Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Liverpool - Manchester United
Konsten att koppla bort tankarna på höstmatchen

Säsongens kanske tuffaste uppgift väntar imorgon när Manchester United ska ta sig an Liverpool i fiendeland. Englands två största klubbar ställs mot varandra men det går knappast att kalla dem för de två bästa klubbarna, där United bär störst skuld. Liverpool slog senast ut det ljusblå laget från Manchester i FA-cupsemifinal, medan United tog en krampaktig hemmaseger mot jumbon Norwich City. Nivåer.  

Manchester United

Om jag hade fått ge en uppmaning till spelarna i United imorgon, då hade det varit att att inte låta dikeskörningen i oktober låta (försöka) påverka imorgon. Kanske är det lättare sagt än gjort men om tankeverksamheten kommer ligga på att inte upprepa 5-0-fadäsen i höstas så är matchen på förhand redan förlorad.

Det blir även en psykologisk match att försöka koppla bort den där förnedringen, låtsas som att det inte hände, och i stället se det som att man möter Liverpool för första gången den här säsongen imorgon. Kan Ralf Rangnick tuta i det i spelarna? Högst oklart.

Om United överhuvudtaget ska ha någon chans att få med sig någonting från Anfield imorgon gäller det att alla spelare har hjärnan påkopplad. Det kommer gå undan. Betydligt mer undan än mot Norwich senast. Då tappade United en 2-0-ledning till 2-2, för att till slut vinna med uddamålet.

Cristiano Ronaldo gjorde sitt andra hattrick för säsongen och känslan är att det är han som måste kliva fram även imorgon, om detta lag ska ha en chans. Det gäller både i spelet och som ledare. Portugisen är lagets äldste spelare (Okej, Lee Grant är det men…), med högst status. Givetvis är det välkommet att han kliver fram mot jumbon i ligan men nu väntar en match mot absolut toppmotstånd, i ett rivalmöte. Det är då han ska kliva fram.

Men det är så klart också en fråga om assistans från övriga lagkamrater. De flesta verkar nämligen ha checkat ut för säsongen (vissa för gott). United lär få djävulusiska problem på mittfältet imorgon, då både Fred och Scott McTominay beräknas vara borta. Ingen av dessa är någon personlig favorit men de kan åtminstone kriga när övriga förmågor inte räcker till.

Risken att vi får se Paul Pogba som sittande mittfältare imorgon är överhängande, och det må jag lova kommer bli svettigt. Nemanja Matic hade varit ett alternativ, om han hade hängt med i tempot. Nu är emellertid alternativen få och kan därför öppna för serben, som annonserat att han lämnar United efter säsongen.

Kampen i mitten av planen kommer alltså bli ett bekymmer. Och då är det inte ens där Liverpool är som starkast, utan på kanterna. Alex Telles kommer, i Luke Shaws frånvaro, ställas mot Mohamed Salah, vilket känns småtufft, för att uttrycka sig milt. Diogo Dalot kommer inte hade det mycket enklare på andra kanten mot, vad vi får anta blir, Sadio Mané, samt en ständigt överlappande Andrew Robertson.

Ja, tufft kommer det bli, oavsett hur förberedda vi är. Men, som sagt, att ha fokus på att försöka hålla nere siffrorna kan inte vara något alternativ. Tyvärr är en sådan realitet något vi måste förhålla oss till när United ska möta Liverpool 2022.

Möjlig startelva:

Liverpool

Tyvärr går det mesta Liverpools väg den här säsongen. Det enda som om möjligt sätter käppar i hjulet för dem hemma på öarna är Manchester City. Nu vann visserligen Jürgen Klopp över Pep Guardiola i FA-cupsemifinalen i lördags men i ligan är de ljusblå alltjämt en pinne före.

Lagen möttes även helgen dessförinnan på Etihad i en match som slutade 2-2. Lägg därtill att Liverpool är kvar i Champions League och redan har vunnit ligacupen tidigare i år. Med andra ord är kvadrupelekvationen fortsatt möjlig, vilket så klart ger en dålig smak i munnen.

