Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Man hade lika bra kunnat sälja honom

Axel Tuanzebe och Brandon Williams har bägge dragit iväg på säsongslånga lån till Aston Villa respektive Norwich City. Försvarsduon är i nuläget långt ifrån startplatser i United men förhoppningsvis kan mer speltid och nya miljöer göra dem gott. Här går vi igenom redaktionens tankar om utlåningarna.

Om några dagar kommer ytterligare ett frågebatteri släppas, där vi går igenom övriga spelares utlåningar.

Axel Tuanzebe har lånats ut till Aston Villa på ett säsongslångt lån. Dina spontana tankar om det?

Elias Hallström: Bra, med tanke på att han sannolikt hade blivit femtevalet bland mittbackarna. Han är i en period av karriären där han behöver mycket speltid, sedan är frågan om det blir så värst mycket nere i Birmingham.

Marcus Beijar: Generellt sett positiv, men det finns nog ett som annat orosmoln också. Sist Tuanzebe spelade i Villa var det i The Championship. Nu kommer han till en klubb med ambitioner om topp 10. Fixar han det? Jag är lite tveksam. Å andra sidan är det bättre än Luton trots allt.

Adam Fröberg: Bra. Han behöver mer kontinuerlig speltid och nu kommer han till en klubb som han varit i innan. Räknar med att det finns krav på speltid, trots tuff konkurrens med Mings och Konsa.

Jonathan Gren: Med tanke på den minimala speltid han fick så känns det som en bra grej för både Axel och United.

Marcus Eriksson: Helt rätt för honom. Inte fått spela mycket det senaste säsongerna och därför stannat av i utvecklingen. Hoppas han kan ta steg i Aston Villa nu, där han verkar vara uppskattad.

Mikael Österdahl: Han har ett förflutet i klubben och trivs uppenbarligen bra där. Så det känns ändå som en rimlig klubb för honom.

Tycker du United gör rätt som lånar ut Tuanzebe?

Elias Hallström: Ja, det är rätt beslut, huruvida det faller väl ut är dock en annan diskussion.

Marcus Beijar: Vi borde överlag sälja framom att låna ut, men då våra truppspelare har lönekostnader få andra klubbar vill möta ser det ut så här. Vad gäller Tuanzebe så tror jag att tåget gått, dessvärre. Man hade lika bra kunnat sälja honom.

Adam Fröberg: Det gör jag. Det finns fyra mittbackar som går före i United och då måste speltiden premieras för Tuanzebe.

Jonathan Gren: Eftersom att han hade varit det fjärde eller femte alternativet hos United så tycker jag att man gjorde rätt. Axel behöver speltid och förhoppningsvis får han det i Aston Villa.

Marcus Eriksson: Kort och gott – ja.

Mikael Österdahl: Ja, han är i en ålder där han måste spela regelbunden fotboll och det skulle han inte ha fått göra i United. Samtidigt finns det uppenbarligen fortfarande en tro på att han ska kunna utvecklas till en spelare för United, men vägen dit kan bara gå genom speltid.

Den 23-årige mittbacken har sedan tidigare avverkat två lånesejourer i just Aston Villa och kommer därmed tillbaka till en välkänd miljö. Men hur mycket speltid tror du han får under säsongen?

Elias Hallström: Han lär ju vara tredjeval bakom Konsa och Mings, och då öppnas så klart möjligheterna. Om Mings håller sig till sin paradgren att stämpla motståndare i ansiktet kanske vi får en säsongslång avstängning på honom. Det vore ju trevligt.

Marcus Beijar: Ser man till de två inledande matcherna så ser det ju inte så lovande ut. Det är väl med Konsa han ska kunna konkurrera, Mings rubbar han inte. Medverkar han i 25 matcher i år är det jättebra.

Adam Fröberg: Räknar som sagt med att det finns krav på speltid, trots tuff konkurrens med Mings och Konsa. Ingen given startspelare från dag ett, dock. Förhoppningsvis spelar han sig in i laget under säsongen.

Jonathan Gren: Förhoppningsvis mycket. Jag tror inte att man hade lånat ut honom om man inte trodde att han skulle få regelbunden speltid.

Marcus Eriksson: Svårt att säga på förhand. Känns som han kan få svårt att direkt ta en ordinarie plats. Men under säsongens lopp tror jag han kommer få betydligt mycket mer än vad han hade fått i United.

Mikael Österdahl: Jag förutsätter att han har fått någon form av garanti om att få en ärlig chans. Sen är det upp till honom att ta den.

Tror du Tuanzebe har vad som krävs för att bli en ordinarie startspelare i United?

Elias Hallström: Vill tro att han har förutsättningarna men någonting säger mig att det aldrig kommer bli något stort med Tuanzebe, tyvärr.

Marcus Beijar: Nej, det tror jag dessvärre inte. Jag hoppade länge, men det senaste året tycker jag kvittot kommer på att han inte håller. Dels för skadebenägen men också för osäker för att spela på den absolut högsta nivån. Samtidigt förståeligt att han inte är nöjd med en fjärdefiol heller. Det är den han slåss om, tillsammans med Bailly.

Adam Fröberg: Råtalangen finns där, och egenskaperna likaså, men tror dessvärre inte att de mynnar ut i tillräcklig kvalitet i slutändan.

