Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Aston Villa - Manchester United
Att United gör fler mål än motståndaren är vårt enda hopp

Återigen ska Manchester United ta sig an Aston Villa men den här gången i ligaspelet. I FA-cupen senast tog man en krampaktig 1-0-seger hemma på Old Trafford. Lyckas man lösa ett bra resultat med en bra prestation imorgon?

Manchester United

Det har inte varit klang och jubel som präglat läget i Manchester United den senaste tiden (egentligen hela säsongen) och trots att man slog ut Aston Villa ur FA-cupen i måndags var det ändå många kritiska röster som höjdes. Prestationen var i det närmaste undermålig.

Att prata marginaler kan man tycka vad man vill om, men vi kan lugnt konstatera att United hade dem på sin sida och Villa hade dem emot sig. Kanske blir det omvänt imorgon? Fotbollen brukar ju jämna ut sig, sägs det.

Under lördagskvällen kliver United ut på Villa Park för att försöka plocka tre oerhört nödvändiga poäng med sig hem.

Principiellt har jag ganska svårt för sägningen att: det får se ut hur som helst, bara vi vinner. Men den tycks gälla mest hela tiden nu. Att hoppas på något revolutionerande i vårt spel är en tanke som inte jätteofta gör sig påmind nuförtiden.

United måste helt enkelt se till att göra fler mål än sin motståndare imorgon – fotbollens grundidé – premissen på vilken vår klubb just nu vilar. Det tycks vara vårt enda hopp i nuläget.

Vad gäller läget i truppen har Ralf Rangnick några avstängningar samt ett par frågetecken att ta hänsyn till. Scott McTominay får inte chansen att öka på sin målproduktion mot Villa. Skotten är nämligen avstängd. Det är även Luke Shaw.

Frågetecken finns i form av Cristiano Ronaldo, Harry Maguire, Jadon Sancho, och Diogo Dalot. De två portugiserna torde vara spelklara och det gäller även Sancho. I mittförsvaret känns det som att Victor Lindelöf och Raphaël Varane ligger närmast till hands. Det antagandet stärks ytterligare av att Phil Jones också är tveksam till spel.

Framåt känns det ganska hopplöst att spekulera. Det verkar inte spela någon större roll vilka som lirar för tillfället. Det är lika trögt och innovationsfattigt oavsett.

Vem som ersätter Marcus Rashford blir i alla fall intressant att se. För inte får väl engelsmannen fortsatt förtroende?

Möjlig startelva:

Aston Villa

Steven Gerrard och Aston Villa förlorade alltså på Old Trafford i måndags. Kanske hade det gått bättre för laget om man inte haft en förlorare på tränarbänken…

Nåväl, med de öppnande orden kan vi ändå slå fast att det är ett Villa som inte verkar ha för avsikt att ligga kvar på under halvan resterande del av säsongen.

Få har säkert missat att man plockat in Philippe Coutinho på lån från FC Barcelona och att man igår dessutom gjorde klart med Evertons vänsterback Lucas Digne. Två starka nyförvärv.

Nej, Coutinho är givetvis inte samma spelare han en gång var när det begav sig i Liverpool för ett par år sedan, men om han kan blixtra till i var och varannan match är det en spelare som fortfarande kan vara utslagsgivande.

I övrigt ska också sägas att man tappade Anwar El-Ghazi till Everton. I det fallet handlar det om ett lån. Nederländaren har ändå fått ganska bra med speltid och gjort sina poäng här och var, så att Villa släpper honom kan tyckas lite märkligt. Men gissningsvis väger Coutinho och Digne upp den affären ganska bra.

Imorgon lär vi så få se ett revanschsuget hemmalag. FA-cupmötet på Old Trafford får nästan ses som en besvikelse med Villa-ögon. Man var det bättre laget och skapade också mest. Vi ska nog inte bli förvånade om något liknande scenario utspelas igen. Hemmaplansfördel borde tala till Birminghamklubbens fördel.

Det riktigt kännbara avbräcket är John McGinn, som avtjänar en avstängning. Måhända gör man ett rakt byte där och sätter in fransmannen Morgan Sanson. Alternativet är att Gerrard laborerar på mittfältet och försöker klämma in Coutinho. För någonstans ska han väl gissningsvis in.

Annars lär det inte bli några drastiska förändringar från senaste mötet.

Möjlig startelva:

Historik

Senaste gången lagen möttes var alltså för en vecka sedan i FA-cupen, där United vann med 1-0. Dessförinnan möttes man i ligaspelet på Old Trafford och då vann Villa med 1-0.

Senaste mötet på Villa Park var i maj förra säsongen. Då vann United med 3-1 efter att ha vänt på steken i andra halvlek.

Visste ni att…

 • Aston Villa innehar rekordet för flest mål i den engelska högstadivisionen? 128 stycken gjorde man säsongen 1930/31.
 • Aston Villa har vunnit ligan sju gånger?

Matchinformation

Aston Villa
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 22
Tid: Lördagen den 15 januari 2022, 18.30
Plats: Villa Park, Birmingham
Domare: David Coote
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Shaw (avstängd, en match)
 • McTominay (avstängd, en match)
 • Pogba (skadad, tidigast mitten februari)
 • Bailly (landslag, januari/februari)
 • Hannibal (landslag, januari/februari)
Tveksamma:

 • Dalot (fot, stor chans)
 • Henderson (matchform, stor chans)
 • Jones (vad)
 • Ronaldo (muskel, stor chans)
 • Sancho (hamstring, stor chans)
 • Maguire (skadad)
FORM
O8/12Young BoysHCL1-1
V11/12Norwich CityBPL1-0
O27/12NewcastleBPL1-1
V30/12BurnleyHPL3-1
F3/1WolvesHPL0-1
V10/1Aston VillaHFA1-0

Aston Villa

Skador och avstängningar:

 • Nakamba (knä, april)
 • Bailey (lår, inget datum)
 • Trézéguet (landslag)
 • Traoré (landslag)
 • McGinn (avstängd, en match)
Tveksamma:

 • Young (fot, liten chans)
FORM
V5/12LeicesterHPL2-1
F11/12LiverpoolBPL0-1
V14/12NorwichBPL2-0
F26/12ChelseaHPL1-3
F2/1BrentfordBPL1-2
F10/1Man UnitedBFA0-1

United mot Aston Villa

Totalt:192102-40-50353-246
Borta:9437-22-35148-158
Premier League:5337-12-497-32
SENASTE MÖTENA
V2021-01-01HPL2-1
V2021-05-09BPL3-1
F2021-09-25HPL0-1
V2022-01-10HFA1-0
SENASTE BORTAMATCHER
O2014-12-20BPL1-1
V2015-08-14BPL1-0
V2020-07-09BPL3-0
V2021-05-09BPL3-1