Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt krut på ligan

Efter en övertygande seger mot Newcastle och en snöpligare förlust mot Young Boys står det klart vad prioriteten ligger den här säsongen.

Den ligger på ligan, såklart. Visst går det att vinna Champions League ändå. Det gör ju Chelsea. Men då krävs det att man har marginalerna med sig och det var längesedan United hade det i Europa.

Att Premier League betyder mer för Solskjaer såg man på laguttagningen mot Young Boys. Ingen Greenwood och framförallt ingen Varane. Men när Wan-Bissaka fick rött kort tvingades Ole bekänna färg. Det är uppenbart att när det väl kommer till kritan litar han varken på van de Beek eller Lindelöf. Definitivt inte heller på Dalot. Alltså sätter han in Varane i alla fall. Hade Varane startat matchen hade United fortsatt med fyra i backlinjen i andra halvlek.

Kritiken mot Solskjaer brukar vara att han byter försent, men här kanske han bytte för tidigt och för mycket. Oavsett vilket ligger det inte i norrmannens natur att vilja experimentera med laget under matchens gång. Han vill helst att United ska fungera mer som en maskin där allt sköter sig självt. Laget ska bara fungera om alla sköter sitt jobb och jobbar för varandra. Därför står han inte lika mycket vid sidlinjen som andra tränare. Det är spelarna som är kopplingen och inte han själv. Rätt spelare fattar rätt beslut och eldar på både bak och fram i leden, och Ole styr bara i nödfall – helst sittandes långt upp på läktaren med Michael Carrick intill sig.

Ole’s at the wheel…

Koppling förresten. På engelska heter det clutch. Det är också en term inom idrottspsykologi. Motsatsen till clutch är choke, vilket betyder att man faller för trycket. Inom basket kan man prata om en “clutch gene” – en slags medfödd förmåga att alltid leverera under press. Det lär också vara en fråga om tajming, att på något vis vara mentalt stark men likaledes mjuk i kroppen för att alltid hitta till rätt lägen vid rätt tillfällen.

En av basketens stora, Scottie Pippen, har sagt att det som skiljer LeBron James (NBA:s största stjärna) mot legenden Michael Jordan och den framlidne Kobe Bryant är att James inte har någon “clutch gene”. Men Jordan och Bryant hade det, menar han. De var naturliga talanger och därtill varsitt vältränat kraftpaket.

Romelu Lukaku har ingen clutch gene. Förmodligen inte heller Ferran Torres i City. Men Ronaldo har det, och det kan fälla avgörandet när United nu på allvar kliver in som titelutmanare den här säsongen. Men det förutsätter också att laget i övrigt fungerar som det ska.

***
En som absolut inte har någon clutch är Daniel James. Men han gick i bräschen för något jag tyckte om. Som komponent betingat i det nya lagbygget Manchester United har han i min bok varit djupt underskattad/missförstådd. Har man glömt eller vill förstå hur uselt skött United har varit mellan Sir Alex och Solskjaer kan man se till transferhistoriken. Spelare har värvats för dyra pengar och sedan lämnat 1-2 år senare för mindre pengar än vad de köptes för. Daniel James kom från Swansea för 17 miljoner euro och går till Leeds för nära 30. Så mycket har United inte tjänat på en spelare de själva köpt sedan Cristiano Ronaldo gick till Real Madrid 2009.
***
Nu väntar dubbelmöte mot David Moyes och West Ham. Londonlaget har två raka oavgjorda, Michail Antonio avstängd, och spelar ikväll i Zagreb i Europa League. Förutsättningarna borde vara gynnsamma för Solskjaer & co. Men när de inte spelar i röda tröjor blir man alltid orolig.