Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

David Selini om Ralf Rangnick
Ronaldo måste pressa mer, men han kommer älska Lingard

Det förefaller bara vara en tidsfråga innan Ralf Rangnick presenteras som ny (tillförordnad) manager för Manchester United. För att få bättre grepp på den tyska tränaren vände vi oss till taktikexperten David Selini.

David, som för närvarande är assisterande tränare för IF Sylvia, har följt Rangnick under många år. Han är också ett välbekant ansikte här på Muss.se, som en tidigare skribent på sidan och även poddgäst. Idag skriver han taktiska bloggar på Running The Show.

Är Ralf Rangnick rätt man för United?

Jag tror inte att United vinner CL med honom i vår om det är det du frågar. Men ja, om vi ser det i ett längre perspektiv gillar jag anställningen. Först och främst kommer det in en tränare som älskar att arbeta med unga spelare och har ett otroligt CV när det gäller att utveckla spelare. Det tror jag bara är bra för de yngre delarna av truppen. Jag är inte säker på att truppen och Rangnicks spelidé är en perfekt match men hans inflytande och erfarenhet utöver denna säsong kan bli ovärderligt för en klubb som saknar identitet och sportslig planering. Så jag landar väl i ja på sikt, kanske för stunden men jag gillar det här upplägget mer än några av de andra alternativen som det ryktats om.

Hur brukar hans lag spela? Förklara för så att jag förstår.

Allt handlar om att pressa intensivt för att vinna bollen i bra positioner och sen snabbt kontra när motståndaren är oorganiserad. Rangnick ser presspel som ett anfallsvapen och tillskriver det en enorm betydelse för hur hans lag ska göra mål. Detsamma gäller återerövring av bollen när den tappats. Idén är att komma till avslut inom 10 sekunder från att bollen erövrats. Med tanke på Uniteds trupp kommer han förmodligen använda någon form av 4-4-2, antingen med två yttrar som går in och centrerar (tänk typ Pogba tidigare under säsongen) eller med en diamant på mitten och utan yttrar.

Hur brukar hans lag spela? Förklara för så att jag inte förstår.

Om vi tittar på det djupare pratar Rangnick ofta om vikten av att spelare är nära varandra, både med boll och utan boll. Anledningen är att han vill ha snabba passningskombinationer där bollen flyttas framåt så fort det bara går. Räkna med många bollar i djupled på löpande forwards! Det är en typ av anfallsspel som riskerar att laget tappar bollen oftare, men eftersom spelarna är nära varandra finns det goda möjligheter att snabbt vinna tillbaka den och på så sätt kunna “kontra på kontringen”.

Han markerar också motståndarens forwards när laget anfaller så vi kan räkna med att se mittbackarna långt in på offensiv planhalva för att ligga nära motståndarna när bollen tappas som ett led i att snabbt komma in i press. Utöver detta är inte Rangnicks lag markeringsinriktade som Oles ibland varit och vilket lett till så många konstiga situationer i backlinjen, utan hans lag är bollorienterade vilket innebär att de överbelastar runt bollen för att skapa numerära överlägen.

Tänk dig att motståndaren spelar ut bollen på Uniteds högerkant. Rangnicks United kommer flytta över hela laget på den halvan av planens bredd för att pressa aggressivt och dra nytta av att de har fler spelare runt bollen än motståndaren. Motståndarnas spelare på andra halvan av planens bredd betraktas som ofarliga eftersom de inte är nära bollen, och därmed kan Rangnicks lag vinna bollen i sådana situationer och sedan utnyttja att de är numerärt övertaliga i sina kontringar. Om pressen misslyckas finns ytor att kontra på, men det är risken Rangnick tar. Vi kan lugnt konstatera att United kommer vara ofantligt mycket bättre organiserade taktiskt än under Ole, men det finns som sagt en risk att truppens inkörningsprocess är för lång för att resultaten ska flyga direkt.

Okej, men går det att spela med intensiv press med detta United? Spelare som Greenwood, Martial, Rashford och Sancho är inte direkt kända för sitt presspel.

Som Rangnick pratat om tidigare har han coachat Firmino och Mané, som i Liverpool framstår som pressmaskiner men som enligt Rangnick av naturen inte var sådana. De har blivit så tack vare coachning. Min bild är att Greenwood (bara spelat under Ole såklart), Martial och Rashford knappt blivit ordentligt coachade sen van Gaal drog eftersom de fortfarande gör samma enkla missar i sitt presspel och där kan Rangnick vara ovärderlig för dem. Sancho är van med det tyska tänket så han kommer passa perfekt. Jag förväntar mig en inlärningsperiod som kan vara på några månader men mot slutet av säsongen kommer vi hylla Rashford och Greenwoods arbete utan boll och timing i djupledslöpningarna.

