Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Det här är Erik ten Hag
För en gångs skull gjorde man rätt val

Erik ten Hag lämnade en nästintill optimal situation i Ajax där han hade kontroll över det mesta och konstant jagade titlar, för att ta över ett nedbrutet Manchester United som känns långt ifrån troféer för tillfället. Bara det tycker jag säger en del om den 52-årige holländaren, som uppenbarligen inte är rädd för utmaningar.

När Manchester United letade efter ny tränare så stod det mellan Mauricio Pochettino och Erik Ten Hag, där det säkra valet hade varit den före detta Tottenham-tränaren, som hade ryktats till United till och från under flera år. Istället gick man för det mer riskabla alternativet och valde 52-åringen från Haaksbergen som inte tränat ett lag på A-lagsnivå utanför Holland.

Trots bristen på erfarenhet utanför sitt hemland så tycker jag att man tog ett helt korrekt beslut när man valde Ten Hag. Han är otroligt kompetent och har en tydlig vision när det kommer till taktik och spelidé, något man saknade i Ole Gunnar Solskjaer. En annan faktor som talar för Ten Hag är att han fortfarande är hungrig och är ute för att bevisa sig. Om man sedan ser på hans tid i Ajax så verkar han också ha bra relationer med sina spelare, något som José Mourinho inte brydde sig så mycket om.

Det var ett tag sedan som man hade en tränare med både taktisk kompetens och som även hade bra relationer med sina spelare.

Men varför valde Ten Hag Manchester United? Hade det inte varit mer bekvämt att stanna i Ajax och utmana om fler titlar, och samtidigt spela i Champions League? Jo antagligen, men Ten Hag vet vad som kan hända om man blir för bekväm.

“Bekvämlighet är också en fara, eftersom du blir lat i det ögonblick du blir bekväm”.

“Lathet är ett stort hot för mig som tränare – när jag har den känslan kommer det att komma till mina spelare och om mina spelare blir lata, då är vi dödens.”

Detta sade Ten Hag i december förra året när Ajax ledde ligan och var kvar i Champions League och den inhemska cupen.

Kanske var just det anledningen till varför Ten Hag ville testa något nytt. Han ville inte bli bekväm.

Då kan man säga att han har kommit till rätt ställe. Jobbet som tränare för Manchester United är inte enkelt, och det har bevisats på senare år då Ten Hag kommer att bli klubbens femte tränare sedan Sir Alex Ferguson lämnade.

För att förstå mer om vem Erik ten Hag är så får vi börja från början.

Ten Hag föddes den 2 februari 1970 i Haaksbergen, beläget i öst nära den tyska gränsen. Han föddes in i en rik familj då hans pappa hade grundat och drev ett mycket framgångsrikt försäkringsbolag och mäklarfirma. Trots det så var det hårda bud hemma hos familjen Ten Hag och man fick inget gratis, utan ville man ha något så fick man arbeta för det, något som Erik har tagit med sig till fotbollen. Pappa Hennie ville att Erik, tillsammans med sina bröder skulle ta över företaget när de blev äldre, men Erik ville något helt annat. Han hade aldrig något riktigt intresse för entreprenörskap utan det var bara fotboll som gällde.

Som många andra tränare så började Erik som spelare. Han inledde sin spelarkarriär i det lokala laget SV Bon Boys Haaksbergen där han spelade fram till mitten av tonåren. Efter det så bar det av till Twentes akademi där han höll till fram till han var 19. Sedan flyttade han till klubben De Graafschap år 1990 där han i sin första säsong var med och vann Eerste Divisie som är den holländska andradivisionen. Resten av sin spelarkarriär spenderades i Twente, med två korta stopp i RKC Waalwijk och Utrecht.

Det var ju dock inte som spelare som Ten Hag var mest framgångsrik, utan han lade skorna på hyllan år 2002 vid 32 års ålder för att fokusera på tränaryrket. De kommande tio åren spenderade Ten Hag på att lära sig tränaryrket, och år 2012 fick han rollen som huvudtränare för Go Ahead Eagles. Där blev det bara en säsong i klubben för Erik, men i den säsongen lyckades han säkra uppflyttning för laget, för första gången på 17 år. 

Därefter blev det två år i Tyskland där han tränade Bayern Münchens reservlag, vilket skulle visa sig vara en viktig del i Eriks karriär då han fick möjlighet att lära sig av Pep Guardiola som tränade A-laget vid samma tidpunkt. Sedan återvände han till Holland för att träna FC Utrecht, och det var där som Erik fick sitt genombrott efter att han i sin första säsong tagit laget till en femteplats i ligan och en fjärdeplats året efter, vilket gav dem en plats i Europa League. 

