Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United - Wolverhampton Wanderers
Årets första nöt – ett målsnålt Wolves

Efter bara ett par dagars vila är det återigen dags för Manchester United att sparka boll på Old Trafford och den här gången ställs man mot ett Wolverhampton Wanderers som, tro det eller ej, ligger och skuggar United. Sex poäng skiljer visserligen lagen åt, men imorgon kväll får vi hoppas att det försprånget är utökat till nio, och att United i stället har knaprat in på toppkonkurrenterna. 

Manchester United

Det är lite av en märklig period vi upplever just nu i Premier League. Inte nog med det tajta spelschemat som är över jul och nyår, på det ställs matcher in kors och tvärs och det är nästan svårt att få något riktigt grepp om hela situationen. En haltande tabell har vi hur som haver att förhålla oss till och för Manchester Uniteds del innebär det att man har 18 spelade matcher, medan vissa endast har spelat 16 (Burnley) och andra 21 (Manchester City).

Det är vad det är. Något vi i alla fall vet är att United imorgon kväll ska ta sig an Wolves hemma på Old Trafford och man kommer in till matchen med ett någorlunda acceptabelt facit. Laget har inte förlorat sedan Ole Gunnar Solskjaer fick gå och på Ralf Rangnicks inledande fem matcher (går så klart att argumentera för att det är sju, om man vill vara sån) har man segrat tre gånger och kryssat två. Det är å ena sidan ett svagt facit så till vida att motståndet varit beskedligt, å andra sidan är det ett okej facit sett till förutsättningarna. Summa summarum landar vi därför någonstans i ett mellanbetyg.

Ser vi till läget i truppen konstaterar vi att Eric Bailly blixtkallades tillbaka från Elfenbenskustens landslagssamling och spelade från start senast mot Burnley. Ivorianen utgick föga överraskande med en skadekänning och att vi får se honom i morgondagens startelva känns inte troligt. Victor Lindelöf är sannolikt tillbaka från sin Covid-19-konvalecens och borde utgöra mittbackslås tillsammans med Raphaël Varane. Så lär det emellertid inte bli, med tanke på att Harry Maguire tydligen måste spela. Varane och Maguire lutar det därmed åt.

Ytterbackarna? Personligen kvittar det vilka som spelar. Den ene är mer medioker än de andre. Ungefär så. Med kniven mot strupen säger jag trots allt Diogo Dalot till höger och Luke Shaw till vänster.

På mitten försökte Scott McTominay vara Paul Scholes senast och lyckades ganska bra med det. En smärre skadekänning gör dock att skotten är ett osäkert kort. Jag väljer ändå att skriva in honom i startelvan. Bredvid sig lär vi hitta Fred, eftersom det är mot naturlagen att dels Nemanja Matic spelar två matcher i rad, dels att Donny van de Beek ska ha managerns förtroende i United.

Framåt har jag svårt att se några större förändringar. Jadon Sancho börjar likna något, sakta men säkert. Det är bara fortsätta spela honom. Så länge Rangnick vill ha Edinson Cavani och Cristiano Ronaldo som toppforwards finns det bara en plats över och den ska tvivelsutan gå till Mason Greenwood.

Möjlig startelva:

Wolves

Det är nästan lite av en gåta att förstå sig på Wolves den här säsongen. Man placerar sig alltså bakom United i tabellen på plats åtta med 25 inspelade poäng. Men det som verkligen sticker ut är lagets målskillnad. Wolves har gjort ynka 13 (!) mål, samtidigt bara släppt in 14. Med andra ord är det en del uddamålssegrar och förluster som bäddat för den resultatraden. På fyra oavgjorda har man dessutom tre 0-0-matcher.

Vi ska kanske därför inte förvänta oss någon sprakande tillställning imorgon kväll. Det ligger snarare närmre till hands att det blir ungefär samma typ av match som utspelades på Molineux i höstas, då United till slut vann med 1-0.

Nog för att Wolves är snåla framåt, tycks man trots allt ha hittat en ganska bra stabilitet i de bakre leden med den, för säsongen, nye managern Bruno Lage. Man kommer senast från matcher mot ligans tre bästa lag i form av Manchester City, Liverpool, och Chelsea.

