Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United - Atalanta 3-2
En bra vändning i längden?

Det tog sin tid, men till slut lyckades Manchester United ta hem alla tre poäng hemma mot Atalanta. När vi var i halvtid med 0-2 låg United sist i Champions League-gruppen, men vändningen till 3-2 i den andra gör att United när den tredje omgången nu är slut istället toppar gruppen. Den stora frågan är väl dock om detta var en vändning att bygga på, eller bara sminkning av grisen?

Helt okej start

Faktum är att trots att United låg under med 2-0 efter 30 minuter så var de första tio minuterna ganska bra. Det såg rappt och piggt ut, och även om man inte skapade de vassaste av chanser kändes det ändå som att det var någonting att ta med sig. Till och med Cristiano Ronaldo tog ett par löpningar för att sätta press på Atalantaförsvaret, något vi inte sett mycket av sedan portugisens ankomst.

Som så ofta skulle United dock lyckas ställa till det för sig.

Pinsamt, pinsamt, pinsamt

Efter drygt tio minuter avtog Uniteds fina start, och Atalanta kunde komma in lite i det. Och då tog det inte många minuter innan Uniteds vänsterkant var överspelad, och centralt fanns ingen som plockade upp Mario Pasalic som enkelt kunde stöta in 1-0 till bortalaget.

Uniteds fina spel från matchens inledning var som bortblåst, och det tog bara ytterligare en knapp kvart innan bollen låg i mål bakom en återigen bra David de Gea. Av någon anledning var Luke Shaw satt på att markera Merih Demiral, och inte ens trots att Demiral mest gick runt och haltade i inledningen av matchen kunde Shaw ens nästan matcha turkens huvudspel. Harry Maguire, som låg för att täcka ytan ungeför där Demiral kom upp och nickade gjorde ett halvhjärtat försök, men inte heller han var i närheten och 2-0 var ett faktum.

Resten av halvleken spelades mer eller mindre av. United var håglöst och det såg ut att bli ytterligare en fruktansvärd afton.

Vändningen

Ole Gunnar Solskjaer valde att inte byta någon i halvtid, men bara någon minut in i den såg vi Edinson Cavani gå ut för att värma upp. Huruvida det påverkade spelarna på plan eller inte skall vi låta vara osagt, men det var något som var annorlunda. Det var som att spelet från matchens tio första minuter började hitta tillbaka, och bland annat serverades Ronaldo till ett friläge som han brände.

Åtta minuter skulle det ta för reduceringen att komma, då Marcus Rashford (som gjorde sin första start för säsongen) fick ett halvt friläge från sidan och den här gången gick han inte för kraft utan rullade istället in bollen i bortre burgaveln – och hoppet levde på riktigt.

United fortsatte köra på, Scott McTominay hade bland annat en boll i stolpen, och den sista kvarten var det dags för två utskällda spelare att få sin revansch. Först Harry Maguire, som försvarsmässigt inte var någon klippa idag heller, men som med 15 minuter kvar befann sig mer eller mindre ensam i bortre delen av straffområdet på ett Bruno Fernandes-inlägg. Bollen kom till Maguires fötter, och han drämde till med vristen och kvitterade matchen. En vändpunkt för honom? Låt oss hoppas.

Sex minuter senare, i matchminut 81, fick Ronaldo återigen avgöra en match för United. Han hade inte varit bra i matchen (om än bättre än senast mot Leicester), men när Luke Shaw slog ett perfekt inlägg tajmade Ronaldo bäst och styrde fint ner bollen i målvaktens högra hörn, och United hade fullbordat vändningen.

Sammanfattningen

Frågan från ingressen, huruvida det här faktiskt var en vändning att bygga på eller inte, den får vi så klart vänta med att besvara. Faktum är att den första halvleken som sagt var oerhört usel, och hur bra man än är på att vända matcher kan United inte fortsätta hamna i underläge gång efter annan. Ett lag lyckas aldrig vända och vinna alla matcher man hamnar i underläge i, vilket kommer ge onödiga poängtapp vilket i sin tur kommer göra att titelchanser försvinner.

Vi hoppas givetvis allihop att man tar med sig den andra halvleken och bygger vidare på den. Men hur många gånger har vi inte sagt det utan att det blivit någon fantastisk förbättring?