Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United - Birmingham City 5-0
Galton låg bakom utklassningsseger

Manchester Uniteds damlag inledde 2022 med en utklassningsseger mot Birmingham City. Leah Galton var segerorganisatör då hon på sex minuter i första halvlek assisterade till 1-0 och sedan gjorde två mål själv. Till slut vann United med 5-0.

Marc Skinner valde i stort sett samma lag som mot i storsegern mot Aston Villa i december. Den enda ändringen i startelvan var att den skadade Lucy Staniforth ersattes av Ona Batlle, som missade Villa på grund av covid. Även Hannah Blundell är tillbaka efter covid. Aningen överraskande blev det bara bänken för Blundell, då Kirsty Smith fick förnyat förtroende. Om det bara var en förändring på pappret så var det desto fler i praktiken. I backlinjen gick Batlle in till höger och Smith flyttades över till vänster. Offensivt gick United tillbaka till en 4-2-3-1-formation, med Vilde Boe Risa centralt bakom Alessia Russo, medan Leah Galton och Ella Toone tog kantplatserna.

Förra veckan chockade dittills poänglösa Birmingham världen, då de besegrade ligaledaren Arsenal. Kanske var den matchen precis den varningsklocka som United behövde inför dagens match. För United klev ut fullt fokuserade och tryckte gaspedalen i botten från avspark.

Första halvan av första halvlek såg United skapa fem stora chanser och flera hörnor. Det gav utdelning tre gånger, med Galton som huvudperson, i matchminut 12, 16 och 18. Först la Galton upp för Katie Zelem innan hon själv agerade avslutare framför mål, då Russo och Toone respektive stod för förarbetet.

Katie Zelem öppnar målskyttet.

Forceringen stannar sedan av något men United adderar ett fjärde mål kort före paus. Toone prickar ribban på ett distansskott och bollen studsar in i mål via ryggen på utlånade Unitedmålvakten Emily Ramsey.

Uniteds spel håller inte samma höga nivå under inledningen av andra halvlek. Vi sänker tempot och slarvar med bollen. Louise Quinn är nära ett reduceringsmål men får se avslutet gå ribba ut. Det var gästernas enda avslut i matchen.

Efter dryga timmen gör Skinner ett dubbelbyte, kanske som reaktion på kvalitetssänkningen. Det ger resultat, då Russo kastar sig fram för att nicka in 5-0 på inhoppare Blundells inlägg.

I kategorin goda nyheter ska vi också addera att Jackie Groenen blev inbytt med kvarten kvar att spela. En mycket efterlängtad comeback för nederländskan, som såg mycket spelsugen ut. Förhoppningsvis är hon tillbaka i startelvan inom kort.

Jackie Groenen gjorde efterlängtad comeback efter skadefrånvaro.

Sammantaget en väldigt bra dag på jobbet för United. Vi var inte lika bra efter paus men det spelade mindre roll. Utklassningssegern var välförtjänt och United har nu fyra vinster i rad med noll insläppta mål. Nu gäller bara att fortsätta på den inslagna vägen.

Matchen kan sammanfattas som en bra laginsats. Leah Galton sticker förstås ut och det här var hennes överlägset bästa match hittills den här säsongen. I övrigt var det bra, egentligen rakt igenom. Backlinjen var sällan hotad men skötte sitt när det behövdes och alla de offensiva spelarna stod för positiva bidrag. Segern ser United klättra upp till tredjeplatsen i tabellen, även om Tottenham kan gå förbi imorgon.

För United väntar nu en betydligt tuffare uppgift på onsdag kväll, då vi reser till London för match mot Arsenal i Ligacupens kvartsfinal.

Målen (de fyra första)

Manchester United – Birmingham City 5-0 (4-0)

FA Women’s Super League, 15 januari


1-0 (12) Katie Zelem (Galton)
2-0 (16) Leah Galton
3-0 (18) Leah Galton (Toone)
4-0 (45) Emily Ramsey (självmål)
5-0 (71) Alessia Russo (Blundell)


Uniteds lag: Earps; Batlle (Thorisdottir 81), Mannion, Turner, Smith (Blundell 63); Ladd (Thomas 63), Zelem; Toone, Boe Risa, Galton (Ferreira Fuso 81); Russo (Groenen 77)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK