Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om Ole Gunnar Solskjaer
Det säger allt om inkompetensen i ledningen

Manchester United meddelade under söndagen att man går skilda vägar med Ole Gunnar Solskjaer. Den norske managern fick en tråkig avskedsföreställning igår mot Watford och de intensiva ryktena som spreds under lördagskvällen besannades alltså i förmiddags. Här går vi igenom vad delar av redaktionen har att säga om beslutet.

Måttet blev till slut rågat – Manchester United har valt att gå skilda vägar med Ole Gunnar Solskjaer. Dina tankar om beslutet?

Adam Fröberg: Rätt, men det skedde på tok för sent. Borde givetvis ha skett tidigare än så, men att klubben inte nyttjade det två veckor långa landslagsuppehållet till att byta och förbereda – utan istället gör det direkt efter – säger allt om inkompetensen i ledningen.

Gustav Brinck-Larsen: Tråkigt men nödvändigt. Fotbollsdrömmaren i mig fick sig en liten smäll, men realisten inser att det borde hänt för ett tag sedan.

Jonathan Gren: Tycker att det var dags. Känns som att detta var så långt som han kunde ta detta laget.

Elias Hallström: Äntligen. Att det här har fått fortsätta så pass länge som det ändå gjort är bortom mitt förstånd.

Marcus Eriksson: Tråkigt, så klart. Hade verkligen önskat att han lyckats hos oss. Han har gjort många saker väldigt bra och många saker mindre bra. Men samtidigt har han väl aldrig varit tränaren som skulle ta oss till nästa nivå.

Peter: Det är naturligt. Som jag skrev efter City så känns det som att Ole varit allt mer och mer tyngd av klubbens tradition och hans egen historia där. Att han behöver kliva av har blivit mer tydligt för varje match nu. Inte minst då jag tycker han vid upprepande tillfällen pratat om att laget spelat bra i förlusterna det sista. Det är svårt att hålla med om en sådan analys och dessutom borde inte startelvorna varit nära nog identiska i match efter match när det sett ut som det gjort.

Mikael Österdahl: Någonstans går det inte komma bort ifrån att det så väldigt tydligt illustrerar hur illa skött den här klubben är. För det fanns liksom ett perfekt uppehåll på ett par veckor för att ta in en ny ansvarig. Bevisligen hängde Solskjaer på en skör tråd och då är det förstås bättre att klippa banden när det finns en lucka i schemat.

Anser du att beslutet var korrekt?

Adam Fröberg: Självklart. Varit tydligt under en längre period att Solskjaer inte är rätt tränare för att leda klubben framåt mer.

Gustav Brinck-Larsen: Självklart. Vägs ände är nådd.

Jonathan Gren: Ja absolut.

Elias Hallström: Ett hundra procent. Det blev till slut en ond cirkel, som inte gick att ta sig ur. Det här var den enda utvägen.

Marcus Eriksson: Ja. Svårt att argumentera för någonting annat. Timingen och hur det skötts på är ju dock svårförståeligt.

Peter: Ja, helt klart. Det behövs nu en tränare med en tydlig spelidé som vågar gå sin egen väg.

Mikael Österdahl: Beslutet i sig, självklart. Det har liksom inte funnits ens ett litet halmstrå att gripa efter de senaste veckorna. Snarare har det varit en stadigt negativ utveckling, från lägen där det var lätt att tänka att det omöjligen skulle kunna bli sämre.

Solskjaer fick sitta kvar trots förnedrande resultat mot några av ligakonkurrenterna. Vad tycker du om tidpunkten för avskedet? Borde det skett tidigare?

Adam Fröberg: Borde ha skett tidigare. Som tidigare nämnt allra senast precis när landslagsuppehållet drog igång. Alltså efter derbyförlusten.

Gustav Brinck-Larsen: Det borde ju åtminstone skett efter matchen mot City, mer troligt redan direkt efter Liverpool. Så tjae, det kommer för sent.

Jonathan Gren: Borde skett efter City-matchen vilket hade gett klubben ett helt landslagsuppehåll till att hitta en ersättare.

