Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Manchester United U18 säsongen 2021/22
Äntligen blev våra juniorer vinnare igen

U18-laget har gjort en fantastisk säsong, och mycket av det baserar jag på att man vann FA Youth Cup. Vägen till titeln var också imponerande och det kändes som att man tog sig till finalen ganska problemfritt.

I ligan gick det inte heller speciellt dåligt. Efter elva segrar åtta kryss och sex förluster så blev det tillslut en tredjeplats bakom endast Manchester City och Liverpool. Det var också dessa lag som man inledde säsongen emot, och man kunde ganska enkelt se att de spelade i en liga för sig själva, och därmed så var en tredjeplats egentligen så bra som det kunde bli.

Man spelade också denna säsongen i U18 Premier League Cup där det dock blev lite av en besvikelse. Man inledde starkt med en 8-2 seger mot Birmingham och följde upp det med 4-2 mot Wolverhampton.

I den tredje och sista gruppspelsmatchen fick man dock stryk av West Bromwich, men man tog sig ändå vidare från gruppspelet. Dessvärre så åkte man ut direkt i kvartsfinalen efter att ha tappat en 2-0 ledning mot Chelsea, som tillslut vann med 3-2.

(Av: Jonathan Gren)

Tränare: Travis Binnion

Det är alltid svårt att utvärdera en juniorlagstränare i Manchester United. Att titta på resultat är inte rättvisande, för bara i FA Youth Cup har United spelat med toppat lag. Binnions jobb innebär att han ska ge speltid till spelare som för tillfället ligger efter i utvecklingen.

Min känsla är att Binnion är mer bekväm med det synsättet på talangutveckling än hans föregångare har varit. Han ger ett positivt intryck i intervjuer. När det gällde som mest, i FA Youth Cup, fick han sitt lag att spela avslappnad vinnande fotboll. Såvitt jag kan bedöma gör han ett mycket bra jobb.

I slutändan måste vi ändå vänta flera år innan vi bedömer Binnion på riktigt. Att vinna FA Youth Cup är bra. Men hans jobb är att förädla talang. Kommer hans juniorer att utvecklas till a-lagsspelare i United? På flera håll ser det mycket positivt ut, men ingen är där än.

(Av: Mikael Österdahl)

Lagstatistik

Matcher:36
V-O-F19-9-8
Målskillnad:91-62
Vinstprocent:53 %
U18 Premier League:Trea
FA Youth Cup:Vinnare!
U18 PL Cup:Kvartsfinal

Målvakter

Radek Vítek (U18)

Den stora utmaningen för Vítek är att sortera bort de stora misstagen. Lyckas han med det har han alla möjligheter att nå riktigt långt. Att han mäter 198 cm ger honom förstås en stor fördel och längden till trots är han reflexsnabb.

Vítek är en modig målvakt som arbetar proaktivt. Han är dominant i luftrummet och han är bra med bollen vid fötterna. Tekniskt och fysiskt har han allt som krävs för att bli en toppmålvakt. För sin ålder är han mycket långt framme men att förutspå målvakters utveckling är mycket vanskligt. (Micke)

Övriga

Eric Hanbury (U17) har fått hyfsat regelbunden speltid under säsongen. Han imponerade bland annat i debuten mot Leeds, där han var en matchens bästa spelare i Uniteds 3-0-seger. I slutändan är det ändå tydligt att United just nu håller Wooster snäppet högre. (Micke)

Tom Wooster (U17) fick göra sin debut juniorlaget denna säsongen, och det blev tillslut tio framträdanden på U18-nivå där han lyckades hålla två nollor. Han imponerade även när man var iväg i Dallas och spelade Adidas Generation Cup, speciellt i straffläggningen mot LA Galaxy. (Jonathan)

Daniel Polakowski (U18) spenderade två år som academy student i United, utan att få spela en enda match i juniorlaget. Kommer nu av allt att döma flytta till USA, där han har fått ett collegestipendium. (Micke)

Statistik målvakter

SPELAREMATCHERNOLLORSNITT
Radek Vítek1731,65
Tom Wooster1022
Eric Hanbury931,56

Snitt är antal insläppta mål per 90 spelade minuter.

