Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Krönika
Rangnick imponerar inte

Vanligtvis brukar undertecknad avrunda säsongen med en redovisning av lärdomar, men att sy ihop denna säsong är lite som att sy ihop en sprucken sopsäck. Tvärtom tror jag avsikten är att man inte ska sy ihop den, om man nu ska gå efter Rangnicks devis om att United behöver en öppen hjärtoperation.

– Inför säsongen skrev jag att detta var en säsong att hoppas på. Det hade jag förstås aldrig skrivit om jag förstått att United senare skulle värva Ronaldo. För allt förändrades med Ronaldo. Eller rättare sagt, allt sattes på spel. Både upphaussandet och svartmålningen av honom fick mig att känna mig långtifrån platsen där jag ville att United skulle vara 2021/22. Att han gör mål har egentligen inte med saken att göra (även Lukaku kan göra mål). Ronaldo är ett problem på så vis att han varken passar in hos den tränare som varit, den som är nu eller den som komma skall. Så vad gör han egentligen där?

– Undertecknad skrev också att ”Harry Maguire är den viktigaste pusselbiten” när han värvades 2019. Och visst finns det fler på Muss som länge velat försvara eller förklara Harry Maguires betydelse för klubben. Nu är ju denna säsong helt ursäktslös – mannen är ett skal av en fotbollsspelare, ser helt själlös ut – men såhär dålig är inte Harry Maguire. Detsamma gäller Bruno Fernandes – en annan spelare som plötsligt missar straffar och blivit sämre med Ronaldos ankomst. Nästan värre kan jag tycka det är med en spelare som Cavani, en spelare med erfarenhet av att vinna stora titlar, som inte växlar upp med stjärnglansen utan närmast hamstrar sig igenom säsongen med småskador och skavanker. Även Varane har dragits med småskador och inte riktigt visat vad han går för. Så, kan man fortfarande driva tesen att Lindelöf är den sämre mittbacken bland Maguire och Varane? Nja. Fast man kan säga att svensken har varit säsongens bästa back.

– Och kanske att David de Gea är hela Premier Leagues bästa målvakt just nu? Det har inte hänt på väldigt länge. Det har funnits andra säsonger då spanjoren snarare stjälpt klubben i jakt på titlar och poäng, men denna säsong har han på något underligt vis hittat formen när alla andra tappat den. Guldstjärna till De Gea, och det kan man förstås unna honom. För även om undertecknad hellre sett Dean Henderson mellan stolparna kan man inte klaga på konkurrensen. Tom Heaton finns också med i bilden, men i dagsläget petar man inte De Gea – Uniteds bästa spelare den här säsongen.

– Ralf Rangnick som interimtränare imponerar inte. Det säger ingenting om hans bidrag som konsult – det får framtiden utvisa. Men i dagsläget agerar han mer just som en konsult och inte som en fotbollstränare, och jag vet inte om det var tanken? För nog trodde nog många som lovordat Rangnick att han skulle uträta mer med det United han haft till sitt förfogande, och det har han inte gjort. Carrick, Conte eller Roy Keane hade tagit United till en Champions League-plats utifrån den position laget hade i höstas – men inte Rangnick. Hans största insats? Att med ord beskriva Uniteds problem. Snälla, det är ju vad folk gör på Twitter dagligen. Och någonstans kan man säkert hitta skarpare analyser. ”Alla kan se vart problemen är”, menar Rangnick. Om det nu är så kan man fråga sig varför han ens behövs som konsult?

Nu överdriver jag förstås, men att omvänt prisa frispråkigheten hos Rangnick är, tror jag, att gå in i en gammal fälla. För vad är det som säger att naiviteten inte ligger hos den som med en bättre teori förväntar sig förändring, snarare än att vara den som godtroget jobbar efter dess rådande och bristande premisser? Van Gaal var kanske rätt på det när han nyligen varnade ten Haag för att ”United är en kommersiell klubb, inte en fotbollsklubb”. Han har ju erfarenhet, den gode holländaren. Och erfarenhet av fotboll och erfarenhet av Manchester United är inte samma sak.

Samtidigt ska det sägas att United så sakteliga förändras, förmodligen till det bättre, och det beror varken på tränare eller konsulter, utan är mer en konsekvens av tidens tand. Ed Woodward lämnar. Matt Judge (ansvarig för transfers och spelarkontrakt) lämnar. Dessutom lämnar flera spelare på utgående kontrakt, varav flera som borde lämnat för längesen. Spelartruppen i stort är heller inte dålig, bara halvfärdig. Det finns spelare som underpresterar och ungdomar som ännu inte visat sin fulla potential. Så förutsättningarna för en ny tränare att lyckas torde vara bättre än på många år.

Så varför får man ändå känslan av att United befinner sig på ruinens brant, att laget är sämre än någonsin och ingenting är bra? Tja, det beror kanske på Ralf Rangnick. Han får United att verka sämre än vad det egentligen är.

Om detta är en skenmanöver för att vi ska tycka bättre om ten Haag gör han ett mycket bra jobb.

***

Rättelse från förra krönikan: U-18 spelar visst finalen i FA Youth Cup den 11 maj, alltså långt efter Valborg. Missa inte chansen att se United vinna en titel.

***

Women’s Super League avgörs på söndag den 8 maj. I teorin kan mycket hända från plats 1 till 4, men det ska mycket till om damerna ska komma trea före City (då United möter ligaettan Chelsea och City har lättläst motstånd i Reading). Även här har alltså United haft alla chanser i världen att knipa Champions League-plats, men de famlade på slutet. En tråkig sorti för ett lag som stundtals livat upp under säsongen.