Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Officiellt: Martha Thomas klar för Manchester United

Manchester Uniteds damlag har gjort klart med sommarens femte nyförvärv. Det är den skotska landslagsanfallaren Martha Thomas som ansluter till klubben på fri transfer. Thomas kommer närmast från två säsonger i West Ham.

Vår nya anfallare, som är 25 år gammal, har signerat ett tvåårskontrakt med option på ytterligare i en säsong i United. Det är redan bekräftat att Thomas kommer att få nummer 9 i United.

Sedan tidigare har United gjort klart med Vilde Bøe RisaHannah Blundell, Sophie Baggaley och Aoife Mannion i sommar, medan Jess Sigsworth, Jane Ross, Tobin Heath, Christen Press, Amy Turner, Lauren James och Abbie McManus har lämnat klubben. Den stora spelaromsättningen är inte ovanlig på damsidan, där kontrakten tenderar att vara betydligt kortare än på herrsidan.

Ett rimligt antagande är att damlaget ännu inte har värvat färdigt. Det kan också tänkas att ytterligare någon spelare lämnar. Vi väntar även på att Marc Skinner ska bekräftats som damlagets nya huvudtränare.

Martha Thomas säger:

Jag är uppspelt över att skriva på för Manchester United, jag har varit imponerad av framgångarna som klubben har haft de senaste åren och det var en riktig drivkraft för att jag skulle komma hit.

Jag vill njuta av min fotboll igen och jag ser fram emot att utmana mig själv i den här omgivningen och vara en del av ett anfallande lag där jag vet att jag kan få utlopp för mig själv. Mitt fokus nu är att anpassa mig och göra det hårda arbetet på träning, men jag kan inte bärga mig för att säsongen ska börja och att se alla fans tillbaka på arenan.

John Murtough (fotbollsdirektör) säger:

Vi är alla jätteglada att ha säkrat ännu en fantastisk värvning i Martha. Hon är en spännande ung anfallare som har visat sin talang på både på klubblagsnivå och landslagsnivå. Marthan är ett riktigt hot framför mål och kommer att stärka vårt anfall inför nästa säsong. Vi ser fram emot att se henne göra avtryck hos United.

Kort om Martha Thomas

Martha Thomas föddes i lilla Malmesbury (5380 invånare) i Wiltshire i sydvästra England våren 1996. Familjen flyttade till Weston i Florida när Thomas var sex år gammal och hon inledde fotbollskarriären i Weston FC.

Det blev sedan collegefotboll för Thomas, då hon 2014 började studera på University of North Carolina at Charlotte. Det innebar spel för Charlotte 49ers, där hon 2016 fick vara med och vinna Conference USA Women’s Soccer Tournament 2016. Både det året och 2017 utsågs hon till årets offensiva spelare i turneringen.

Totalt bidrog Thomas med 47 mål och 26 assists på 78 matcher för Charlotte 49ers.

I sin sista match för klubben, i november 2017, drabbades hon av en allvarlig knäskada. Till följd av detta var hon inte med NWSL-draften 2018. Istället skulle hon flytta till Europa, där hon hösten 2018 inledde proffskarriären med spel för Le Havre i den franska andradivisionen.

Thomas gjorde 6 mål på 13 ligamatcher och laget slutade tvåa i serien, vilket inte räckte till uppflyttning.

Istället flyttade hon sommaren 2019 till West Ham, som behövde en ny anfallare då Jane Ross flyttat till Manchester United. Nu går Thomas alltså igen till en klubb som Ross precis har lämnat. Hon gjorde 8 mål på 26 ligamatcher för West Ham.

Under tiden i West Ham valde hon att representera det skotska landslaget. Hon kvalificerar sig genom sin mor. Annars gjorde hon sina första landskamper för USA:s U23 men då hon inte har amerikanskt medborgarskap var hon inte tillgänglig för a-landslaget. Efter att ha blivit uppkallad till skotska landslaget ett par gånger hösten 2019 skulle hon landslagsdebutera mot Ukraina i mars 2020, då hon blev tvåmålsskytt.

Vi välkomnar Martha Thomas till Manchester United!

Martha Thomas

Namn: Martha Ellen Thomas
Född: 31 maj 1996, i Malmesbury, Wiltshire, England
Nationalitet: Skottland
Position: anfallare
Längd: 170 cm
Tidigare klubbar: Charlotte 49ers [college] (2014-2017, 78 ligamatcher/47 mål); Le Havre (2018-2019, 13/6); West Ham United (2019-2021, 26/8)
Landslag: 8 landskamper/4 mål för Skottland
Titlar: Conference USA Women’s Soccer Tournament 2016
Meriter: Conference USA Offensive Player of the Year: 2016, 2017