Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United - Reading 2-0
Seger och nolla i Marc Skinners första match

Ona Batlle stänkte in en kanon för sitt första mål som Manchester United-spelare, när United inledde säsongen med en 2-0-seger mot Reading. Målet kom efter väggspel med Ella Toone, som även assisterade till Kirsty Hansons 1-0-mål i första halvlek. Reading har anledning att vara bittra då de såg ut att ha en boll över linjen bara några minuter före Batlles mål.

Uniteds seger var på det stora hela rättvis. Inledningen på matchen var inte alls bra men United växte in i det efter hand och sista fjärdedelen av matchen hade laget full kontroll.

Marc Skinner överraskade med sin första startelva, då Millie Turner placerades på bänken. Det hände aldrig under Casey Stoney men nu var det debutanten Aoife Mannion och Maria Thorisdottir som bildade mittbackspar. Annars var det en tämligen väntad startelva, där Katie Zelem och Vilde Boe Risa spelade sittande mittfältare. Framför de två Lucy Staniforth och längst fram återfanns Toone.

Matchinledningen var som sagt inte alls bra från Uniteds sida. Laget var nervöst och tempot med boll var alldeles för lågt. Utan boll blev vi passiva och Reading fick trilla boll i backlinjen lite som de ville. Den höga och intensiva pressen som var lagets signum under Stoney såg vi inget av.

Om vi spelade dåligt så ska det emellertid sägas att Reading inte skapade några stora målchanser i första halvlek medan United var farligare framåt.

Det tar dryga kvarten innan United kommer in i matchen. Vi får den första stora chansen i matchen då Readings målvakt gör ett misstag på en långboll från Staniforth. Det ger Leah Galton chansen vid bortre stolpen men en försvarare reagerar snabbt och Galton stressar iväg ett skott högt över. Där var det möjligt för Galton att göra det bättre.

United ska till slut ta ledningen kort före paus. Mannion vinner boll och spelar den till Hanson som lämnar över till Staniforth och löper mot mål. Bollen spelas vidare till Toone som ser Hansons löpning och friställer skotskan med en precis passning och Hanson är behärskad framför mål.

Andra halvlek är fem minuter gammal när Reading ser ut att kvittera. Batlle stoppar ett inlägg, men inte bättre än att en Readingspelare får chansen för avslut. Bollen går i underkanten av ribban och av allt att döma över linjen. Domarna noterar emellertid inte detta och spelet fortlöper.

Bara några minuter senare ska Batlle göra sitt första mål som Unitedspelare. Målet är fantastiskt. Igen är det Mannion som startar anfallet, den här gången med en långboll till Galton. Vänsteryttern lämnar över till Batlle som väggspelar med Toone och sedan trycker upp bollen i krysset.

Därefter är matchen effektivt över och Reading tappar all gnista. United har full kontroll till slutsignalen, framför allt så när Jackie Groenen och Alessia Russo byts in. Deras inhopp tydliggör att de kommer att förstärka detta lag ordentligt när de är redo att starta matcher (Groenen anslöt sent efter OS medan Russo har varit långtidsskadad).

En annan inhoppare, Martha Thomas, får ett par bra lägen för 3-0 men lyckas inte få bollen på mål.

Sammantaget är United det klart bättre laget och det finns förstås anledning att hoppas på bättring under nya tränaren Marc Skinner. Framför allt skulle jag önska att laget spelade med mer energi.

I backlinjen gör Aoife Mannion en utmärkt debut. Hon vinner bollarna hon ska vinna och visar prov på ett utmärkt passningsspel. Bredvid Mannion i mittförsvaret gör Maria Thorisdottir sin hittills bästa match som Unitedspelare. Allra bäst i United var nog ändå högerbacken Hannah Blundell. Precis som för Mannion var det debut för Blundell och hon imponerade stort, både offensivt och defensivt. Kan Mannion och Blundell fortsätta på den inslagna vägen ser det mycket bra ut för backlinjen.

Kirsty Hanson gör segermålet och visar att målformen under försäsongen inte var någon tillfällighet. På topp blir Ella Toone isolerad men hon är samtidigt effektiv och bidrar i slutändan med två assists.

United fortsätter serien med en bortamatch mot Leicester den 12 september.

Reaktioner

Kirsty Hanson och Hannah Blundell fick prata med Sky Sports efter segern.

Hanson tycker att inledningen på matchen var svår men laget visar tålamod med bollen. Passningen från Toone till målet är något de har övat på träning.

Blundell tycker att det var viktigt att laget höll nollan och med den offensiva kraften som finns i laget är då mycket vunnet. Efter att, baserat på kvällens insats obegripligt så, ha varit bänkad i Chelsea tycker hon att det är skönt att vara tillbaka på planen.

Marc Skinner säger att det är ett hårt arbete som pågår. Spelarna har varit enastående sedan han kom in. Skinner räknar med att laget ska bli bättre efter hand men påpekar att Casey Stoney lämnade över ett bra lag med många goda kvaliteter.

Toone, som har en förmåga att hitta ytor, får beröm. United visste att det fanns ytor mellan linjerna där Reading kunde straffas.

Målen

Manchester United – Reading 2-0 (1-0)

FA Women’s Super League, 3 september


1-0 (39) Kirsty Hanson (Toone)
2-0 (54) Ona Batlle (Toone)


Uniteds lag: Earps; Blundell, Mannion, Thorisdottir, Batlle; Zelem, Boe Risa (Russo 75); Hanson, Staniforth (Groenen 66), Galton; Toone (Thomas 66)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK

Res med oss till Manchester!