Elias Hallström: Alltså, en rimlig klubbledning hade ju gått skilda vägar efter 0–5-förlusten mot Liverpool, eller för all del efter derbyförlusten mot Manchester City. Jag tror egentligen att det är svårt att säga att någon tidpunkt är rätt för en manager att lämna. Det är många andra parametrar som spelar in, som till exempel Ed Woodwards entledigande, ekonomi, you name it.

Marcus Eriksson: Ja men det borde ha skett under landslagsuppehållet. Då hade det funnits tid att hitta en tillfällig tränare eller i alla fall ha kommit längre i sökandet. Nu blir det automatiskt panik.

Peter: Det är såklart svårt att analysera. Jag tycker nog det kunde kommit efter City innan uppehållet men jag förstår också att det aldrig är rätt läge. Att hoppas på en vändning, ett halmstrå att det plötsligt släpper har funnit där. Men klart är att spelet varit dåligt hela säsongen så det är i senaste laget.

Mikael Österdahl: Vi kan bråka om när exakt det borde ha skett. Men jag tror inte att det finns någon i hela världen som på ett trovärdigt sätt kan argumentera för att det var bättre att vänta till efter Watford.

Vad tror du händer med Solskjaer nu? Har han någon framtid som tränare på den största scenen?

Adam Fröberg: Han kan säkert få något jobb i en mindre klubb, om han skulle vilja. Men på den allra största scenen ser jag honom som bränd.

Gustav Brinck-Larsen: Han behöver ta en paus, begrunda vad som gick bra och vad som gick dåligt i United, sen kan han ge sig in i tränarkarusellen igen. Jag har en känsla av att han antingen återvänder till Norge, och då hamnar i den nordiska tränarkarusellen (han kan säkert ta över FC Köpenhamn en dag, eller varför inte Malmö FF), eller så klamrar han sig fast i England och blir då en mittenlagstränare. Jag tror det skall mycket till för att han skall bli manager i ett ordentligt storlag igen.

Jonathan Gren: Antar att han tar en paus ett tag iallafall. Sedan så tror jag att han kan passa som tränare för lite sämre lag, i till exempel the Championship, men i toppen på Premier League hör han inte hemma.

Elias Hallström: Det finns inte på kartan att toppklubbar bland Europas bästa ligor sneglar mot Solskjaer. Han är inte på den nivån helt enkelt. Jag tror det dröjer åtminstone ett år innan han är tillbaka som tränare i någon klubb. Samtidigt ska man komma ihåg att han har blivit rik på erfarenhet efter dessa tre år. Mycket hänger nog på hur han kanaliserar den erfarenheten framöver.

Marcus Eriksson: Han har ingen framtid på den stora scenen, det är jag tämligen säker på. Förvånar mig inte om han tar norska landslaget i framtiden, det känns som en lågoddsare.

Peter: Andra som fått gå från stor klubbar får ju ständigt nya chanser så inte omöjligt. Norska landslaget bör väl funka.

Mikael Österdahl: Den frågan orkar jag faktiskt inte bry mig om just nu.

Och vad händer med assistenten, Mike Phelan, som nyligen kritade på ett nytt kontrakt med klubben? Tror du han blir kvar i United?

Gustav Brinck-Larsen: Jag är av åsikten att Solskjaers val att behålla Phelan den här säsongen var ett av hans största misstag. Jag förstår varför man tog in Phelan 2018, och varför han fick fortsätta tills i somras. Man behövde en stämningshöjare helt enkelt. I somras borde man dock sagt tack och hej till Phelan, och gått för en mer taktiskt skicklig assistent. Hade kanske inte räddat Solskjaers jobb ändå, men det hade givit en bättre chans tror jag.

Jonathan Gren: Ja, tills man hittar en permanent tränare så tror jag det.

Elias Hallström: Till att börja med måste den här klubbens brist på kompetens återigen understrykas, då man förlängde med Phelan för en dryg månad sedan, för att nu se Solskjaer lämna. Alltså, jag kan inte se vad Phelan ska göra kvar i United. Kommer väl stanna för att assistera Carrick, men sedan?

Marcus Eriksson: Inte ens tänkt på det men realistiskt sett borde han inte vara det.

Peter: Det behövs en helt ny stab är min första tanke. Men rent objektivt är det 50/50.

Mikael Österdahl: Säg det. Känns alltid korkat att utifrån försöka gissa vad de assisterande tränarna faktiskt bidrar med.

