Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United - Manchester City 1-4
United kollapsade i andra halvlek

Manchester Uniteds damlag är utslagna ur FA-cupen. Detta efter en kollaps i andra halvlek mot Manchester City. United ledde med 1-0 efter en halvlek men förlorade till slut med 4-1.

Det var, som klyschan säger, en match med två halvlekar. United var mycket bra före paus och bedrövliga i andra halvlek.

Manchester United saknade ånyo mittbacken Aoife Mannion, så Diane Caldwell och Maria Thorisdottir fick förnyat förtroende i mittförsvaret. På mittfältet ingen Hayley Ladd, vilket innebar att Jackie Groenen fick chansen bredvid lagkapten Katie Zelem. Offensivt valde Marc Skinner att placera både Vilde Boe Risa och Signe Bruun på avbytarbänken.

Det var City som öppnade matchen bäst men United fick de första stora chanserna. Vi fick en hörna till skänks och efter en touch vid främre stolpen fick Thorisdottir öppet mål vid bortre stolpen. Tyvärr kunde inte norskan kontrollera sin nick och bollen gick utanför. Strax därefter tvingas Ellie Roebuck till en kvalificerad räddningar när Ella Toone kommer till avslut i straffområdet.

United tar ledningen på den efterföljande hörnan, då Zelem lyfter bollen direkt in i mål! Bättre än så skulle det inte bli.

Halvtimmen är spelad när United får till en stor press mot Citys mål, med många spelare offensivt. Vi lyckas inte kapitalisera. Istället bjuds City på ett jätteläge för 1-1. Svagt spel av Ellen White kombinerat med utmärkt försvarsspel av Thorisdottir räddar United den gången.

City är generellt det spelförande laget i första halvlek. Det mynnar inte ut i många stora chanser. United försvarar sig bra och som regel befinner sig spelarna på rätt sida om bollen. Det är United som kontrollerar spelet i första halvlek.

Inför andra halvlek gör City ett dubbelbyte och de kommer ut med ett aggressivare och mer direkt anfallsspel. Det ger utdelning nästan omedelbart. City rullar ut United på högerkanten. När inspelet kommer har Uniteds backlinje tappat positionerna, vilket resulterar i att Lauren Hemp får fritt avslutsläge vid bortre stolpen och hon gör inget misstag.

Scenförändringen mot första halvlek är total och det tar inte ens en kvart för City att vända på matchen och döda den. Deras ledningsmål kommer efter en horribel bakåtnick av Hannah Blundell och White kan enkelt runda Earps och rulla in bollen i nät. Strax därefter utökar City till 3-1 genom Caroline Weir, den här gången efter en tavla av Mary Earps.

Hannah Blundell har på det stora hela gjort en bra debutsäsong i United. Hon har emellertid gjort många misstag i de största matcherna och idag bjöd hon Ellen White på segermålet.

Skinner ser sitt United bli utspelade i en halv halvlek innan han inser att förändring behövs. Hans val är att byta like for like, då Kirsty Hanson och Bruun ersätter Alessia Russo och Martha Thomas. Den här matchen visar återigen att Russo inte fungerar på högerkanten. Att spela henne där är att slösa bort hennes talang. För mig är det också obegripligt att Russo plockas av i en läge där laget behöver göra två mål, även om hon inte hade någon lyckad. Det jag vill se är att Russo och Bruun testas som anfallspar.

United får en dubbelchans efter en frispark men det är egentligen allt United har. Istället hugger Bunny Shaw på en målvaktsretur för Citys fjärde mål.

För United är det en fullständig kollaps i andra halvlek. Det är svårt att inte hålla Marc Skinner och hans tränarstab ansvarig. City kommer ut som ett nytt lag efter paus och Unitedledningen tittar på. Det var hur uppenbart som helst att förändring behövdes men någon förändring fick vi inte. Gång på gång misslyckas Skinners lag vinna matcher trots ledning.

Skinner skyller förlusten på att spelarna i andra halvlek förlorade de individuella duellerna. Som vanligt tar huvudtränaren inget som helst ansvar efter en förlust.

United har nu bara tredjeplatsen i ligan kvar att spela om. Med andra halvlek idag i färskt minne är det svårt att se Skinners lag fixa det.

Målen

Manchester United – Manchester City 1-4 (1-0)

Women’s FA Challenge Cup, omgång 5, 27 februari


1-0 (13) Katie Zelem
1-1 (50) Lauren Hemp
1-2 (58) Ellen White
1-3 (60) Caroline Weir
1-4 (79) Khadija Shaw


Uniteds lag: Earps; Batlle, Caldwell, Thorisdottir, Blundell; Groenen (Boe Risa 84), Zelem; Russo (Hanson 67), Toone, Galton (Fuso Ferreira 84); Thomas (Bruun 67)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK