Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Reading - Manchester United 1-3
Galtondubbel gav tre viktiga poäng

Manchester Uniteds damlag bortabesegrade Reading med 3-1 och tog därmed tre viktiga poäng i Champions League-jakten. Leah Galton gav United ledningen två gånger innan Alessia Russo (det borde ha varit Ona Batlle men domaren blundade) avslutade målskyttet i en match där samtliga mål kom i första halvlek.

United gjorde en bra match och vann i slutändan rättvist. Redan efter fem minuter gjorde Galton mål och hon slog till igen sedan Reading bjudits på en kvittering. I första halvlekens slutskede dubblades ledningen och det var tillräckligt för att United skulle vinna. Det är Russo som noteras för matchens sista mål, sedan domarna blundat för att Batlle några sekunder dessförinnan haft en boll en meter över mållinjen.

Med åtta spelare på skadelistan var det ingen stor överraskning att Marc Skinner valde en oförändrad startelva. På avbytarbänken noterar vi att Keira Barry och Niamh Murphy. De båda tillhör det U21-lag som i veckan blev cupmästare. Murphy har varit med i a-lagssammanhang förut men för Barry var det första gången med seniorerna.

United går till attack direkt från avspark. Matchklockan står på 16 sekunder när Alessia Russo prickar ribban. Ledningsmålet kommer bara några minuter därefter. Jackie Groenen driver upp ett anfall och lämnar över till Hannah Blundell på kanten och ytterbackens inlägg hittar Leah Galton som nickar in matchens första mål.

Reading har ett distansskott tätt utanför efter åtta minuter. Annars är det bara United i matchinledningen och när kvarten är spelad är 1-0-ledningen klart i underkant. Katie Zelem har ett avslut mitt på målvakten medan Russo två gånger stoppas av desperat försvarsspel.

Ineffektiviteten straffar sig när Blundell skänker bort bollen utanför eget straffområde och bjuder Reading på 1-1. Blundell får bollen på kanten efter en inspark och gör det bra när hon undviker de pressande motståndarna. Desto sämre är det när hon, helt opressad, passar bort bollen. Det slutar med friläge för Deanne Rose som placerar bollen mellan benen på Mary Earps.

Ordningen återställs när Russo friställer Galton med en briljant djupledspassning. Galton undviker att springa offside med minsta marginal och rundar sedan den utrusande målvakten.

Leah Galton placerar in det matchvinnande målet, sedan hon rundat målvakten på Alessia Russos briljanta djupledsboll.

Intensiteten går sedan ner något, delvis på grund av flera skadeavbrott, innan den ökar på nytt i halvlekens slutskede.

United borde ha utökat till 3-1 när Ella Toone hittar Martha Thomas med en djupledspassning. Thomas har sällskap av Russo och Galton men går på eget avslut. Hon rundar målvakten men en försvarare hinner hem och räddar på mållinjen.

När United utökar till 3-1 borde Ona Batlle ha noterats som målskytt. Domarna blundar emellertid för att hennes kanon i ribbans underkant studsar ner en meter innanför mållinjen. Direkt horribelt av domarna. Bollen faller sedan till Russo, som i ren frustration rättar till domslutet, då hon dunkar in bollen i nät.

Reading har därefter en boll i ribban innan domaren blåser för halvtid.

United dominerar inledningen på andra halvlek. När timmen är spelad är det ändå farligt gång på gång för Reading. Först lyckas Batlle klacka undan en boll som såg ut lämna en anfallare med öppet mål vid bortre stolpen. Därefter gör Earps en dubbelräddning.

Offensivt är United inte tillräckligt noggranna i de avgörande lägena. Passningarna blir ibland aningen fel, andra gånger brister bollkontrollen. Det fanns åtskilliga möjligheter för United att skapa öppna lägen och säkra en betydligt klarare seger.

Med kvarten kvar gör Earps en utmärkt benparad, när Reading hotar efter en frispark från kanten. Därefter flyttar Reading fram positionerna allt mer i jakten på en reducering för att skapa spänning i matchen.

Några mål blir det inte i andra halvlek och United tar därmed tre viktiga poäng. Segern är välförtjänt och på det stora hela gör United en bra match. Alessia Russo står ut som den bästa spelaren i laget idag. Leah Galton och Jackie Groenen ska också framhållas för sina insatser.

Nästa damlagsmatch är på onsdag kväll, då vi möter West Ham på bortaplan.

Uniteds mål (de godkända)

Det egentliga 3-1-målet

Reading – Manchester United 1-3 (1-3)

FA Women’s Super League, 12 mars


0-1 ( 5) Leah Galton (Blundell)
1-1 (16) Deanne Rose
1-2 (25) Leah Galton (Russo)
1-3 (43) Alessia Russo


Uniteds lag: Earps; Batlle, Caldwell, Thorisdottir, Blundell; Groenen, Zelem; Thomas, Toone, Galton (Boe Risa 89); Russo (Hanson 70)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK