Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om Mata och Lingard
De har förmodligen stått i vägen för yngre talanger i onödan

Juan Mata och Jesse Lingard lämnar Manchester United i sommar. Här följer några tankar om deras avsked. 

Näst på tur att lämna Manchester United är Juan Mata och Jesse Lingard. Dina tankar om deras exit?

Gustav Brinck-Larsen: Ytterligare två spelare som borde lämnat för längesedan, som förmodligen stått i vägen för yngre talanger helt i onödan.

Mikael Österdahl: Mest att det är jättekonstigt att de var Unitedspelare säsongen 2021/22. För ett år sedan var Mata utan kontrakt och halva England ville värva Lingard för en hygglig summa pengar. Deras manager var bevisligen inte ett dugg intresserad av att ge dem speltid. Så att de blev kvar i klubben går inte att förklara.

Elias Hallström: Egentligen inte mer än att det borde skett för ett par år sedan, åtminstone i en normalt skött klubb. Ska dock inte klaga att det faktiskt sker till slut.

Anser du att det var korrekt gjort att gå skilda vägar med spelarna?

Gustav Brinck-Larsen: Kan man få ett ja i fetstil tro?

Mikael Österdahl: Självklart. Mata borde ha lämnat för en handfull år sedan och Lingard borde vi ha släppt eftersom vi uppenbarligen inte ville använda honom. Sen kan jag för all del tycka att Lingard borde ha fått en ärlig chans i höstas efter den fina West Ham-våren.

Elias Hallström: Ja, en självklarhet.

Mata anslöt till United under David Moyes era och kom ändå som ett aktat namn efter fina säsonger bakom sig i Chelsea. Hur skulle du summera spanjorens karriär i United?

Gustav Brinck-Larsen: Som människa och lagkamrat har den vad det verkar varit superb. Spelaren blev aldrig tillräckligt bra. Hade behövt att offensiven byggdes kring honom, med rätt spelartyper på de andra positionerna, och så blev det ju aldrig.

Mikael Österdahl: Väldigt, väldigt överskattad. Genom att framstå som väldigt trevlig har han undsluppit massor av berättigad kritik. I Chelsea var han uppe och nosade på att vara hela Premier Leagues bästa spelare. I ett mestadels bedrövligt United var han aldrig ens uppe och nosade på att vara lagets bästa spelare.

Elias Hallström: Att det sakta började gå utför när han kom till United. Hade han hittat samma form som i Chelsea hade det kunnat blivit riktigt bra men sanningen är att Mata knappt var hälften av den spelare han borde varit i United.

Jesse Lingard har varit i klubben sedan barnsben men aldrig riktigt slagit igenom i United. Hur ser du på hans karriär i den röda tröjan?

Gustav Brinck-Larsen: Någon godkänd säsong, kanske två, resten tyvärr inte tillräckligt bra. Han har ju dock avgjort en FA-cupfinal, vilket gör att han alltid är en del av klubbens historia.

Mikael Österdahl: Den fullkomligt krossar alla rimliga förväntningar och utklassar även många jätteoptimistiska förhoppningar. Han blev aldrig tillräckligt bra för att vara en bärande spelare i United men 232 matcher är inte kattpiss. Hade han varit tio år yngre skulle han ha lämnat med en handfull Premier League-titlar i bagaget.

Elias Hallström: Förhoppningar har jag någonstans alltid haft på honom men det har aldrig tagit fart, förutom någon period för typ 4-5 år sedan. Förstår inte varför United inte släppte honom efter utlåningen till West Ham.

Har duon levt upp till dina förväntningar i United?

Gustav Brinck-Larsen: Nej, särskilt inte Mata som jag trodde skulle leda laget offensivt i många år.

Mikael Österdahl: Jesse Lingard överträffade mina förväntningar när han klev ut på Old Trafford mot Swansea i augusti 2014. Juan Mata kom till United med förväntningar på sig att vara världsklass. Inte en enda av hans 8,5 säsonger i klubben kan sammanfattas som odiskutabelt bra.

Elias Hallström: Lingard ligger väl närmre att ha levt upp till dem, då han har en lägre ribba. Sammantaget är det dock nej på bägge.

Vilket är ditt bästa Unitedminne med Lingard?

Gustav Brinck-Larsen: När han avgjorde FA-cupfinalen 2016.

Mikael Österdahl: Jesse Lingards mål mot Crystal Palace i FA-cupfinalen 2016 är det överlägset bästa Unitedögonblicket på den här sidan Sir Alex Ferguson.

Elias Hallström: Hans mål i FA-cupen 2016. Otroligt!

Vilket är ditt bästa Unitedminne med Mata?

Gustav Brinck-Larsen: Cykelsparken mot Liverpool är det spontana.

Mikael Österdahl: Det var när han klev ut ur helikoptern. Svaret borde ha varit hans dubbel på Anfield men det har liksom förstörts av att folk fortfarande envisas med att kalla det för Juanfield. Det blir så väldigt löjligt. Det var kul en kväll men ett sådant smeknamn kan bara rättfärdigas genom något mycket större.

Elias Hallström: Måste ändå bli Liverpool borta 2015. Bubblare som faktiskt måste nämnas är klackassisten till Smalling mot Wolfsburg i Champions League 2015/16. En av de läckrare framspelningar jag skådat.

Kommer du sakna Lingard och Mata?

Gustav Brinck-Larsen: Nej, det kommer jag tyvärr inte. Skulle vilja göra det dock.

Mikael Österdahl: Nej.

Elias Hallström: Nej, det kan jag inte påstå.