Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United - Atalanta
Dags att bjuda på en riktig prestation

För Manchester Uniteds del gäller det nu att resa sig efter fadäsen mot Leicester i helgen. Imorgon väntar italienskt motstånd i form av Atalanta i Champions League hemma på Old Trafford. En match i vilken United får ses som förhandsfavoriter, men ovissheten lurar alltjämt runt hörnet. 

Manchester United

I lördags tog United emot Leicester på bortaplan och för den utomstående måste det verkligen ha varit en underhållande match att se på. För den med känslor investerade i United var det däremot en berg-och-dalbana, som till slut spårade ur och kraschade. Slutresultatet blev som bekant 4-2 till hemmalaget.

Matchens utgång gav givetvis extra bränsle till debatten om Ole Gunnar Solskjaers vara eller icke vara som manager i United. Att klubbens ägare skulle vara nära att agera finns emellertid inga tecken på. Med det sagt är det ändå svårt att blunda för spelschemat som väntar framöver och säga att det inte skulle vara matcher som kan avgöra norrmannens framtid.

Atalanta väntar alltså imorgon i Champions League och till helgen kommer ett formtoppat Liverpool på besök. Men vi börjar med att gå igenom förutsättningarna för morgondagens match.

I och med debaclet mot Young Boys i första rundan samt nödropet mot Villarreal senast, finns definitivt inga garantier när Atalanta står på andra sidan. I en turnering är det ju i slutändan bara resultatet som räknas, men nu är det faktiskt dags att bjuda på en prestation också.

Undertecknad tror inte på några drastiska förändringar från senast. I de bakre leden är det egentligen bara David De Gea och Victor Lindelöf som bör vara självskrivna. Beslutet att skynda tillbaka en skadad Harry Maguire visade sig vara ren idioti, och med kaptenen helt ur form är det knappast läge att vaska en viktig Champions League-match för att han ska få möjlighet att spela sig i form. Eric Bailly borde vara högaktuell till att ta den andra mittbacksplatsen.

David De Gea och Victor Lindelöf har varit Uniteds kanske mest pålitliga spelare i de bakre leden under säsongsinledningen.

På ytterbacksplatserna har vi för tillfället fyra spelare (två på varsin kant) som slåss om platserna, och hittills har ingen övertygat. Diogo Dalot och Aaron Wan-Bissaka har bägge kommit med bidrag till kategorin säsongens sämsta prestation mot Villarreal respektive Leicester. Troligast är hursomhelst att engelsmannen spelar imorgon.

På motsatt kant har vi Luke Shaw och Alex Telles. Två aningen mer stabila kort, där den senare dessutom slog till med ett riktigt klassmål mot Villarreal. Brassen kan nog faktiskt göra anspråk på vänsterbacksplatsen imorgon, men det är hugget som stucket.

Framåt i banan är det bara att plocka fram tombolan, stoppa in alla namn, och snurra. Tja, alla namn förutom Donny van de Beeks, ska nog tilläggas. Ingen kan längta mer till januari månad än holländaren just nu. På mitten lär Fred och Scott McTominay ha goda chanser att lira. Den förstnämnde missade matchen mot Leicester och den senare hoppade in med tio minuter kvar. Antagligen ett passande läge att varva upp duon inför söndagens möte med Liverpool (att de är tilltänka för start den matchen kan vi redan nu slå fast).

Frontfyran, då? Förhoppningsvis får vi se Paul Pogba i sin bästa roll, det vill säga ute på vänsteryttern. I mitten ska Bruno Fernandes, formsvag eller ej, spela. Mason Greenwood har gjort högerkanten till sin och ruckas så klart inte på. Längst fram gör kanske Solskjaer bäst i att inte spela Cristiano Ronaldo. Norrmannen har ju visat att det går att bänka anfallaren tidigare (Everton), så varför inte göra det igen, när det dessutom är fullt motiverat? Med Edinson Cavani erbjuds åtminstone en arbetsinsats, och i ett dysfunktionellt lag, som för tillfället ser ut att sakna självförtroende, är det värt betydligt mer.

Förhoppningsvis får vi också se ett inhopp från Marcus Rashford, för någon start känns inte aktuell riktigt än. Men, vem vet?

Möjlig startelva:

Atalanta

På andra sidan står alltså italienska Atalanta som för tillfället har samma ligaplacering som United, nämligen sex. Det är ett lag som har inlett Serie A-säsongen med fyra vinster, två oavgjorda, och två förluster. Även det samma facit som United. Då tror ni så klart att målskillnaden också är densamma? Nästan. Atalanta har 14-10, medan United har 16-10. Väl i Champions League toppar man gruppen på fyra poäng, detta efter vinst mot Young Boys och kryss mot Villarreal. United står på tre poäng efter att ha vunnit mot Villarreal och förlorat mot Young Boys.

