Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om Nemanja Matic
Gynnar bägge parter att han lämnar

Efter den här säsongen har Nemanja Matic gjort sitt i Manchester United, detta meddelade den serbiske mittfältaren tidigare i fredags. Här går vi igenom vad redaktionen har att säga om det.

Nemanja Matic har annonserat att han lämnar Manchester United efter snart fem år i klubben. Dina tankar om det?

Elias Hallström: Lite tråkigt. Har alltid gillat Matic och han är trots allt fortfarande vår bästa defensiva mittfältare. Hursomhelst känns det så klart ändå rimligt att gå vidare.

Jonathan Gren: Tycker att det är rätt beslut för båda sidorna. För Uniteds del så är det dags att få in lite yngre spelare samtidigt som jag tror att Matic fortfarande kan göra ett bra jobb i en sämre liga.

Gustav Brinck-Larsen: Att det kommer två, tre år för sent. Och då har det ändå funnits argument för att han skulle spelat mer än han gjort den här säsongen åtminstone.

Adam Andersson: Jag tycker det är tråkigt då Nemanja Matic varit en av få spelare man inte stört sig på de senaste säsongerna. Ett riktigt proffs som tyvärr blivit lite för långsam på ålderns höst. Trots bristen på speed är han fortfarande den bästa centrala mittfältaren vi har. Säger ganska mycket om ganska mycket.

Peter A Lilja: Ganska väntat på ett sätt. Kontrakt på väg ut och en jobbig säsong för hela laget. Successivt mindre speltid.

Mikael Österdahl: Förhoppningsvis är han den första av många att lämna klubben efter den här säsongen. Vi behöver nytt blod och ingen kan påstå att Nemanja Matic är nytt blod.

33-åringens kontrakt går egentligen ut sommaren 2023 men avbryts alltså i förtid. Vad tycker du om beslutet att Matic och United går skilda vägar samt på sättet som det sker?

Elias Hallström: Känns som något gentlemen’s agreement, typ. United kommer dessutom byta tränare nästa säsong och jag tror inte Matic ingår i planerna, oavsett om det blir Erik Ten Hag eller inte som kommer. Vägs ände är nådd, känns det som.

Jonathan Gren: Det känns som att man går skilda vägar på bra villkor. Som sagt så tror jag att det gynnar båda parter att han lämnar.

Gustav Brinck-Larsen: Han är ju slut på den här nivån, så jag har inga problem med att man bryter i förtid.

Adam Andersson: Lite märkligt kan jag tycka. Men ten Hag vill säkert sätta sin prägel på laget och serben finns inte med i nederländarens planer. Matic fyller 34 till sommaren och är naturligtvis inte någon att bygga på för framtiden. Pogba lär också försvinna efter säsongen, vilket betyder att United kommer ge sig ut på mittfältsjakt till sommaren. Intressant att följa. Declan Rice?

Peter A Lilja: Det är som sagt väntat och till synes bäst både för honom och klubben. Visserligen är man som supporter lite extra positiv till alla förändringar nu men Matic håller i nuläget inte den klass som laget behöver.

Mikael Österdahl: Nu verkar det vara Matics beslut. Jag är mest intresserad av om klubben hade fattat samma beslut. Den borde förstås ha gjort det men historien gör mig skeptisk.

Serben anslöt till United från Chelsea sommaren 2017 och kom med ett tämligen ansett rykte om sig. Har han levt upp till de förväntningar du hade på honom?

Elias Hallström: Där och då var han en av de främsta i världsfotbollen på sin position och sanningen är ju att det aldrig riktigt flög i United. Vad det berodde på vågar jag inte uttala mig om. Första säsongen var han riktigt bra men därefter har det sakta gått utför.

Jonathan Gren: Ja men det skulle jag nog ändå säga. Det har varit lite upp och ner men för det mesta så har han levt upp till mina förväntningar.

Gustav Brinck-Larsen: Verkligen, verkligen inte. Vi fick väl en halv säsong med en Matic i den kvalitet han höll i Chelsea. Resten av tiden har han varit betydligt sämre, och en bra bit under den nivå vi kunnat kräva.

Adam Andersson: Första säsongen var bra. Ska vi vara ärliga har prestationerna efter det inte varit och nosat på den nivån.

Peter A Lilja: Han har stundtals varit väldigt nyttig för laget om man jämför med övriga på samma position men inte riktigt nått upp till de höga förväntningarna. Men visst minns man topparna då han lyckats dominera på mitten.

Mikael Österdahl: Nej, det har han givetvis inte gjort. Han inledde bra och hade även en bra period sommaren 2020. Dalarna har emellertid varit för många och för djupa, vilket förstås är ett stort problem på den positionen. Säg såhär, han har varit vår bästa mittfältare i en halvtimme varje match, jämndålig med våra andra mittfältare i en halvtimme och klappusel en halvtimme.

Vilket är ditt bästa Unitedminne med honom?

Elias Hallström: Tråkigt svar men långskottet mot Crystal Palace.

Jonathan Gren: Fullträffen mot Palace som också var segermålet. Kommer ihåg det som om det var igår.

Gustav Brinck-Larsen: När han värvades, och de förhoppningar man då fick att United löst den defensiva mittfältskuggen.

Adam Andersson: Avgörandet mot Crystal Palace 2018, såklart.

Peter A Lilja: Det måste väl vara målet mot Palace ändå.

Mikael Österdahl: Det skulle vara enkelt att säga hans mål mot Crystal Palace. Jag vill nog ändå lyfta hans spel sommaren 2020. Då hade vi för en stund ett fungerande mittfält och det gav hopp, där och då.

Kommer du sakna Nemanja Matic i Manchester United?

Elias Hallström: Lite grann, faktiskt.

Jonathan Gren: Det kommer faktiskt att bero lite på vad som händer i sommar. Får vi in en bra hållande mittfältare så kommer jag inte det. Om inte så kommer jag verkligen det då vi inte har någon annan som kan spela den rollen bättre än honom.

Gustav Brinck-Larsen: Inte det minsta.

Adam Andersson: Ja, mest för hans proffsighet.

Peter A Lilja: Ibland, troligen.

Mikael Österdahl: Självklart inte.