Försvarare

Sonny Aljofree (U17)

Mittbacken Aljofree har fått mycket speltid under sin debutsäsong i juniorlaget. Han är emellertid lägst rankad av mittbackarna i laget. Det var inte för inte som U16-spelaren Jackson föredrogs framför Aljofree när Bennett eller Fredricson saknades i FA Youth Cup. Har fått bära kaptensbindeln vid något tillfälle. (Micke)

Rhys Bennett (U18)

Lagkapten Bennett visade vägen när han nickade in 1-0 i FA Youth Cup-finalen. Han har haft en förmåga att spara sina bästa insatser till de största matcherna. På sin bästa dag är han för nivån en mycket bra försvarare men över hela säsongen tycker jag att han har gjort för många dåliga matcher. Fick några matcher i U23 och kliver nu upp dit på heltid. Med hans utmärkta fysik ska det inte vara något problem. (Micke)

Tyler Fredricson (U17)

En stabil debutsäsong för Fredricson som inledningsvis fick en del speltid, dock blev det mindre av den varan ju längre säsongen pågick. Totalt blev det 18 matcher i hans debutsäsong, och fem av dessa kom i FA Youth Cup. Dock missade han tyvärr finalen på grund av sjukdom, men förhoppningsvis får han chansen att revanschera sig snart. (Jonathan)

Marc Jurado (U18)

Marc Jurado är definitionen av pålitlig. Denna säsong har han spelat hela 38 matcher vilket är fem fler än Alvaro Fernandez som är tvåa. Spelmässigt så gillar jag Jurado då han egentligen inte har några svagheter. Han är otroligt stabil, något vi såg i Youth Cup-finalen, men för att ta ytterligare steg framåt så anser jag att han behöver utveckla sitt offensiva spel. Då tror jag att han kan ha en framtid i klubben på seniornivå. (Jonathan)

Willy Kambwala (U18)

Kambwalas säsong får ändå beskrivas som en besvikelse. Det blev bara 13 spelade matcher för fransmannen, och för det mesta så såg han väldigt obekväm ut. Dock ska vi komma ihåg att detta egentligen var hans första säsong då han missade hela förra året på grund av skada.

Jag har fortfarande höga förhoppningar på Kambwala, och jag hoppas verkligen att han får hålla sig skadefri nästa säsong. (Jonathan)

Sam Murray (U17)

Vänsterbacken Murray fick spela väldigt mycket, då hans främsta konkurrent Pye ofta var skadad. Murray tog vara på chansen och var det givna valet som vänsterback i FA Youth Cup-finalen, trots att den ett år äldre Pye då var tillgänglig. Murray är snabb och besitter en mycket bra vänsterfot, som bland annat levererade assisten till Bennetts mål i finalen. Behöver förbättra defensiven. Om Fernández försvinner på lån (eller upp till a-laget…) borde Murray kunna utmana om en ordinarie plats i U23 nästa säsong. (Micke)

Övriga

Logan Pye (U18) har haft en skadefylld säsong. Det var symboliskt att han blev utbytt skadad i säsongens sista ligamatch. Var tänkt som förstaval på vänsterbacken den här säsongen, men när han väl var skadefri imponerade hans form inte. Är sannolikt besviken på den här säsongen. (Micke)

Marcus Lawrence (U17) var den av förstaårsjuniorerna som fick minst speltid. Istället var Habeeb Ogunneye (U16) förstareserv som högerback. Även James Nolan (U16) testades som högerback med bättre lycka än Lawrence. (Micke)

Louis Jackson (U16) är en skicklig mittback som sannolikt kommer att få en ledande roll nästa säsong. Spelade tre matcher i FA Youth Cup. Däribland finalen, där han imponerade stort. (Micke)

Harrison Parker (U15) värvades från Arsenal och fick debutera i juniorlaget i ung ålder. Imponerade i säsongsavslutningen mot Nottingham. Är fortfarande väldigt ung, det är först 2023/24 som han blir förstaårsjunior. (Micke)