I FA-cupen stod det igår klart att man kommer möta Chelsea, så visst får man lite tuggmotstånd där. Frågan är huruvida det blir tuggmotstånd imorgon, när Manchester United gästar Anfield.  Hjärnan säger naturligtvis nej men hjärtat får lov att säga annat.

Morgondagens hemmalag är jättefavoriter, något annat går inte att påstå. Norra London-lagen har visserligen gett United en inbjudan till Champions League-platserna igen, men då slåss som sagt Liverpool om ligatiteln.

I skrivande stund behöver inte heller Klopp bekymra sig om skadeläge och dylikt i truppen. Diogo Jota sades vara lite tveksam efter lördagens match men det ska inte längre vara någon fara med portugisen. Man kan därför ställa bästa möjliga lag på banan, vilket nog i och för sig inte skulle behöva göra men jag kan inte se någon anledning till varför Klopp inte skulle göra det. Frågan är bara vilken elva som är den bästa man kan mönstra. Känslan är att det kvittar om det är en juniorspelare eller världsklasspelare som lirar. När ett lag fungerar som ett maskineri verkar alla veta vad som förväntas av dem.

Det som kan vara lite lurigt att spå är vilka som kommer ingå i fronttrean. Mohamed Salah är givetvis självskriven ute till höger men i mitten och till vänster ligger ofta roteringen nära till hands. Min gissning är att tvåmålsskytten senast, Sadio Mané, tar plats ute till vänster och ger därmed mitten till tidigare nämnde Jota.

Möjlig startelva:

Historik

Senast lagen möttes var som bekant i oktober förra året och United åkte på en av de mest förnedrande förlusterna i mannaminne. 5-0 till Liverpool, i en match som lika gärna hade kunnat sluta med åtta måls marginal.

För att hitta senaste gången United vann får vi gå tillbaka till januari 2021 och FA-cupen. Då vann United med 3-2 på Old Trafford. För att hitta en ligaseger får vi backa till mars 2018…

Visste ni att…

  • United (och Newton Heath) har vunnit 89 möten mot Liverpool genom historien? Liverpool har vunnit 79.
  • Liverpool har chansen att bli första lag någonsin från England att vinna Premier League, Champions League, FA-cupen och ligacupen under en säsong? Något vi givetvis hoppas inte sker.

Matchinformation

Liverpool
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 30
Tid: Tisdagen den 19 april 2022, 21.00
Plats: Anfield, Liverpool
Domare: Martin Atkinson
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

  • Fred (skadad, inget datum)
  • McTominay (fotsula, inget datum)
  • Shaw (ben, troligen nästa säsong)
  • Cavani (vad, slutet april)
  • Greenwood (otillgänglig, tills vidare)
Tveksamma:

  • Varane (skadad, liten chans)
FORM
F6/3Man CityBPL1-4
V12/3TottenhamHPL3-2
F15/3Atl MadridHCL0-1
O2/4LeicesterHPL1-1
F9/4EvertonBPL0-1
V16/4Norwich CityHPL3-2

Liverpool

Skador och avstängningar:

  • Ingen bekräftad frånvaro.
Tveksamma:

  • Inga bekräftat tveksamma.
FORM
V20/3NottinghamBFA1-0
V2/4WatfordHPL2-0
V5/4BenficaBCL3-1
O10/4Man CityBPL2-2
O13/4BenficaHCL3-3
V16/4Man CityBFA3-2

United mot Liverpool

Totalt:20881-58-69281-269
Borta:9526-23-46101-154
Premier League:5928-14-1779-72
SENASTE MÖTENA
O2021-01-17BPL0-0
V2021-01-24HFA3-2
F2021-05-13HPL2-4
F2021-10-24HPL0-5
SENASTE BORTAMATCHER
O2017-10-14BPL0-0
F2018-12-16BPL1-3
F2020-01-19BPL0-2
O2021-01-17BPL0-0