Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om Lisandro Martinez
Ten Hag vet vad han får och det är inte fel

Argentinaren Lisandro Martinez presenterades under onsdagen som en Manchester United-spelare och givetvis ska Muss-redaktionen ge sin syn på värvningen. 

Manchester United har presenterat det tredje nyförvärvet för sommaren och spelaren det handlar om är Lisandro Martinez från Ajax. Vad är dina tankar om värvningen?

Jonathan Gren: En bra värvning, men det allra viktigaste är att Ten Hag fick den spelare han ville ha. Utöver det så har han egenskaper som behövs, såsom aggressivitet och bekväm med boll.

Mikael Österdahl: Intressant. Känns spontant som att han har egenskaper som vi saknar. Dels i passningsspelet och att han är vänsterfotad men framför allt att han är en mer aggressiv mittback.

Gustav Brinck-Larsen: Jag förstår den inte helt. Ytterligare en spelare som primärt är mittback, men som är väldigt kort för att vara det, vet jag inte om jag tycker att United behöver. Vänsterback ska han också kunna spela, men där är det ju redan fullt, så frågan är om detta är Ten Hags början på att vända mittfältstriangeln och att Martinez skall bli ankaret där?

Elias Hallström: Spännande värvning men jag vågar inte ropa hej än heller. Han är trots allt ganska grön fortfarande och Premier League är något helt annat än Eredivisie (ja, han har spelat Champions League men…).

Mittbacken har signerat ett kontrakt som sträcker sig till 2027. Rimlig kontraktslängd?

Jonathan Gren: Ja det tycker jag. 5-årskontrakt för en 24 åring känns perfekt.

Mikael Österdahl: Ja.

Gustav Brinck-Larsen: Ja.

Elias Hallström: Ja, det är väl inga konstigheter.

Martinez är en vänsterfotad mittback och beskrivs som bolltrygg. Utöver det ska han ha en tämligen aggressiv och hård spelstil. Det kanske mest notabla är att han bara är 175 centimeter lång och kan eventuellt få problem med huvudspelet. Hur tror du Erik ten Hag kommer vilja använda sitt nyförvärv?

Jonathan Gren: Är ganska säker på att han kommer att bilda mittbackspar med Maguire/Varane, två spelare som han verkligen kompletterar med sin spelstil. Dock tror jag att han skulle kunna fylla in som defensiv mittfältare om det behöv, då han har egenskaperna som krävs för att spela den positionen.

Mikael Österdahl: Finns de som tror att Martínez kommer att spela defensiv mittfältare. Men det känns långsökt tycker jag. Ten Hag har inte spelat honom som mittfältare sedan mars 2020. Det pekar på att Ten Hag tycker att Martínez gör sig bäst som mittback. Under försäsongen har vi sett att Ten Hag vill ha mittback som kliver upp högt för att vinna boll och det verkar vara något Martínez behärskar. Argentinaren kommer sannolikt ha mycket boll och förhoppningsvis bidrar han till att backlinjen blir bolltryggare.

Gustav Brinck-Larsen: Utöver det jag skrev ovan, om att han skulle kunna användas som en defensiv mittfältare, så tycker jag annars att värvningen samt mängden mittbackar vi har luktar fembackslinje. Martinez skulle kunna vara den vänstra av de tre mittbackarna kanske?

Elias Hallström: Gällande huvudspelet verkar det som att en del fått för sig att han inte kan vinna en nickduell. Just den biten är jag inte bekymrad över, då det finns andra som kan täcka upp. Jag är mest intresserad av hans vänsterfot och vad den kan bidra med.

Martinez kommer alltså från Ajax och gemensamt för alla tre nyförvärven hittills är att de spelat och fostrats i Nederländerna. Lägg därtill Frenkie De Jong, som ihärdigt ryktas till klubben. Vad tycker du om att United och Ten Hag verkar gå på det nederländska spåret?

Jonathan Gren: Det är tydligt att han riktar in sig på spelare som han är bekant med, och jag ser inget fel med det. En av anledningarna till varför han gör det tror jag också har och göra med att stora delar av Uniteds scoutingsystem försvann innan fönstret öppnade.

Mikael Österdahl: Äh, jag vet inte. Känns väl mest som en genväg för Ten Hag. Han plockar in spelare som vet vad han vill och inte behöver någon större taktisk anpassning. Vi behöver längre tid för att utvärdera värvningsfilosofin.

Gustav Brinck-Larsen: Ten Hag vet vad han får, och det är sällan fel. Så bra som Ajax varit de senaste åren ser jag det dessutom som en bra grund att lägga även för United.

Elias Hallström: Gillar det. Hade Martinez varit engelsman hade övergångssumman varit den dubbla, så ur en ekonomisk synvinkel är det säkerligen positivt. Någonting säger mig också att den nederländska skolan är mer drillad…

Hur bra koll har du på Martinez, och hur skulle du i så fall beskriva honom?

Jonathan Gren: Följde honom en del för två säsonger sedan. Förra säsongen blev det dock inte så mycket men man kunde absolut se aggressiviteten i hans spel redan då.

Mikael Österdahl: Inget som inte redan har nämnts. Men Ten Hag kallar honom krigare och en krigare är något vi behöver.

Gustav Brinck-Larsen: Har ingen koll.

Elias Hallström: Nej, ingen större koll på honom, utöver de egenskaper man hört om.

Vad har du för förväntningar på Martinez i United?

Jonathan Gren: Att han ska vara Ten Hags förstaval redan från början och att han sedan är en del av Uniteds försvarslinje i flera år framöver.

Mikael Österdahl: Jag räknar med att han tar en ordinarie plats om inte direkt så åtminstone innan säsongens första fjärdedel är över. Sedan är det upp till Varane och Maguire att slåss om den andra platsen och den duellen vinner Maguire på walkover.

Gustav Brinck-Larsen: Han kostar ju ganska mycket, så ordinarie måste han ju bli. Men på vilken position eller hur han kommer prestera, det vågar jag inte sis någonting om.

Elias Hallström: Betalar man mer än en halv miljard för en mittback kan man nog kräva att han ska gå in och stabilisera upp hela backlinjen, men ärligt talat har jag nog inga större förväntningar på honom.

Till sist, kan han rosta bröd lika bra som sin landsman Marcos Rojo?

Jonathan Gren: Ingen kan rosta bröd lika bra som Marcos Rojo.

Mikael Österdahl: Jag får en känsla av att rostat bröd inte ingår i dieten för Ajaxspelare, så svaret på den frågan måste bli ett solklart nej.

Gustav Brinck-Larsen: Det har aldrig funnits, och kommer aldrig finnas, någon som kan rosta bröd som Marcos Rojo.

Elias Hallström: Ingen kan väl överträffa Rojo i brödrostning?

Res med oss till Manchester!