Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: Young Boys - Manchester United 2-1
Bottenbetyg till Wan-Bissaka och Lingard

Det skulle bara kunna gå åt ett håll, att United inledde årets Champions League på bästa sätt. Det började också planenligt, då Bruno Fernandes redan i matchminut 13 stod för en delikat framspelning till Cristiano Ronaldo, och 1-0 var ett faktum. Sen var Aaron Wan-Bissaka klumpig, vilket följdes av att Ole Gunnar Solskjaer fegade ut totalt – och nu står vi istället här med ett praktfiasko efter att ha förlorat med 2-1.

Jag sitter här direkt efter matchen och hittar knappt orden. Vad hände egentligen? Jag kan inte påstå att jag är arg. Jag känner att jag nog borde vara det, men istället är jag bara genuint förvirrad över hur Solskjaer tänkte. Det tidiga ledningsmålet gav ro, och det fortsatte sedan se ut som det brukar göra när ett betydligt bättre lag kontrollerar en match mot ett sämre.

Sedan kom då som sagt utvisningen, och hur Ole Gunnar Solskjaer tänkte de resterande 55 minuterna plus tillägg är verkligen något man vill få insikt i. För i min bok agerar han helt verklighetsfrånvänt, även om han började rimligt.

  • Den första konsekvensen blev att Jadon Sancho fick lämna för Diogo Dalot, vilket var rimligt. Att gå ner till någon form av 4-4-1 och försöka kontra med Paul Pogba, Bruno Fernandes och Cristiano Ronalo som offensiva spelare var nästan något jag såg fram emot.
  • I halvtid kom dock det första orosmolnet, då Solskjaer tog ut Donny van de Beek och satte in Raphael Varane, och det blev uppenbart att United skulle spela defensivt och försöka försvara i 45 minuter, vilket aldrig är ett gott tecken.
  • Tidigt i den andra halvleken skall det sägas att United borde fått en straff och rött kort till en Young Boys-försvarare, när Ronaldo drogs ner. Domaren valde dock att fria, och VAR gjorde vad VAR gör den här säsongen, nämligen ingenting.
  • Efter 66 minuter kvitterade Young Boys, Solskjaer svarade med att sex minuter senare byta ut Fernandes och Ronaldo till förmån för Nemanja Matic och Jesse Lingard… Tiden det tog för Ronaldo att förstå att han var en av de skulle ut säger en del om diskrepansen mellan vad han tyckte att United borde göra och vad Solskjaer tyckte.
  • Trots att det genom hela den andra halvleken varit uppenbart att Young Boys endast dominerade för att United tillät dem att dominera agerade Solskjaer inte igen förrän i matchminut 89. Om han då satte i sin mest formstarke anfallare, Mason Greenwood? Nej, istället kom Anthony Martial, som senaste gjorde en bra match för ca 14 månader sedan, in. Han gjorde, så klart, ingen nytta alls.

Det kanske inte låter så mycket i text, men när två lag med sån här klasskillnad möts behöver det bättre laget inte backa hem och parkera bussen bara för att man får en utvisning, och därför per automatik ge initiviativet till motståndarna.

Hade United stått upp, fortsatt med fyrbackslinjen och haft kvar de bästa, kreativa spelarna kvar matchen ut hade det här gått helt annorlunda. Tyvärr vågade Solskjaer inte göra det, och förlusten ligger därför till 99 % på honom. Det gör att betygen faktiskt är bättre än man vid en första anblick kan förvänta sig.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

David de Gea: 6

Svårt att göra något åt målen, och tog mycket annat som han skulle ta. Ett par utsparkar av varierande kvalitet dock…

Aaron Wan-Bissaka: 2

Utvisad 35. Tämligen anonym i cirka 34 minuter, sedan stod han för en oerhört klumpig tackling och fick helt korrekt syna det röda kortet.

Victor Lindelöf: 6

Stabila 90 minuter från Lindelöf. Kan inte klandras för något av målen. Bör få fortsatt förtroende att roteras in förhållandevis ofta.

Harry Maguire: 6

Stark i duellspelet – svag i passningsspelet. Kunde förmodligen agerat bättre vid kvitteringsmålet, men allt som allt når han precis godkänt.

Luke Shaw: 6

Återigen en habil insats från Shaw, utan att glänsa. Jag hävdar fortfarande att han är i stort behov av nån veckas vila för att komma tillbaka i full form.

Donny van de Beek: 6

Utbytt 46. Stabil halvlek från holländaren. Sken inte men gjorde verkligen inte bort sig heller. Offrades när Solskjaer tyckte det var nödvändigt att gå ner på fembackslinje redan i halvtid.

Fred: 6

Utbytt 89. Fakum är att Fred i mina ögon stundtals var riktigt bra idag, och sjuan inte var inte allt för långt borta. Vann mycket boll när United satt lågt, men han levererade tyvärr inte vidare den tillräckligt bra tillräckligt ofta.

Jadon Sancho: 6

Utbytt 37. Hann inte uträtta supermycket, men var verkligen inte heller dålig. Blev den som fick offras när Solskjaer kände ett behov av att få in Dalot efter Wan-Bissakas utvisning.

Bruno Fernandes: 6

Utbytt 72. Stod för en oerhört vacker assist till 1-0, men försvann sedan ganska mycket ur matchen när det blev mer fokus på defensiven. Obegripligt utbytt.

Paul Pogba: 5

Känner mig nästan taskig som underkänner fransmannen, men med facit i hand hade vi idag haft ett större behov av en Scott McTominay i den roll Pogba fick. Hade en helt okej pigg start skall sägas, men försvann helt i andra, och försvarsspel är inte hans bästa gren.

Cristiano Ronaldo: 7

Utbytt 72. Gjorde det man kunde kräva av vår centrala anfallare, då han var där och gjorde Uniteds mål på den fantastiska framspelningen från Fernandes. Berövades dessutom en straff vilket också skulle givit utvisad Young Boys-försvarare tidigt i den andra halvleken, något som i efterhand får ses som matchens sliding door-moment.

Diogo Dalot: 6

Inbytt 37. Bra defensivt, men hade väldigt gärna fått bidra mer offensivt när han i andra halvlek spelade högerback i en fembackslinje.

Raphael Varane: 5

Inbytt 46. Är egentligen tämligen stabil halvleken igenom, men han kom in för att United skulle hålla nollan och var trots det efter vid kvitteringen. Då kan man tyvärr inte godkännas.

Nemanja Matic: 6

Inbytt 72. Vann många frisparkar.

Jesse Lingard: 2

Inbytt 72. Var helt isolerad som ensam anfallare i 22 minuter, sedan spelade han fram till Young Boys segermål.

Jesse Lingard efter att ha assistert till Young Boys segermål.

Anthony Martial: n/a

Inbytt 89. Skulle tydligen bytas in med minuten kvar, man undrar varför.

Res med oss till Manchester!