Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför Champions League-lottningen 2021/22

Paris Saint-Germain v Manchester United: Group H - UEFA Champions League

Imorgon klockan 18.00 är det dags att se vilka Manchester United får möta i gruppspelet av årets Champions League. Vi livebloggar lottningen här på Muss.se och den går också att se i CMores app samt på Uefas hemsida. Här har ni allt ni behöver veta inför lottningen.

Lottningsförutsättningar

Turneringsformat och lottningsförfarandet är oförändrat den här säsongen. Det innebär att det är 32 lag i turneringen som ska delas in i åtta grupper om fyra lag. Då Uefa vill att de bästa lagen ska gå vidare från gruppspelet delas lagen in i fyra olika seedningsgrupper. Den första seedningsgruppen består av den regerande Champions League-mästaren, Europa League-vinnaren och mästarna i de sex högst rankade länderna. Övriga seedningsgrupper bestäms av klubbarnas Uefakoefficienter.

I de åtta grupperna kommer det att finnas ett lag från vardera seedningsgrupp. Förutom att lag i samma seedningsgrupp inte kan mötas så gäller även att lag från samma land inte kan mötas. Dessutom kan Uefas kommitté bestämma ytterligare restriktioner av politiska skäl, till exempel brukar ryska och ukrainska lag inte få mötas i gruppspelet.

Seedningsgrupper

Manchester United har, precis som förra året seedats i grupp två, trots att man enligt Uefas ranking är Europas åttonde bästa lag. Förklaringen till detta läste ni under lottningsförutsättningarna, och beror alltså på att i seedningsgrupp ett placeras mästarna i de sex bäst rankade ligorna samt vinnarna av förra säsongens Champions League och Europa League. Med andra ord, om United hade vunnit Europa League (eller ligan) så hade vi gått in i seedningsgrupp ett, men nu blir det alltså grupp två. Sett till vilka andra klubbar som befinner sig i dessa seedningsgrupper är det ganska enkelt att argumentera för att favoriten i många grupper kommer att komma från grupp två.

Seedningsgrupp 1:
Chelsea, Villarreal, Atletico Madrid, Manchester City, Bayern München, Inter, Lille, Sporting

Seedningsgrupp 2:
Real Madrid, Barcelona, Juventus, Manchester United, Paris Saint-Germain, Liverpool, Sevilla, Borussia Dortmund

Seedningsgrupp 3:
Porto, Ajax, RB Leipzig, Benfica, Atalanta, Zenit Saint Petersburg, RB Salzburg, Shakhtar Donetsk

Seedningsgrupp 4:
Besiktas, Dynamo Kiev, Club Brugge, Young Boys, Milan, Wolfsburg, Sheriff Tiraspol, Malmö

Från seedningsgrupp ett får väl Atletico Madrid och Bayern München anses som de svåraste motståndarna, men om lotten vill United väl så hamnar vi i samma grupp som Lille eller kanske ännu hellre Sporting istället.

Några potentiella mardrömsmotståndare i de två sista seedningsgrupperna finns kanske inte, men det finns också lag man helst ser att undvika, med RB Leipzig i spetsen i seedningsgrupp tre. I den gruppen finns det å andra sidan egentligen inte heller något drömlag av de som är klara, då samtliga lag är tuffa att möta.

I seedningsgrupp fyra är Malmö den solklara drömmotståndaren, både sett till kvalitet men också att vi då skulle få se United på svensk mark i en tävlingsmatch, vilket inte hänt sedan Europa League-finalen 2017. Senast United mötte svenskt motstånd i en tävlingsmatch i Sverige var i november 1994, då man förlorade med 3-1 mot IFK Göteborg. Milan och Wolfsburg känns som lagen att undvika från seedningsgrupp fyra.

Speldatum

Tisdagen den 14 september är det dags för första avspark i årets Champions League. Kanske redan klockan 17.45, som är ny avsparkstid för de tidiga matcherna den här säsongen. Tidigare år startade de matcherna 17.55.

Som alltid är det spel på tisdagar och onsdagar till och med semifinalerna. I gruppspelet är det två omgångar i september, en i oktober, två i november och så avslutas det hela onsdagen den 8 december.

Något som är nytt för de engelska lagen är att om de spelar onsdagsmatch i Champions League så kommer de inte att spela tidig lördagsmatch i Premier League tre dagar senare. Har de blivit utvalda för den tidiga tv-sändningen kommer matchen istället flyttas till en ny kvällstid på lördagen, med avspark 20.45 svensk tid.

Den 13 december är det slutspelslottning och den 18 mars nästa år lottas kvarts- och semifinaler. Värt att påminna om är att bortamålsregeln alltså är borttagen från och med i år. Vid oavgjort resultat i slutspelet går matchen till förlängning, oavsett eventuella skillnader i antal bortamål.

Finalen spelas nästa år på Krestovsky Stadium i St Petersburg, den 28 maj. Egentligen skulle finalen ha spelats på Allianz Arena i München, och Krestovsky Stadium skulle arrangerat finalen 2021. På grund av att finalspelet 2020 flyttades så har emellertid spelplats för alla redan bestämda finaler förskjutits med ett år.

Res med oss till Manchester!