Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Krönika
Trollkarl eller fotbollsspelare?

Fulham v Manchester United - Premier League

Det absolut tradigaste är att skrapa fram en krönika under landslagsuppehållet, oftast är det händelsefattigt med några få utvalda träningsmatcher som är lika uppfriskande som slatten i en Cola-flaska som stått ute en hel varm dag. Men i januari är det annorlunda, det är transferfönster och det är afrikanska mästerskapet. Det stillar fotbollsabstinensen, om inte fullt ut, en liten skvätt.

För er som inte följer afrikanska mästerskapet lika maniskt som mig själv så är det två saker som ska nämnas, att Ekvatorialguinea banar väg framåt och att Bailly som vanligt lyckas med att vara matchen spelare mot Egypten och matchens förlorare som enda man som missade en straff. “Just Bailly things”. Men men, nog om afrikanska mästerskapet det finns en hel del Manchester United att djupdyka i.

“Någonstans klämmer det i skon”

För det första måste vi nämna vakuumet Donny van de Beek, persona non grata i Manchester United, vilket i diplomatiska termer är en person som inte är önskvärd, vilket är förbryllande av många anledningar. En spelare som var med och bar Ajax till en semifinal i Champions League inte får chansen av tränaren som faktiskt värvade honom och inte heller får chansen av dennes efterträdare. Någonstans klämmer det i skon, att värva en spelare för 400 miljoner för att sedan låta honom hoppa in i hopplösa underlägen och i ligacuper med juniorer osar ju av problematik. Det sänder ju ut en aura av att spelare som värvas till oss inte ens får spela, Sancho börjar hamna i samma sits. Visst, Elangas framfart i all ära men Sancho är vår tredje dyraste värvning och han får inte heller någon kontinuerlig speltid. Det är bara Ralf som vet, men det kan inte kännas så lockande för andra spelare att komma om risken är att de får spela mindre än Phil Jones.

Men hoppet för Donny finns, om han nu blir utlånad till sommaren och vi får in en tränare som kan se på klubben med nya ögon och kanske finner en plats för honom i något system.

“Ibland undrar man verkligen om Harry faktiskt är en trollkarl mer än en fotbollsspelare”

Från en fransman till en engelsman, och ibland undrar man verkligen om Harry faktiskt är en trollkarl mer än en fotbollsspelare. Med det sagt så håller jag med i en punkt som den brittiska pressen skriver och det är att han var en av planens bästa spelare mot Brentford. Men den insatsen har på något magiskt Harry Potteresquet sätt trollat bort hans 37 katastrofala insatser som mynnade ut i den här bra insatsen. Jag om någon hoppas att han kan hålla i den formen, främst med tanke på att vi som klubb tyvärr är ekonomiskt blodigt investerade i Harry Maguire, men om statistik och historia talar någon form av sanning blir utfallet det motsatta. Samtidigt som de brittiska tabloiderna attackerar en med rubriker om att han alltjämt är en av världens och Englands bästa backar. Ja, jävlar i mig att det ska vara skönt att komma in på jobbet dag efter dag och misslyckas dag efter dag och ingen skulle bry sig, det måste vara oerhört prestationshöjande.  Jag hoppas att han motbevisar mig och bevisar för sig själv att han verkligen var värd den pengen vi pyntade ut.

“Många av oss kommer att svära oss blodröda i ansiktet”

För att avsluta det hela ska vi prata om Anthony Martials lån till Sevilla, blir det sista gången vi ser Martial i en Manchester United? Ja, jag har svårt att se någon annan lösning. Lite beroende på vilken tränare det blir till sommaren och hur han presterar i Sevilla så klart. En spelare som jag själv förälskade mig i snarast, det kändes som att han flöt framåt i banan med sina kroppsfinter och tvåfotare. Men någonstans under vägens gång försvann kärleken till fransmannen och stegrade snabbt till en stark förakt. Kanske var det hans kontinuerliga brist på form, hasande och läpphängande som gjorde att kärleken svalnade. Men nu har jag funnit mig i att han inte kommer att representera världens finaste klubb igen och jag har också funnit mig i att det känns ganska OK. Han kommer med all sannolikhet lyckas ganska bra vart han än hamnar i världen och många av oss kommer att svära oss blodröda i ansiktet om varför vi sålde han och sparade Rashford, men det är enligt min egen åsikt, rätt väg att gå.

Tony Martial, he came from France, English press said he had no chance, 50 million down the drain, Tony Martial scores again…”

Res med oss till Manchester!