Jonathan Gren: Svårt och säga men om han kan hålla sig skadefri så finns tror jag det.

Marcus Eriksson: Svårt att säga. Var helt övertygad om det fram till förra säsongen. Nu är jag mer skeptisk. Hoppas fortfarande på det men som det är nu ser jag max en truppspelar-roll för honom.

Mikael Österdahl: Han har egenskaperna för det men har ännu inte lyckats förädla sitt råmaterial. Dessutom handlar det om tajming. Tyvärr blev han skadad säsongen 2019/20, när det såg ut som att han skulle få chansen. Nu är det svårare att se en naturlig lucka öppnas.

Även Brandon Williams har lämnat för säsongen och dragit på lån till Norwich. Dina spontana tankar om det?

Elias Hallström: Vettigt för hans egen utveckling. Hade dock inte haft något emot att haft kvar honom för att sätta lite fart på Telles och Dalot.

Marcus Beijar: Väntat och bättre än i fallet Tuanzebe. Tycker därtill att han väljer rätt klubb (i den mån han nu valt) och det borde finnas förutsättningar för rätt mycket speltid. Norwich lär ju åka ur, men det känns ändå som mer korrekt än Southampton då det gäller Williams egen utveckling.

Adam Fröberg: Bra. Han är i dagsläget för dålig för att spela i United (och kommer dessvärre förbli det också).

Jonathan Gren: Väldigt rimligt för både United och Williams.

Marcus Eriksson: Egentligen samma sak där. Bra. Fick knappt någon speltid förra säsongen (vilket var rätt.) Kan förhoppningsvis ta steg i Norwich.

Mikael Österdahl: Rätt med lån, rätt nivå på klubb.

Gör United rätt som lånar ut Williams?

Elias Hallström: Som jag svarade ovan; nyttigt för Williams personligen men hade samtidigt varit en nyttig spelare att ha i truppen när matchandet tajtar till sig i mitten av säsongen och skadorna och avstängningar kommer som brev på posten.

Marcus Beijar: Ja, absolut. Man borde ha lånat ut honom redan ifjol. I hans fall finns det väl strimmor av hopp kvar att han ska kunna bli en någorlunda god truppspelare i United. Behöver dock hända en del denna säsong.

Adam Fröberg: Ja. United har ingen nytta av Williams denna säsong och han själv behöver speltid.

Jonathan Gren: Ja, han hade fått ytterst lite speltid i United och Norwich känns som ett perfekt lag för honom.

Marcus Eriksson: Kort och gott – ja.

Mikael Österdahl: Självklart. Däremot gjorde vi fel som stoppade honom förra säsongen. Kan köpa att han blev kvar under hösten men att vi inte släppte honom i januari, när det var uppenbart att han inte skulle få spela i United, begriper jag verkligen inte.

På högerbacksplatsen i Norwich finns den talangfulle och eftertraktade Max Aarons och på andra kanten värvade man in greken Dimitrios Giannoulis för närmare 100 miljoner kronor. Vad tror du om Williams chanser att ta en ordinarie tröja hos kanariefåglarna?

Elias Hallström: Inte inledningsvis men chanser lär han definitivt få och under vissa perioder tror jag han kommer ha en ordinarie tröja.

Marcus Beijar: Max Aarons är ju just det, eftertraktad. Det är väl inte helt omöjligt att någon klubb snor åt sig honom och då om någonsin behövs ju Williams.

Adam Fröberg: Tufft, men är betydligt närmre speltid där än i United. Frågan är om det är tillräckligt nära. Förhoppningsvis kan han spela sig in till vänster, men Giannoulis har öppnat bra för The Cannaries.

Jonathan Gren: Jag tror absolut att han har chans att utmana om vänsterbacksplatsen, men inte om högerbacksplatsen.

Marcus Eriksson: Med tanke på att han kan spela både till höger och vänster växer hans chanser till spel. Tror dock inte han tar en ordinarie tröja direkt. Men han kommer få spela en hel del, det tror jag.

Mikael Österdahl: Tror ändå att chanserna är ganska goda. Han kommer förstås få speltid och då handlar det bara om att prestera. Att han kan mycket bättre än det han visade förra säsongen är det ingen tvekan om.

Tror du Williams har vad som krävs för att bli en framtida startspelare i United?

Elias Hallström: Det korta och enkla svaret är nej. Ser överhuvudtaget ingenting i honom just nu som vittnar om en framtida startspelare i United. Kan ju hoppas att det ändras dock, med tanke på hans bakgrund i klubben.

Marcus Beijar: Startspelare är jag väl tveksam till. Däremot kan det finnas viss potential då det gäller att vara truppspelare.

Adam Fröberg: Kort och gott, nej.

Jonathan Gren: Det känns väldigt oklart för tillfället, men förhoppningsvis så har vi en klarare bild efter säsongen.

Marcus Eriksson: Nej. Truppspelare på sin höjd. Men jag gillar honom och ser honom kunna fylla en roll i framtiden.

Mikael Österdahl: Det har jag svårt att se men han skulle potentiellt kunna vara en duglig truppspelare. Å andra sidan var det knappast någon som för ett eller två år sedan föreställde sig att Luke Shaw skulle utvecklas till en av världens bästa vänsterbackar.