Efter sina insatser på planen är trots allt Solskjaer en klubbikon, men har din uppfattning om honom ändrats efter tiden på tränarposten?

Gustav Brinck-Larsen: I grund och botten nej, han är för alltid spelaren som avgjorde Champions League 1999, och därmed en klubblegendar.

Jonathan Gren: Nej. Han är fortfarande en klubbikon sett till sin spelarkarriär.

Elias Hallström: Nog för att han har varit pressad den här säsongen, men hans uttalanden på presskonferenser och intervjuer den senaste tiden har ju varit rentav patetiska. Med det har en del respekt för honom försvunnit för egen del. Men störst skuld ligger givetvis på Uniteds ledning, de skulle aldrig låtit det gå så här långt. Det var bara så jävla ovärdigt.

Marcus Eriksson: Jag tror många förväxlar spelaren Ole Gunnar Solskjaer med tränaren. Jag kommer alltid att älska honom som spelare. Som tränare har jag blandade känslor om. Men han är fortfarande en klubblegendar som jag kommer fortsätta att hålla högt.

Peter: Ja faktiskt. Jag glömmer aldrig 1999 och alla viktiga mål han gjorde som super sub. Jag har också försökt försvara honom och tänka att han fått en bra stämning kring klubben. Men när allt fler och fler analyser låter exakt identiska från honom nu över tid, att de spelat bra, att det kommer studsa tillbaka, att fotboll är fotboll, då har man börjat tröttna. Det känns som han borde kunnat hitta fler konstruktiva kommentarer om varför laget underpresterar och även varit mer självkritisk. Jag tycker också laguttagningar sett tveksamma ut under säsongen.

Mikael Österdahl: Just nu är jag väldigt trött på honom men det försvinner alldeles säkert med tiden. Det brukar vara så. På ett personligt plan har jag emellertid upptäckt att han nog inte är en så bra människa som jag trodde.

Vem vill du se som klubbens nästa permanenta manager?

Adam Fröberg: Erik Ten Hag i första hand, men där måste vi vänta till sommaren. Jag ser Ralf Rangnick som ett intressant alternativ annars. Zidane tror jag inte vore en superbra matchning, men har gärna fel.

Gustav Brinck-Larsen: Helt ärligt, jag har ingen aning. Folk säger att Erik Ten Hag är bra, och det kanske han är. Men jag vet fan inte.

Jonathan Gren: Finns ganska många som jag tror skulle funka bra. Zidane, Ten Hag och Luis Enrique är alla väldigt bra alternativ.

Elias Hallström: Inte en aning. Det finns givetvis massor med namn, men att peka ut någon specifik kan jag inte göra. Det kommer ju bli ett klavertramp oavsett vem som tar över, är känslan. Säger inte att jag nödvändigtvis vill se honom i United, men hade velat se vad Graham Potter kunnat göra med ett bättre spelarmaterial än det han har i Brighton.

Marcus Eriksson: Erik ten Hag. Tycker att han är den överlägset bästa långsiktiga lösningen.

Peter: Det vore spännande med en sådan som Erik ten Hag, men jag tror även på Pochettino om han skulle bli fri.

Mikael Österdahl: En ung Alex Ferguson. För det är väl det som krävs. Om inte omorganisationen med Murtough och Fletcher på ledande positioner faktiskt kan bidra till ett mer konsekvent tänkande bortom frågan om vem som är manager. För den högre ledningen, med ägarna i spetsen, har bevisat att de är usla på att välja managers. Vi har fyra stora misslyckanden i rad nu.

Hur tror du spelartruppen resonerar kring all turbulens den senaste tiden? Vilka spelare tror du kommer gynnas samt missgynnas av att Solskjaer lämnar?

Adam Fröberg: Donny Van de Beek måste ju vara en stor vinnare här. Tror även att spelare som Sancho och Telles gynnas. Missgynnas gör spelare som presterat uselt men ändå varit tokgivna i laget – typ Maguire och Shaw.

Gustav Brinck-Larsen: Jag tror de är ledsna för personen Ole, men samtidigt känner att det var nödvändigt att byta. Har en känsla av att många kommer prata gott om Ole efter sina karriärer, med några undantag.