Framgångarna i Utrecht ledde till att Ten Hag sedan fick tränarjobbet hos Ajax. I huvudstaden blev det otroliga framgångar för Erik, som under sina fem år tog hem tre ligatitlar, två cupsegrar och en Johan Cruyff Shield, vilket är den holländska motsvarigheten till Community Shield.

Utöver det så lyckades han leda Ajax till semifinal i Champions League säsongen 2018/19 där man på vägen dit slog ut både Real Madrid och Juventus.

Avancemanget i Champions League 2018/19 var en av Ten Hags stora framgångar i Ajax. Här ser vi honom tillsammans med Frenkie de Jong i lagets 4-1 seger mot Real Madrid på Santiago Bernabéu.

Dock var inte allt frid och fröjd, speciellt inte i början av sin tid i Ajax. Från start så fanns det tvivel om hur en kille från en liten stad som Haaksbergen skulle kunna nå framgångar med ett storlag som Ajax. Men det tog inte lång tid för Ten Hag att bevisa tvivlarna fel.

Förutom alla titlar som han tog hem I Ajax så hjälpte han att utveckla ett antal spelare som till exempel Frenkie de Jong, Mathijs de Ligt, Donny van de Beek, Hakim Ziyech och Ryan Gravenberch, som flyttade till Bayern München detta fönster. Just hans förmåga att utveckla ungdomsspelare var också en stor faktor i Uniteds val att anställa honom.

Men hur ser Ten Hag på den taktiska biten?

Jo, Ten Hag har ofta föredragit en 4-3-3-uppställning, men han är också väldigt flexibel när det kommer till formationer. Tidigare har han också ställt upp i en 4-2-3-1:a, något som han valt att fortsätta med i United.

Dock är formationen egentligen inte speciellt viktig i ett Ten-Hag system då man växlar och byter positioner konstant. Till exempel så formerar man sig i något som liknar en 3-2-2-3:a, eller 3-2-5:a vid anfall där högerbacken tar sig upp på mittfältet, vilket bildar en trebackslinje med båda mittbackarna och vänsterbacken. Den andra mittfältaren tar sig upp i banan och bildar offensivt mittfält med spelaren i nummer 10:rollen och yttermittfältarna flyttar upp och bildar ett tremansanfall med forwarden.

Det är tydligt att Ten Hag har en klar bild av hur han vill att sitt lag spela, och i detta fall är det attraktiv fotboll där man anfaller med många spelare, vilket vi inte har sett från United på mycket länge.

Vad mer kännetecknar då ett Ten Hag-lag?

Jo, till exempel ska man ha mycket boll, vara modiga med bollen, spela proaktivt, ge varandra möjligheter och jobba som ett kollektiv där alla anfaller och alla försvarar. Mycket av Ten Hags filosofi har han snappat upp från Pep Guardiola när det var i Bayern München tillsammans. Även Johan Cruyff har varit en stor influens, och den holländska totalfotbollen som bland annat han praktiserade är något som 52-åringen har tagit efter.

Att Ten Hag är detaljerad i sitt arbete är inte någon överraskning vid detta laget, och det är inte många minuter per dag som han inte tänker på fotboll. Enligt sin gamla lagkamrat och goda vän Hans Kraay Jr. så tänker Ten Hag på fotboll och taktik när han sover. Detta är exakt vad United-spelarna behöver.

Vi har både sett och hört under försäsongen hur Ten Hag har gett spelarna klara roller och instruktioner, och även om truppen behöver förstärkas så tror jag att många spelare kommer att nå en ny nivå tillsammans med holländaren. Man ska ju aldrig överreagera på försäsongsmatcher men vad Ten Hag har fått ut av firma Rashford, Martial, Sancho bådar gott för den kommande säsongen.

Som alla tränare så kommer han dock att behöva tid för att kunna uträtta det han vill och det skulle vara ganska naivt och tro att han redan denna säsongen kommer att kunna utmana om ligatiteln. Att konstant vara med i jakten på just ligatitlar är såklart det långsiktiga målet, och jag tror att Ten Hag har alla egenskaper som behövs för att kunna nå dit, men han behöver hjälp och backning från klubben.

Res med oss till Manchester!