Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Krönika
The Purge: Manchester United

Efter att ha sammanlagt förlorat mot Liverpool med 9-0 under en säsong som sakta men säkert skickat ner en i det djupaste av bottenlösa hål där inte ens Jacques Piccard kan nå en, behövdes lite uppmuntrande nyheter.

Vilket leder oss till att Manchester United officiellt har presenterat nästa års tränare, Erik ten Hag, de flesta av oss har väl mer eller mindre känt att det varit klart under ett gäng med dagar men nu är det alltså officiellt. Som alltid med nya tränare ingjuter det ju någon form av hopp i en, speciellt efter mer eller mindre tio år av dinosauriefotboll kan det behövas en fläkt av frisk holländsk luft. Numera är det nog mer ett arbete än ett nöje att ta över som tränare för Manchester United, om inte annat så är det innerligt förenat med ångest, självförakt och en släng av påskyndat åldrande. Men där det finns risk finns det belöning och en får anta att ETH har gjort en noggrann och kalkylerad analys av läget. Och för en som hatar förkortningar så känns det mindre härligt att vi nu ska ha en till utöver SAF, DDG, AWB, VDB etc. Men det är vad det är.

”Det man inte vet det googlar man”

Så vem är egentligen Erik ten Hag? Utöver att han ser oförskämt ung för en 52-åring så är det inte särskilt mycket som jag personligen vet. Men det man inte vet det googlar man. Och som en har googlat, det ska ni veta. Vi kan snabbt konstatera att han tränade Bayern Munchen II under samma period som hans tränaridol Pep Guardiola tränade Bayerns förstalag och hade en vinstprocent på 66,7 (48-14-10). Det var också under den här perioden som han försökte ta efter just Pep Guardiolas spelstil och skapa sin egen spelfilosofi med grund i just Pepboll. För att sedan ta sig till FC Utrecht för att spendera tre någorlunda historiska år i Utrechts klubbhistoria, vilket gjorde att Ajax spärrade upp ögonen rejält. Där han har spenderat sina senaste säsonger med ett smått otroligt facit, för att kasta ut statistik som egentligen inte säger speciellt mycket, med en vinstprocent på 73,8 (155-29-26). För att jämföra har Pep Guardiola 72,67% med Manchester City och Jürgen Klopp har kring 60%-ish med Liverpool. Övertygade ännu? Aha, inte det.

”En kyss av en hårlös 52-årig Guardiolaälskare”

Det osar rejält kring ETH och det osar inte misslyckanden och domedag, snarare det motsatta. Han har än så länge lyckats typ överallt. Han osar också MODERNT, MODERNT och MODERNT. Istället för en kyss av en blond hårfager prins vid namn Filip, kanske Manchester United behöver en kyss av en hårlös 52-årig Guardiolaälskare för att återuppstå från den decennielånga koman som man befunnit sig i. Jag har tidigare känt hopp när vi har bytt tränare men det här är något annorlunda. Vi har faktiskt tagit beslut om en tränare i god tid, vi verkar av det som skrivs ge han befogenhet att vara involverad i det mesta som rör spelare och klubb och för en gångs skull kanske det stämmer. Säga vad man vill om statistik och holländska ligan men nu har vi en av världens mest lovande tränare och om det inte övertygar så vet jag fan inte vad som kan övertyga längre i dagens värld.

”Manchester Uniteds version av The Purge”

För er som inte har sett filmerna The Purge, det här är ingen rekommendation, så handlar filmen om att alla brott är tillåtna under 12 timmar varje år för att fängslade brottslingar ska få rensa ilska och själ. Och det här är väl Manchester Uniteds version av The Purge. Vi har redan sett att scouter har börjat ryka (Jim Lawlor och Marcel Bout) och det här är nog bara början. Man väcks av känslan av att huvuden kommer att rulla på löpande band likt någon krigsscen från Sagan om ringen. Spelarna kommer att få visa att de kan passa in i ETH:s spelsystem och kan de inte det så får det faktiskt ta deras pick och pack och lämna den röda delen av Manchester United. Rangnick har talat om en total utrensning och att vi kanske till och med kan räkna med att tio(!) spelare kommer in sommar. Vi får ta det med en sopsäck salt, men gärna att vi värvar smart och inte engelsk dyrt.

För övrigt verkar ETH inte bara ta efter Peps fotboll men han verkar ju även ta efter hans frisyr och image. Och det borde fan i mig övertyga den största tvivlaren därute.