Sett till dessa pappren kan man därför tänka sig att det är två jämnbra motstånd som kliver upp mot varandra. Kanske desto mindre om man ser till respektive lags trupp. United har som bekant många tunga pjäser, men faktum är att Atalanta har ett gäng duktiga individualister samt grovjobbare. Kort sammanfattat är det ett lag som spelar med hög intensitet och risk, vilket ofta mynnar ut i målrika tillställningar.

Imorgon kommer tränare Gian Piero Gasperini emellertid sakna ett par viktiga namn såsom Robin Gosens, Rafael Toloi, Berat Djimsiti, och Hans Hateboer. Vad alla dessa spelare har gemensamt? Samtliga återfinns i backlinjen. Toloi, som också är lagkapten, utgick senast i ligamatchen mot Empoli, som man för övrigt vann med 4-1.

Atalanta besegrade Empoli med 4-1 i helgen.

Det ska dock sägas att Gasperini förespråkar ett 3-5-2-system (eller 5-3-2, för den fotbollsfilosofiske), där Gosens och Hateboer spelar som wingbacks. Deras platser lär imorgon ockuperas av den gamle Chelsea-spelaren Davide Zappacosta och EM-slutspelets succédansk i Joakim Maehle. De tre i mitten lär utgöras av Merih Demiral, José Luis Palomino, och möjligen Teun Koopmeiners.

Framåt i banan börjar eventuellt mer välklingande namn dyka upp. Marten De Roon, med förflutet i Middlesbrough, är självskriven på innermittfältet. Runt honom känns även en annan före detta Chelsea-spelare högaktuell, nämligen Mario Pasalic. Schweizaren Remo Freuler utgör sannolikt den sista pusselbiten på mitten.

Även längst fram har Bergamoklubben det gott ställt. Här finns fyra namn som brukar snurra på de två anfallsplatserna: Duvan Zapata, Josip Ilicic, Luis Muriel, och Ruslan Malinovskyi. Beroende på hur Atalanta tänker att man ska såra United, finns ett par olika konstellationer. Den vanligaste brukar innehålla Zapata och Malinovskyi. I den får man framför allt väldigt mycket kraft (se upp för Malinovskyis vänsterfot!). Skulle man däremot sätta in någon av Ilicic eller Muriel får man mer trolleri och en högstanivå som emellanåt är kusligt hög från bägge lirarna.

I den senaste matchen man spelade startade de två sistnämnda, men samtidigt blev bägge utbytta. Vad det sänder för signal är svårt att tolka, med tanke på att Zapata dessutom byttes in och gjorde mål. Ilicics två mål och Zapatas starka inhopp gör att undertecknad landar i att dessa två startar på Old Trafford imorgon.

Möjlig startelva:

Historik

Faktum är att lagen aldrig har mötts tidigare i tävlingssammanhang.

Visste ni att…

 • Atalanta gick till semifinal i Champions League säsongen 2019/20? Man åkte ut mot Paris Saint-Germain.
 • Amad värvades från just Atalanta till Manchester United förra sommaren?
 • Namnet Atalanta härstammar från den kvinnliga gudinnan med samma namn i den grekiska mytologin?

Matchinformation

Manchester United
Atalanta
Turnering: Uefa Champions League, gruppspel 3:6
Tid: Onsdagen den 20 oktober 2021, 21.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Szymon Marciniak (Polen)
Teve: Telia/C More

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Martial (skadad, eventuellt 24 oktober)
 • Varane (ljumske, november)
Tveksamma:

 • Amad (matchform, liten chans)
 • Hannibal (oklar status, liten chans)
FORM
V19/9West HamBPL2-1
F22/9West HamHLC0-1
F25/9Aston VillaHPL0-1
V29/9VillarrealHCL2-1
O2/10EvertonHPL1-1
F16/10LeicesterBPL2-4

Atalanta

Skador och avstängningar:

 • Gosens (hamstring, mitten december)
 • Pessina (vad, december)
 • Hateboer (fot, inget datum)
 • Djimsiti (slutet november)
Tveksamma:

 • Inga bekräftat tveksamma.
FORM
V18/9SalernitanaBligan1-0
V21/9SassuoloHligan2-1
O25/9InterBligan2-2
V29/9Young BoysHCL1-0
F3/10MilanHligan2-3
V17/10EmpoliBligan4-1

United mot Atalanta

Inga tidigare möten.