Visserligen blev det uddamålsförluster mot de två förstnämnda men då ska man ha i åtanke att mot City spelade man halva matchen med tio man och mot Liverpool släppte man in matchens enda mål när klockan stod på 90+4. Mot Chelsea höll man i alla fall ut och fick med sig ett kryss från Stamford Bridge.

Vad gäller läget i truppen dras man med en del skador men inga större Covid-19-fall. Fabio Silva är den ende som drabbats av smittan.

I sjukstugan sitter bland annat mittbacken Willy Boly, speedkulan Pedro Neto, och anfallaren Hwang Hee-chan. Dessa namn får ses som tämligen stora avbräck för Wolves, men samtidigt har man hyfsad täckning på samtliga positioner.

Lage satsar ideligen på en trebackslinje och i denna bör Max Kilman, Conor Coady, och Romain Saïss ingå. Då Saïss är marockan väntar egentligen afrikanska mästerskapen för honom, men till morgondagens match finns han alltså tillgänglig. Ett stort plus för Wolves.

Någon större utläggning om mittfältet behövs nog inte. Centralt är Joao Moutinho och Ruben Neves i vanlig ordning självskrivna. Belgaren Leander Dendoncker gör sannolikt portugiserna sällskap. På flankerna känns det inte omöjligt att Adama Traoré kan återfinnas. Spanjoren håller visserligen på med fel sport, men visst, springa snabbt kan han.

Längst fram har Raul Jimenez avtjänat sin avstängning efter utvisningen mot Manchester City och finns därmed tillgänglig igen. Även det ett stort plus för vargarna. Mexikanens tyngd och styrka kompletteras möjligen med teknik och finess från Daniel Podence.

Möjlig startelva:

Historik

Senaste gången lagen möttes var i tredje ligaomgången, där United vann med 1-0 efter mål av Mason Greenwood. Wolves senaste vinst mot United kom i april 2019.

Visste ni att…

 • I början på 2020 möttes lagen tre gånger på mindre än en månad?
 • I oktober 1892 utspelades mötet med flest mål lagen emellan? Då vann Newton Heath – och alltså inte Manchester United – med 10-1 mot Wolves.

Matchinformation

Manchester United
Wolves
Turnering: Premier League, omgång 21
Tid: Måndagen den 3 januari 2022, 18.30
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Mike Dean
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Pogba (skadad, januari)
 • Hannibal (landslag, januari/februari)
Tveksamma:

 • Bailly (oklar status, liten chans)
 • McTominay (fot, stor chans)
 • Lindelöf (covid-19, stor chans)
FORM
V2/12ArsenalHPL3-2
V5/12C PalaceHPL1-0
O8/12Young BoysHCL1-1
V11/12Norwich CityBPL1-0
O27/12NewcastleBPL1-1
V30/12BurnleyHPL3-1

Wolves

Skador och avstängningar:

 • Mosquera (hamstring, slutet februari)
 • Otto (knä, februari)
 • Hwang (hamstring, februari)
 • Aït-Nouri (ljumske, mitten januari)
 • Neto (knä, inget datum)
 • Boly (vad, inget datum)
Tveksamma:

 • Silva (covid-19)
FORM
O27/11NorwichBPL0-0
O1/12BurnleyHPL0-0
F4/12LiverpoolHPL0-1
F11/12Man CityBPL0-1
V15/12BrightonBPL1-0
O19/12ChelseaHPL0-0

United mot Wolves

Totalt:10852-20-36182-150
Hemma:5134-8-998-50
Premier League:159-3-324-10
SENASTE MÖTENA
O2020-02-01HPL0-0
V2020-12-29HPL1-0
V2021-05-23BPL2-1
V2021-08-29BPL1-0
SENASTE HEMMAMATCHER
O2018-09-22HPL1-1
V2020-01-15HFA1-0
O2020-02-01HPL0-0
V2020-12-29HPL1-0
Res med oss till Manchester!