Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Listan: Förhoppningar och farhågor inför säsongen 2021/2022

Efter en händelserik vecka är det ganska få nyheter att rapportera denna första augustidag. Därför kör vi dagen till ära en lista med några känslor inför starten av Premier League, en lista med tre förhoppningar och tre farhågor. Listan är såklart subjektiv och kanske mer baserad på känsla än fakta men här kommer den i alla fall. 

Förhoppningar 

1. En rejält stärkt defensiv

Det är naturligtvis väldigt enkelt att peka på en förstärkt defensiv när värvningen av Raphael Varane är klar. Kritikerna kan mena att det krävs mer än så att förvandla en stundtals skakig defensiv till de nivåer som krävs för att slåss om titlar. Jag tror dock att Varane är en nyckel för att pressa ned de 44 insläppta målen föregående säsong och att minska osäkerheten på fasta situationer mot oss. Det återstår att se om det blir någon värvning också av en defensiv mittfältare och/eller hur mittfältet formeras under säsongen. Så visst, det krävs möjligen mer än Varane för att uppnå en ordentligt förstärkt defensiv men jag är ganska säker på att Varane är en avgörande pusselbit på vägen . Ska vi tänka oss att kapa baklängesmålen ner till en nivå av 30+ och minimera frisparksmål och hörnmål mot oss? Vi bestämmer det.

2. Unga talanger slår igenom

Under försäsongen hittills har vi sett flera unga talanger göra bra ifrån sig. Med sin energi och näsa för målet kan Anthony Elanga  bli en snackis under säsongen, om han får chansen vill säga. Vi vet ännu inte hur klubben resonerar om Elanga, om han kommer lånas ut eller finnas som backup när Rashford opereras. Detsamma gäller Amad Diallo. En känsla jag har är dock att några av de unga talangerna kommer att slå igenom under 2021/2022. Om det inte blir nämnda målskyttar ovan så ligger det nära till hands att det blir Shola Shoretire som får sitt genombrott. Det känns som han sticker ut i den förhållandevis breda talangskaran i akademin. Personligen gillar jag även Facundo Pellistri som dock förväntas utgå på lån ytterligare ett år till Deportivo Alavés.

3. Vi vinner en titel

Frågan om hur viktig en titel är har följt United och Ole Gunnar Solskjaer under förra säsongen, nästan som en manisk fråga på presskonferenserna. Solskjaer har hela tiden svarat att det i första hand handlar om hur bra laget spelar och om de lyckas genomföra matcher enligt plan. Mellan varven går det dock inte att ta miste på att en titel är nödvändig inom kort, många ser det som ett krav och visst skulle alla vi fans må lite bättre om vi lyckas knipa en trofé. Redan förra året borde nog EL-bucklan kommit hem till Manchester. Kanske är det den som ligger närmast till hands även om vi faktiskt måste sikta högre än så. Kanske är FA-cupen en trevligare skalp att ro hem? Eller hur var det nu med Champions League!?

Farhågor

Med förhoppningar, önskningar och krav kommer också farhågor. Jag listar tre orosmoln nedan som jag hoppas inte realiseras utan förblir just farhågor.

1. Alltför mycket vilar på Bruno

Vi hörde det många gånger förra året att det var nyförvärvet Bruno Fernandes som bar laget på sina axlar. Med sina 18 mål och 12 assist är det förstås svårt att argumentera emot. Det finns såklart en risk att trycket på Fernandes (eller Bruno som Robert Tennisberg envisas med att kalla honom) blir för hårt. Det är inte fullt självklart att leverera i match efter match när viloperioderna är få både under och mellan matcher. Å andra sidan är de flesta lag beroende av sina stjärnor. Hur som helst, när Rashford som näst-bäste målskytt inte kommer till spel i början av säsongen krävs nog en skadefri Cavani och en pigg Sancho för att målprotokollet framåt ska upprätthållas. Det räcker inte att Varane och Maguire spikar igen.

2. Vi behåller för många spelare

Vi har redan hört många kritiker slå fast att United behöver bli av med några spelare, dels för att kapa kostnader och dels för att kunna förstärka även på det defensiva mittfältet. Det finns flera frågetecken kring spelare som Martial, van de Beek och Pogba. Personligen tror jag inte van de Beek kommer att ta en plats i laget (han måste slagit rekord lite tid med boll förra säsongen) och vad gäller Paul Pogba är det alltid debatt. Det är en hårfin linje mellan geni och slarver. Oräkneliga gånger har man suttit framför tv:n och ömsom hoppat av glädje när Pogba gör de magiska målen, men också ömsom gapat av förskräckelse när han slarvar med boll på egen planhalva. Jag är så ambivalent så jag låter någon annan avgöra om vi behöver honom eller inte. Och hur är det egentligen med Daniel James, räcker det att slå rekord i löpmeter och göra några viktiga mål per säsong? Jag tycker inte det. Å Anthony Martial, denna svårgreppade anfallare som av rena farten kan göra två och tre mål i samma match när han till synes mår bra, medan rekordet i sumpade chanser står tätt på tur. Inte heller honom blir man klok på. Här finns dock en spontan känsla av att Martial inte är slut.

3. Den eviga målvaktsfrågan

Näst efter frågan om vikten av en titel tycks frågan om förstemålvakt vara. Även här brukar Solskjaer lite diplomatiskt svara att han har flera målvakter som är oerhört bra och att det inte spelar någon roll vem han väljer. Trots de Geas höga högstanivå och Dean Henderssons passion och säkerhet i luftrummet finns det viss anledning till oro. Har vi egentligen den stabila målvakt som krävs för att ta oss till nästa nivå? Jag är inte säker. David de Geas osäkerhet i luftrummet tillsammans med några mycket knepiga tabbar under föregående år ger anledning till oro. Och Dean Henderson som vi nog alla trodde skulle ta över rollen som förstemålvakt verkar också tagen av stundens allvar från och till. Är det månne rutinerade Tom Heaton som är lösningen på denna gåta? Heaton har gjort det bra under försäsongen och kanske kan pressa Henderson till nästa nivå, vi hoppas det.