Jonathan Gren: Det är klart att det kan ha påverkat dem negativt men samtidigt så måste man kunna ignorera det och fokusera på det som är viktigt. När det kommer till spelare som kommer att gynnas så är väl van de Beek det första namnet som jag tänker på. Tror även att spelare som Telles och Sancho kan påverkas positivt av ett tränarbyte. Spelare som missgynnas tror jag blir Fred, McTominay, och kanske även Maguire på något sätt.

Elias Hallström: De flesta borde väl rimligen gynnas av detta. Solskjaer har säkert varit bra för många och fått vissa karriärer på rätt köl igen, samtidigt som han har missbrukat andras. Ryktades ju också om att en del stora namn var trötta på Solskjaer, och har man inte “eliten” med sig är det så klart svårt att vända skutan.

Marcus Eriksson: Maguire kommer garanterat att missgynnas, likaså Fred och McTominay som trots svagare prestationer alltid fått spela. Lingard, Sancho och Van de Beek kommer gynnas, det är jag säker på. Tror att stämningen i truppen varit ganska svajig under i stort sett hela säsongen. Tror de flesta gillar Solskjaer men har väl insett att han inte är bra nog.

Peter: van de Beek är en som bör få en rimligare chans, kan/bör även gälla Lingard. Några eviga startspelare som Maguire, Fred och Wan-Bissaka kan möjligen missgynnas även om alternativen är få. Alla bör egentligen på något sätt gynnas av en nystart och ny tränare. Fernandes till exempel ser ju väldigt uppgiven ut i år, det har vi inte råd med.

Mikael Österdahl: Spelarna lever i den här verkligheten och är vana att ganska snabbt anpassa sig till en ny verklighet. De som tydligast borde kunna gynnas är Jesse Lingard och Donny van de Beek. Vilka som missgynnas är väldigt beroende av vem som kommer in.

Hur skulle du summera Solskjaers knappa tre år som manager för United, och vad får han för helhetsbetyg?

Adam Fröberg: En bra/okej ombyggnation av truppen. Annars inte bra nog.

Gustav Brinck-Larsen: Han tog en förgiftad klubb och gav den hopp och tro – bara det är högsta betyg. På planen och i prisskåpet ser det ju dock sämre ut, men sammantaget har hans insats varit positiv för United. Det finns mycket att bygga på, om vår usla ledning kan hitta rätt med nästa tränare.

Jonathan Gren: Han tog ett dysfunktionellt lag och fick alla på samma sida. Tycker att han har gjort ett bra jobb med att bygga en grund för nästa tränare.

Elias Hallström: Blåste liv i klubben efter Mourinhos totala kollaps, och det var väl ungefär där det borde ha stannat, med facit i hand. Typ alla blev kära i tanken på vad han kunde uträtta efter den fina starten, och vi drömde oss tillbaka till hur det var förr. Visst, det är fint med romantik och nostalgi, men vill du bli framgångsrik krävs cynism i dagens fotbollsvärld. Helhetsbetyget kan inte annat än bli underkänt. Han har trots allt fått tid, spelare, och pengar, men det har inte mynnat ut i någonting.

Marcus Eriksson: Att han gjorde många saker rätt och fick många supportrar (inklusive mig) att få tillbaka glädjen. Samtidigt har känslan under i stort sett hela sejouren varit att han inte varit tillräckligt bra som tränare. Men trots det har han gett mig mer glädje än någon annan tränare sedan Sir Alex. Utan titlar är det dock svårt att ge honom ett godkänt betyg.

Peter: Han bidrog till att klubben och spelarna fick tillbaka hjärta och fin stämning. Men taktiskt räcker han inte till, vi måste dra den slutsatsen trots en del fina prestationer förra året. Det var nog mer ett resultat av många spelare i form och individuell briljans än en tydlig spelidé och taktik.

Mikael Österdahl: Tre år utan titel i Manchester United. Tyvärr, men då kan det omöjligen bli godkänt. Sen finns det förstås en långsiktig aspekt också. Så vi kan väl återkomma om några år och bestämma om han ska anses vara usel eller bara underkänd. Spontant vill jag påstå att han lämnar klubben i bättre skick än när han tog över, men samtidigt är känslan att ganska mycket har förstörts efter landslagsuppehållet i september.

Res med oss till Manchester!