Statistik försvarare

SPELAREMATCHERMÅLASS
Sam Murray26 (4)23
Marc Jurado25 (2)14
Sonny Aljofree19 (6)11
Rhys Bennett19 (2)21
Tyler Fredricson17 (2)00
Willy Kambwala11 (3)10
Logan Pye11 (3)02
Louis Jackson8 (1)00
Habeeb Ogunneye6 (4)12
Marcus Lawrence4 (1)00
James Nolan1 (6)01
Harrison Parker1 (1)00

Mittfältare

Omari Forson (U18)

Omari Forson är i mitt tycke en väldigt intressant spelare. Han är otroligt teknisk och har många bra egenskaper. Något som jag dock noterat i de matcher han spelat är att han har en tendens att hålla i bollen alldeles för länge och därmed dra ned tempot i lagets anfallsspel. Denna säsongen har det blivit fem mål och fyra assist på 19 matcher, men med bättre spelförståelse och vilja att spela bollen så tror jag att han hade kunnat nå tvåsiffrigt i assistkolumnen. (Jonathan)

Daniel Gore (U17)

Dan Gore har tagit ett stort steg framåt denna säsongen, och mycket av det har med den ökade speltiden att göra. Denna säsongen har han haft mycket mer speltid där han kunnat visa din briljans med bollen, och det har lett till sju assist och två mål. Kanske hade man önskat att poängproduktionen var lite bättre, även om den absolut inte var dålig sett till den position han ofta spelade. (Jonathan)

Isak Hansen (U18)

Norske Hansen spelade fler ligamatcher för U23 än för U18. Han är en finurlig spelare som är mycket bra på små ytor. Mycket bra bollflyttare som är noggrann med bollen utan att bli långsam eller lättläst. Trivs nog bäst som tia men jag tycker nog att han kommer mer till sin rätt i en lite defensivare utgångsposition. Hans tydligaste förbättringspotential är i poängproduktionen, ett mål och fem assists på 30 matcher är för dåligt för en så begåvad offensiv spelare. (Micke)

Kobbie Mainoo (U17)

Vore det inte för Garnachos fantastiska säsong skulle Kobbie Mainoo alldeles säkert ha prisats som säsongens unga spelare i United. Den mångsidige mittfältaren Mainoo kan mycket väl få följa med på a-lagets försäsongsturné och han borde ligga mycket bra till för en debut i någon cupmatch i höst. Det är på den nivån han är, tycker jag.

Mainoo har ett enormt register och han är bra i alla delar av spelet (hur bra han är på huvudet ska jag låta vara osagt). Fungerar mycket bra både som sexa och som tia. Allra bäst är han nog ändå i en box till box-roll. Har gjort en fantastisk säsong och är en av klubbens absolut största talanger. (Micke)

Sam Mather (U17)

Sam Mather har i sin första säsong i U18-laget stått för hela tio mål och elva assist, vilket är otroligt imponerande. Det visar också på hur pass mångsidig han är som spelare där han både kan göra mål och spela fram. För mig så är det dock det sistnämnda som får honom att sticka ut. Hans tio assist är klart flest i laget och jag tror verkligen att det finns en chans för honom att bli en riktigt bra spelfördelare på seniornivå i framtiden. (Jonathan)

Maxi Oyedele (U17)

Oyedele är den enda renodlade defensiva mittfältaren i truppen. Har fått mycket speltid och skötte sig genomgående bra. Knackade på dörren till startelvan i FA Youth Cup men fick till slut nöja sig med att vara inhoppare. Kommer sannolikt få en ledande roll nästa säsong, allra helst som Gore och Mainoo lär spela regelbundet i U23. (Micke)

Övriga

Toby Collyer (U18) anslöt till United i mars, där det hann bli tre framträdanden denna säsong. Fick också göra sin första start i lagets sista match. En spelare att ha ögonen på nästa säsong. (Jonathan)

Ruben Curley (U16) gjorde sin U18-debut i januari tidigare i år mot West Bromwich, och det blev sedan ytterligare tre matcher för 16-åringen. (Jonathan)

Zach Giggs (U15) fick blott 15 år gammal göra sin debut för U18-laget när han fick hoppa in på tilläggstid i 4-2 segern över Wolverhampton. (Jonathan)

Finley McAllister (U16) har trots sin unga ålder gjort fem framträdanden i U18 denna säsong och bör få mer speltid nästa säsong. (Jonathan)