För att inte tala om en viss Ronaldo… De tidigare nämnda är så pass unga att de kanske kan formas om. Men du kan väl knappast säga åt en 36 år gammal Ronaldo att börja pressa som en dåre?

Här tror jag att Rangnick kommer anpassa sig lite till sina spelare. Det finns för många spelare som inte uppenbart passar hans fotboll (Ronaldo, Pogba, Maguire), så jag tror att han kommer skräddarsy roller. Jag förväntar mig att han kommer kräva mer av Ronaldo, vilket gör att jag tror på att han kommer roteras mer. Men jo, vi kommer få se Ronaldo pressa mer och bättre, annars kommer han nog få se sin speltid minska, så stark tror jag att Rangnick är.

Cristiano Ronaldo kommer att behöva anpassa sitt spel under Ralf Rangnick. Däremot torde Jesse Lingard plockas upp ur frysboxen av den tyska tränaren.

Om han nu är så bra som alla säger, varför befann han sig i Lokomotiv Moskva och inte i en storklubb?

Den stora grejen är att han kräver otroligt mycket kontroll över klubbarna han jobbar i. Det intresserar inte en klubb som Bayern. City har valt en annan väg, Liverpool har en egen version i Klopp, Rangnick nobbade Chelsea ifjol och spanjorerna har en helt annan inriktning rent fotbollsmässigt. PSG ska vi inte ens prata om… Han sades vara nära Milan för något år sen men sen började de vinna och det dog ut. Där tror jag den stora anledningen ligger. Jag har dock en farhåga att som med alla “filosofer” så blir ofta deras lärjungar bättre än mästaren. Det kan vara så att United tagit in en tysk som kanske fått se sina metoder uppdaterade av exempelvis Klopp och Tuchel. Men egentligen är inte det ett problem eftersom han bara kör till maj och sedan kliver upp på läktaren och plockar in nästa coach istället.

Mittfältet… Får arbetshästarna McFred fortsatt förtroende?

Jag tror det. Fred kommer nog definitivt spela eftersom hans energi kommer uppskattas. Jag tror som sagt på en centrerad 4-4-2 (som ofta kallas 4-2-2-2) där McFred kan spela centralt med Sancho till höger, Bruno till vänster och Rashford på topp med Ronaldo/Greenwood. Donny van de Beek är dock en väldigt smart spelare så det finns även goda möjligheter att hans passningsspel prioriteras framför McTominays duellspel i de flesta matcherna. Jag har också feeling för att Rangnick kommer älska Lingard. Jesse kan spela på alla fyra offensiva positioner och är en av Uniteds smartaste spelare mellan motståndarens lagdelar. Med två yttrar som spelar centralt som 10or kan han passa som handen i handsken.

Harry Maguire är extremt kritiserad just nu. Skickar Ralf honom till Sibirien på arbetsläger?

Det vore ett statement att peta honom. Men Bailly kan vara en vandrande katastrof i de flesta lag och jag tror att han skulle vara ännu farligare defensivt i ett bollorienterat Rangnicklag eftersom han är så otroligt oberäknelig. Så det blir nog Maguire och Lindelöf tills Varane är tillbaka och då blir det intressant att se vem som petas.

Managerbyte är alltid bra för vissa spelare och dåligt för andra (åtminstone sett till speltid och plats i hierarkin). Jag tänker spontant att Jesse Lingard är en som borde gynnas. Vad tror du?

Ja, Lingard kommer definitivt spela mer. Det vågar jag lova. Jag tror att Sancho och van de Beek kommer gynnas också. Det uppenbara är att Ronaldo inte kommer passa men jag tror att Pogba får det ännu svårare. Där krävs en större förändring men allt är möjligt! Rangnick är ju en tränare som jobbar med laget taktiskt och han vill ju såklart vinna så kommer nog inledningsvis satsa på de “bästa” spelarna, men jag tror att han tror så mycket på sitt system att det i slutändan kommer vara dem som anammar hans idéer bäst som kommer spela. Därmed har alla en god chans!


Vi tackar David för att han tog sig tid!

Ni kan följa David på @DaveSelini på Twitter och läsa hans taktiska analyser på Running The Show samt lyssna på hans analyser i podden Up Back Through.