Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Queens Park Rangers – Manchester United 4-2

Manchester United spelade under lördagseftermiddagen sin andra träningsmatch för säsongen och man gjorde det med byxorna neddragna inför publiken på Loftus Road. QPR körde över ett blekt bortalag och vann till slut med 4-2. 

Långt ifrån inspirerande

Med ett nyskrivet avtal i ryggen och en vinst mot Derby County senast tänkte säkert många att det skulle bli intressant att se vad Ole Gunnar Solskjaer hade knåpat ihop för plan inför mötet med QPR.

Om norrmannen hade någon låter jag vara osagt men vi kan åtminstone slå fast att det inte var någon match som gav några positiva vibbar, eller för den delen skänkte oss några goda framtidsutsikter.

Det är fortfarande väldigt tidigt och som nämndes efter matchen mot Derby, är det givetvis svårt, för att inte säga meningslöst, att även nu försöka dra några konkreta slutsatser av vad vi såg.

För att få några svar krävs att det finns frågor att ställa. Och det gör det. En övergripande fråga skulle kunna ställas på följande vis: Vad vill man åstadkomma under försäsongen? Underfrågor till den skulle kunna vara: Vad vill man jobba på, och utveckla, i spelet? Och: Hur resonerar man kring spelarmaterialet och fördelningen av speltid?

Det är alltid lätt att vara efterklok med facit i hand men med tanke på att United i stora stunder var utspelade av ett Championshiplag och till slut släppte fyra bollar i nät, kan frågorna ändå tyckas vara befogade.

Så klart finns det en brasklapp i att flertalet av de ordinarie spelarna befinner sig på semester och således försvagas truppen ganska kraftigt. Men som nämnts tidigare, det andades inte framtidshopp i vissa avseenden idag.

Ser man till mittfältet United startar med får det en nästan att tro att vi har backat bandet med fyra år. Nemanja Matic, Andreas Pereira, och Jesse Lingard bestod den mittfältstrion av, vilket är smått häpnadsväckande när man tänker till ett extra varv.

Förbättring i andra halvlek?

Anthony Elanga gjorde ett piggt inhopp och stod för Uniteds reduceringsmål i andra halvlek.

Anledningen till att jag sätter ett frågetecken i rubriken är för att jag själv inte vet hur jag ska se på saken. United släpper in tre relativt snabba bollar och läget var där och då 4-1. Man var redan slagna och hade checkat ut fullständigt.

En liten höjning skulle i alla fall komma och det tack vare lite ungdomlig frenesi, framför allt genom Anthony Elanga. Svensken visade prov på sin snabbhet och hotade ständigt med djupledslöpningar. Avsaknaden av kyla var påtaglig ett par gånger men efter många försök satt bollen till sist i nät.

19-åringen var en av få ljusglimtar i andra halvlek men också någon som kunde ta tag i saker lite på eget bevåg. Oftast är det nämligen sådant som krävs för att det ska sprattla till i offensiv riktning.

Spelare som Shola Shoretire och Hannibal kom även de in men givet att en sån som Elanga besitter spetsegenskaper i snabbheten och en mot en-spelet, bidrar det till att han ofta ser lite extra intressant ut.

Jag vill även passa på att nämna James Garner och att det är en annan spelare att hålla ett öga på. Tyvärr ter det sig emellertid obegripligt hur han inte kan få fler minuter i den här typen av match än till exempel Andreas Pereira.

Målvaktsfrågan

Om matchen i sig finns egentligen inte jättemycket att säga, dels eftersom United förlorade och det gör allting mycket tråkigare, dels eftersom spelet inte gav något att faktiskt uppehålla sig vid.

Jag väljer därför att avsluta med en kort utläggning om målvaktsfrågan i klubben och vad som händer samt bör hända där.

David De Gea är som bekant inte med i matchtruppen på grund av semester och Dean Henderson finns, av märkliga skäl, inte heller med. Engelsmannen drogs visserligen med en skada men den uppges ha läkt vid det här laget.

Under försäsongen finns därför Tom Heaton, Lee Grant, och Nathan Bishop tillgängliga. Och apropå portionering av speltid, vari ligger rimligheten i att skicka in en 38-årig Lee Grant mellan stolparna, bortsett från att vara lite snäll mot honom?

Heaton har varken satt fot eller handske fel under de 90 minuter han stått hittills och med tanke på att målvaktsposten är en position som ofta mår bra av kontinuitet, känns det onödigt att kasta bort speltid till spelare som inte har någon direkt nytta av den.

Personligen hoppas jag, och nästan förväntar mig, att Heaton vaktar målet i premiären mot Leeds den 14 augusti. Status på både De Gea och Henderson är alldeles för oklar och jag ser inte heller att någondera kommer vara tillbaka till på onsdag mot Brentford.

Det utstrålar säkerhet och pondus från Uniteds 35-årige nyförvärv (nej, 35 är inte så ungt heller men Heaton är på en annan nivå än Grant) och med tveksamheterna som råder kring de andra alternativen ser jag faktiskt ingen anledning till att inte matcha Heaton fullt ut och ha honom i toppslag när allvaret drar igång.