Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Krönika
Instant Repeater ’99

Alla har inte minnen av 1999, men jag kan berätta mitt.

Jag gick sista året i mellanstadiet och hade lagt upp en plan. Om United vann ligan skulle jag gå till skolan i Unitedkeps. Om United vann FA-cupen skulle jag gå till skolan i halsduk, och om United vann Champions League skulle jag gå till skolan i full mundering.

Åtminstone tog jag på mig en tröja den dagen, en torsdag i maj, och alla samlades runt mig på skolgården. På den tiden var det ingen annan som höll på United, åtminstone inte på min skola. Så jag stod där ensam och lyste rött som ett stoppljus. Det var i sanning ett stort ögonblick.

Det är säkert få förunnat att få alla tre önskningar i livet uppfyllda på en och samma gång. Kanske är det också en återvändsgränd? För ingenting har någonsin toppat det där ögonblicket för 23 år sedan, när United vann tre raka titlar på det mest makalösa sätt man kan tänka sig.

Det är förstås en sorg att ett lag så centralt och viktigt för ens liv samtidigt kan bli så främmande och svårt att tycka om. Det känns inte. Och det är inte bara ett kvitto på att man har blivit äldre. Det finns ett sportsligt kvitto också. Den sämsta säsongen på över 30 år.

Jag tror man får försöka se det genom ett barns ögon, för genom ett barns ögon är allting stort och nytt. Prestigen läggs åt sidan. Barnets drömmar kanske möter den äldres minnen, och däremellan skapas något vackert. I kontexten av en familj eller ett kompisgäng bör man aldrig släppa taget om United, för det vore att göra sig själv väldigt ensam.

Författaren Fredrik Backman har uttryckt i en Twitter-tråd att han betraktar United som en tro och inte en religion, men jag är nog tvärtom. Jag betraktar United väldigt mycket som en religion, eftersom det är förenat i ritualer. Man gör något vid upprepade tillfällen ett par veckor varje år, oavsett vad man tror och vad man tycker om det.

Förutom stora minnen har man United även i sin vardag, och den slipper man inte undan. Vi har, säkert på olika vis, genomlidit en svår säsong. Men vi genomled den icke desto mindre, och nu kan vi släppa taget om den.

Mot bättre tider! Eller bättre minnen.

***

Idag, den 26 maj, är det årsdagen för Champions League-vinsten på Camp Nou och Uniteds fullbordade trippel – en bedrift som alltjämt saknar motstycke i fotbollsengland.

Res med oss till Manchester!