Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United - Atletico Madrid 0-1
Fiaskot är fullbordat

Manchester Uniteds fiaskosäsong 2021/22 är nu fullbordad. Detta efter att man förlorat den andra åttondelsfinalen av Champions League med 1-0, vilket efter 1-1 i den första matchen innebär att United alltså är utslagna med sammanlagt 1-2. Nio ligamatcher, där United i första hand skall försvara en plats i nästa års Europa League, är allt som återstår av säsongen.

Det började så bra

Spelmässigt har United inte imponerat på många månader, och mot ett Diego Simeone-lett försvar förväntade vi oss kanske inte att det skulle se särdeles sprudlande ut idag heller. Men inledningen, ja egentligen hela första halvlek, såg faktiskt väldigt rolig ut.

Antalet riktigt heta målchanser är för få, det skall sägas. Den bästa, i den första halvleken, var när Anthony Elanga sköt Bruno Fernandes inspel rakt i huvudet på Jan Oblak i Atleticomålet. En ren tur-räddning, och med bollen bara någon decimeter åt höger, vänster eller uppåt så hade bollen gått in och United hade tagit ledningen. Små marginaler minst sagt.

Men även efter detta fortsatte United trumma på, med nätt och fint spel i offensiven mest hela tiden. Elanga var pigg, Ronaldo såg sugen ut, men kanske framförallt var det Fred som var på synnerligen gott humör. Men målet, det uteblev, istället kunde Atletico göra 1-0 med fem minuter kvar av halvleken, mer om det målet nedan.

Svagare andra

Det måste dock sägas att den andra halvleken inte alls var på samma nivå. Två chanser tar vi med oss, en volley från Jadon Sancho och en nick från Rafael Varane, men det spelmässiga satt inte alls på samma sätt. Atletico backade hem, tightade till och det löste United helt enkelt inte.

De sista 20 minuterna satte Ralf Rangnick in i princip allt offensivt han hade, till och med Juan Mata fick speltid på slutet då han ersatte Harry Maguire. Men det kändes mer som att vår tillfällige tyske tränare kastade in allt offensivt han hade, och mindre att han faktiskt hade en plan för vad spelarna skulle åstadkomma.

Domarinsatsen

Något som man hatar att göra, men som idag är ofrånkomligt, är att tvingas nämna domarinsatsen. Han, domaren, satte tonen tidigt med att ge Atleticomålvakten Jan Oblak frispark då Anthony Elanga helt schysst vann en nickduell mot målvakten. Han fortsatte med att låta Atletico maska i andra halvleks samtliga 45 minuter, samt att sex byten gjordes före stopptid – ändå lades det bara till fyra minuter. Två, av många småsaker som man kanske hade kunnat leva med, om det inte vore för Atleticos mål.

För frågan är ganska enkel. Avgjorde domarinsatsen matchen? Tjae, det är ett faktum att i samma spelsekvens som Atletico gjorde matchens enda mål så skall United ha inte bara en, utan två, frisparkar.

Först när Elanga dras ner i full fart, i en situation som i slow motion inte ser ut att vara mycket för världen, men som man när man förstår hur fort Elanga faktiskt springer inser är en solklar frispark. Detta följdes upp av att Fred blev mer eller mindre överfallen med ett knä in i sitt lår bara ett par passningar före målet, men ingen av dessa situationer valde den slovenske domaren att beivra, utan istället kunde Atletico tillåtas göra matchens enda mål.

Vad har hänt med Marcus Rashford?

Den här punkten får avsluta snackisarna, men det skall påpekas att det inte är en uthängning av Marcus Rashford, utan detta bör mer ses som en orosanmälan.

För faktum är att Rashford knappt ens ser ut som en fotbollsspelare längre. Idag ersatte han Anthony Elanga efter 67 minuter, och han hade (något överdrivet så klart) inte en enda lyckad aktion.. Och inte nog med att han inte lyckades med något, sättet han misslyckades med så enkla saker som femmeterspassningar på var hårresande.

Så klart var det inte Rashfords fel att United förlorade idag, han var inte ensam om att underprestera. Men de senaste månaderna har han varit så usel att man undrar om han hade platsat i League Two. Jag är osäker.