Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Officiellt: Vilde Bøe Risa klar för Manchester United

I förra veckan bekräftade det norska fotbollsförbundet att Vilde Bøe Risa var klar för Manchester United. Idag meddelar också klubben att affären är i hamn. 25-åringen har signerat ett kontrakt som sträcker sig fram till 2023 med option för ytterligare ett år.

Det händer mycket på damsidan i Manchester United. Casey Stoney lämnade uppdraget som tränare och ett flertal spelare har också lämnat klubben. Nu står dock ett spelarförvärv klart i form av Vilde Bøe Risa, som ansluter på fri transfer.

Den norska mittfältarens senaste klubbadress var IL Sandviken men det kontraktet avbröts efter en gemensam överenskommelse i juni, detta för att Bøe Risa skulle få möjlighet att hitta en ny klubb.

Vilde Bøe Risa:

Jag är glad över att vara här, i en så stor klubb som jag dessutom har vuxit upp med att hålla på. Manchester United är enorma i Norge, så att nu få komma hit och spela för laget är en dröm som går i uppfyllelse.

Jag ser verkligen fram emot att spela i Women’s Super League och att hjälpa laget så gott jag kan för att nå Champions League. Jag är självklart också förväntansfull på att få lära känna mina nya lagkamrater och givetvis hoppas jag på att få se fans på läktarna snart.

John Murtough, fotbollsdirektör Manchester United:

Vi är glada över att välkomna Vilde till klubben. Hon har alla kvaliteter som kan tänkas behövas för att spela i Manchester United och vi är övertygade om att hon kommer göra skillnad här. Hon läser spelet väldigt bra och är en fantastisk spelfördelare med god blick.

Vilde tillför ledaregenskaper från hennes tid i Sverige med Champions League-erfarenhet, något som den här klubben strävar efter. Hon är bara en av flera viktiga värvningar vi kommer göra den här sommaren för att se till att vi fortsätter bygga på laget från förra säsongen.

Kort om Vilde Bøe Risa

Bøe Risa föddes 1995 i Bergen och har större delen av karriären hållit till i Norge. Seniorkarriären inleddes i Arna-Bjørnar 2012, där hon skulle komma att bli kvar till 2018. 

Därefter gick flyttlasset till Sverige och klubben som då gick under namnet Kopparbergs/Göteborg FC. Där stannade hon fram till december 2020, vilket också var i samband med att den damallsvenska lade ner sin elitverksamhet och i stället togs över av BK Häcken. Väl i Kopparbergs/Göteborg FC fick norskan hursomhelst vinna allsvenskan samt känna på Champions League-spel.

Bøe Risa återvände till hemlandet och IL Sandviken i början av 2021, trots spekulationer om att en övergång till Manchester United var nära förestående redan då.

Hon har även representerat de norska landslagen, från U16- till A-nivå. Totalt har hon gjort 37 framträdanden och två mål för det norska landslaget.

Vilde Bøe Risa

Namn: Vilde Bøe Risa
Född: 13 juli 1995
Position: Mittfältare
Längd: 164 cm
Tidigare klubbar: Arna-Bjørnar (2012-2018, 121 ligamatcher/15 mål); Kopparbergs/Göteborg FC (2019-2020, 37/5); IL Sandviken (2021, 3/0)
Landslag: 37 landskamper/ 2 mål för Norge
Titlar: Algarve Cup 2019, Svenska Cupen 2019, Damallsvenskan 2020,