Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför Unitedspelarnas EM och Concacaf W Championship
Inte så många, men alla har en realistisk guldchans

I juli väntar turneringsspel för damlandslagen. Manchester United har åtta representanter fördelat på fyra landslag och två turneringar i sommar.

Först ut, redan i natt, är vår senaste Manchester United-spelare, nämligen Kanadas Adriana Leon. Häftigast öppningsmatch har ändå våra engelska hjältar, som på onsdagskvällen kliver ut på Old Trafford för EM-turneringens allra mäktigaste match (ja, en EM-premiär på Old Trafford är större än en final på Wembley).

England: Earps, Russo och Toone

England är, till stor del tack vare hemmaplansfördelen, en av huvudfavoriterna i EM. De har imponerat i sommar, inte minst då de vann med 5-1 mot Nederländerna.

Mary Earps är uttalad förstamålvakt i laget och utgör en trygg sistautpost för Sarina Wiegman. Earps får sällskap av de offensiva spelarna Alessia Russo och Ella Toone i truppen. Toone fick tidigt stort förtroende av Wiegman men har i sommar fått nöja sig med att vara inhoppare och det får anses vara troligt att hon inleder turneringen på bänken. Speltid lär hon hur som helst få.

Även Russo lär inleda turneringen på bänken. Vi noterar dock att hon fick chansen från start i den senaste träningsmatchen mot Schweiz. Då bidrog Russo med det matchvinnande målet och utsågs till matchens bästa spelare. Det tänkta förstavalet som toppforward är Ellen White men hon smittades av covid tidigare i somras och saknar matchform. Även Beth England aspirerar på forwardspositionen men Russo har helt klart visat bättre form i sommar.

 • 6 juli, 21.00: Österrike (på Old Trafford)
 • 11 juli, 20.00: Norge
 • 15 jul 21.00: Nordirland
 • Danmark, Finland, Spanien eller Tyskland väntar i en eventuell kvartsfinal

Kanada: Leon

Vår allra färskaste Unitedspelare är Adriana Leon. Hon befinner sig nu i Mexiko för (den mycket märkligt namngivna turneringen) Concacaf W Championship. Det är inte bara Concacafmästerskap utan även kval till VM och OS. De två bästa lagen i de båda grupperna säkrar en VM-plats – och får spela semifinal i W Championship – medan grupptreorna får kvala vidare i februari. Vinnaren i W Championship får en OS-plats medan tvåan och trean möts i avgörande OS-kval i september.

För Kanada ska gruppspelet vara en ren promenadsträcka. Även den förmodade semifinalen mot Jamaica (som inledde med seger mot Mexiko) ska bara kunna sluta med kanadensisk seger. Så i all väsentlighet handlar turneringen för Kanada om finalen mot USA. Förutsatt att inget oförutsett inträffar.

För vår Leon blir det sannolikt primärt inhopp.

 • 6 juli, 04.00: Trinidad och Tobago
 • 9 juli, 04.00: Panama
 • 12 juli, 01.00: Costa Rica
 • USA, Jamaica, Mexiko eller Haiti väntar i en eventuell semifinal

Nederländerna: Groenen

Nederländerna må vara regerande Europamästare men de är bara en outsider nu. Storförlusten mot England (1-5) senast gjorde inget för att stärka det nederländska självförtroendet. De ställs på tufft prov direkt mot Sverige, där en kvartsfinal mot inte Frankrike förmodligen finns i prispotten.

Jackie Groenen är given på det nederländska mittfältet. Mot Portugal får Groenen spela på hemmaplan. Den matchen spelas nämligen på Leigh Sports Village. Vinner Nederländerna gruppen blir det Leigh även i kvartsfinalen.

 • 9 juli, 21.00: Sverige
 • 13 juli, 21.00: Portugal
 • 17 juli, 18.00: Schweiz
 • Belgien, Frankrike, Island eller Italien väntar i en eventuell kvartsfinal

Norge: Bøe Risa och Thorisdottir

Av alla Unitedspelare i sommar får våra norskor Vilde Bøe Risa och Maria Thorisdottir anses ha minst guldchans, även om Ada Hegerberg nu är tillbaka i landslaget. Avancemang från gruppspelet är att förvänta men i kvartsfinalen får de finna sig i att vara underdog.

Thorisdottir är att betrakta som given i mittförsvaret. På mittfältet tyder det mesta på att Bøe Risa inleder på bänken men med stor chans till speltid som inhoppare.

 • 7 juli, 21.00: Nordirland
 • 11 juli, 21.00: England
 • 15 juli, 21.00: Österrike
 • Danmark, Finland, Spanien eller Tyskland väntar i en eventuell kvartsfinal

Spanien: Batlle

Många har sett Spanien som turneringens huvudfavorit. Idag drabbades de emellertid av en mycket tung motgång, då Alexia Putellas – av många ansedd som världens bästa spelare – blev knäskadad. Utan Putellas minskar Spaniens chanser betänkligt.

Manchester Uniteds bidrag i den spanska truppen är ytterbacken Ona Batlle. Av allt att döma kommer Batlle starta som högerback. Går det bra för Spanien, trots avsaknaden av Putellas, har Batlle en stor chans att spela sig in i turneringens lag.

 • 8 juli, 18.00: Finland
 • 12 juli, 21.00: Tyskland
 • 16 juli, 21.00: Danmark
 • England, Nordirland, Norge eller Österrike väntar i en eventuell kvartsfinal

Övrigt

Förutom de nuvarande Unitedspelarna så håller vi förstås också ett öga på Danmarks Signe Bruun. Anfallaren var ju Unitedspelare i våras. För Danmark väntar ett mycket tufft gruppspel och avancemang till slutspelet före Spanien eller Tyskland skulle vara en skräll.

Utöver Bruun har vi också en före detta Unitedspelare i det engelska laget. Men om vi fortfarande har ett gott öga till Bruun kan inte detsamma sägas om Alex Greenwood.