Malachi Sharpe (U16) fick göra tre matcher i inledningen av säsongen när man hade tunt om folk, efter det så blev det inga mer framträdanden i juniorlaget. (Jonathan)

Statistik mittfältare

SPELAREMATCHERMÅLASS
Sam Mather24 (7)911
Kobbie Mainoo23 (3)45
Maxi Oyedele21 (9)40
Daniel Gore20 (7)17
Omari Forson16 (4)43
Isak Hansen12 (1)12
Finley McAllister5 (1)00
Ruben Curley4 (1)00
Malachi Sharpe410
Toby Collyer1 (2)00
Zach Giggs0 (1)00

Anfallare

Ethan Ennis (U17)

Efter en tuff start så hittade Ethan Ennis tillslut formen och avslutade säsongen med tvåsiffrigt i målkolumnen. Ennis är en mycket skicklig spelare som på sin dag är nästintill omöjlig att försvara sig emot, och i andra halvan av säsongen hade han många sådana dagar. Förhoppningsvis kan han inleda nästa säsong som han avslutade denna. (Jonathan)

Alejandro Garnacho (U18)

Efter en tuff debutsäsong i United har Garnachos utveckling exploderat den här säsongen. Inledde säsongen bra och blev sedan stadigt bättre. Så till den grad att han i vår var det givna valet när en ytterforward skulle flyttas upp i a-laget. Torde vara ett självklart inslag på a-lagets försäsongsturné i sommar och han har chansen att redan nästa säsong slå sig in i a-lagstruppen på riktigt.

Den här säsongen prisades Garnacho som säsongens unga spelare i United. Det är det nog ingen som protesterar mot. Allra bäst var han i FA Youth Cup, där han bidrog med sju mål och tre assists på sex matcher, däribland två mål i finalen. Har tekniken, snabbheten och kraften för att bli en publikfavorit. (Micke)

Joe Hugill (U18)

Det går egentligen att dela in Hugills säsong i två delar, U23 och U18. I U18-laget så har han varit bra och bidragit med 14 mål på 16 matcher, och i U23-laget blev det bara ett mål på åtta matcher. Det är såklart inte optimalt att Hugill verkar ha tagit ett steg tillbaka i sin utveckling då han förra säsongen startade regelbundet för reservlaget, men vi ska också komma ihåg att utveckling sällan är linjär utan det går ofta upp och ner, och förhoppningsvis är Hugill tillbaka i U23 och öser in mål nästa säsong. (Jonathan)

Charlie McNeill (U18)

Efter en mycket bra debutsäsong har Charlie McNeill även denna säsongen gjort mycket mål. På 25 matcher blev det 17 mål, men det är inte det som sticker ut för mig. Det är istället hans åtta målgivande passningar. Även i sin första säsong bidrog McNeill med en del assist men denna säsongen har han blivit en mycket mer polerad fotbollsspelare på alla plan, och jag ser fram emot en ännu bättre kommande säsong för McNeill. (Jonathan)

Manni Norkett (U17)

Manni Norkett har i sin första säsong med U18-laget gett mig anledning att tro att han kan bli en mycket viktig spelare för både U18 och U23 nästa säsong, likt en Charlie McNeill. Det enda som får mig att tveka på Norkett är hans spelstil. Han är lite mer statisk än Hugill och McNeill som båda kan spela på kanten, men det ska sägas att han rör sig väldigt bra i boxen, och om han bara förbättrar sitt spel med ryggen mot mål så tror jag att han kan bli en riktigt bra spelare. (Jonathan)

Övriga

Jack Moorhouse (U16) fick starta tre matcher i rad under senhösten och skulle då även göra sitt första mål i juniorlaget. Det var all speltid han fick. (Micke)

Adam Berry (U16) var en relativt frekvent inhoppare men det blev ingen start. Ethan Wheatley (U16) gjorde ett inhopp. (Micke)

Statistik anfallare

SPELAREMATCHERMÅLASS
Manni Norkett20 (7)131
Ethan Ennis18 (4)102
Alejandro Garnacho16 (1)136
Joe Hugill14 (4)132
Charlie McNeill11 (3)96
Jack Moorhouse310
Adam Berry0 (5)01
Ethan Wheatley0 (1)00