Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Chelsea - Manchester United 3-1
Ingen final den här gången heller

Manchester Uniteds damlag får vänta ytterligare på att gå till klubbens första stora final. I kvällens Ligacupsemifinal var Chelsea numret större och United vänder hem till Manchester med en 3-1-förlust i bagaget. De fyra målen i matchen kom inom loppet av en kvart i första halvlek.

För första gången i den här säsongens Ligacup valde Marc Skinner att matcha de tio utspelare som utgör hans bästa tillgängliga lag. Till och med i kvartsfinalen mot Arsenal inledde spelare som Ona Batlle och Alessia Russo på bänken. I mål fick Sophie Baggaley fortsatt förtroende i cupen. Hon skulle avsluta matchen i omklädningsrummet, då hon i andra halvlek fick syna det röda kortet.

Jackie Groenen gjorde sin första start sedan skadan i oktober. Detta då både Hayley Ladd och Ella Toone var avstängda. På bänken var Signe Bruun för första gången med i Uniteds matchtrupp.

Efter en öppen matchinledning utan några stora chanser är det Chelsea som ska ta ledningen mitt i första halvlek. Nouwen hittar Harder med en lång djupledspassning och den danska anfallaren snurrar upp både Aoife Mannion och Baggaley på läktaren och rullar in bollen i öppet mål.

United tappade Pernille Harder vid ett tillfälle och då gjorde danskan matchens första mål.

Bara några minuter senare dubblas ledningen. Chelsea får ett nedsläpp utanför Uniteds straffområde, sedan domaren blåst av för skada på Katie Zelem. United är inte vakna och bollen studsar lyckligt för Fleming, som kan göra mål på nick.

United får kommer med en omedelbar replik, då Groenen med en klackspark hittar Vilde Boe Risa i straffområdet. Från snäv vinkel trycker norskan in bollen bakom Musovic.

Chelsea återtar tvåmålsledningen sju minuter efter Uniteds reduceringsmål. Den här gången blir United bortrullade och på inspelet från kanten är Carter först på bollen.

United är spelförande efter paus, utan att kunna skapa några stora chanser. Känslan är att Chelsea låter oss hållas på mittplan och kontrollerar matchen även när United har boll. De farliga ytorna är mestadels stängda. Då är det farligare när hemmalaget kontrar.

Mitt i andra halvlek introduceras Signe Bruun för sin Uniteddebut. Samtidigt kommer även Ivana Ferreira Fuso in, vilket medför att Russo flyttar in centralt som tia.

Den taktiska förändringen får inte tid att sätta sig. Chelsea utnyttjar ett bolltapp från Hannah Blundell och Sam Kerr friställs. Baggaley rusar ut från sitt mål, rakt in i Kerr och domaren drar upp det röda kortet. Med det försvinner allt hopp för United om en mirakulös comeback.

Sammantaget är Chelsea klassen bättre i de avgörande momenten. Det är framför allt det som skiljer lagen åt. United gör misstag i backlinjen och på det defensiva mittfältet och det utnyttjas av motståndarlaget, som å sin sida inte bjuder på mycket.

Jag tycker att det var tydligt att Hayley Ladd saknades på Uniteds defensiva mittfält. Jackie Groenen gjorde en bra insats i comebacken. Duon Groenen och Katie Zelem är dock inte optimal mot ett så här starkt motstånd, framför allt inte i duellspelet. Offensivt saknas Ella Toone och i backlinjen blir det i en sådan här match tydligt hur viktig skadade Millie Turner är för det här laget.

Alessia Russo kommer inte till sin rätt på högerkanten. Signe Bruuns debut mynnade inte ut i mycket alls, framför allt inte som vi var en spelare mindre under större delen av hennes tid på planen.

För United gäller det att glömma den här matchen direkt. Redan på lördag återvänder vi till London för match, då mot Arsenal i ligan. Då kräver vi bättre av United.

Målen

Chelsea – Manchester United 3-1 (3-1)

FA Women’s League Cup, semifinal, 2 februari


1-0 (26) Pernille Harder
2-0 (31) Jessie Fleming
2-1 (32) Vilde Boe Risa (Groenen)
3-1 (39) Jess Carter
r/k (77) Sophie Baggaley (målchansutvisning)


Uniteds lag: Baggaley; Batlle, Thorisdottir, Mannion, Blundell; Zelem, Groenen (Fuso Ferreira 67); Russo (Earps 80), Boe Risa, Galton; Thomas (Bruun 67)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK