Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Det här är Antony
Antony III – trollkarlen från helvetet

Det saknas visserligen ett h i Antony III och uppenbarligen är efternamnet också mindre bekant för de flesta. Det är verkligen ”bara” en Antony och inget annat som anländer till Manchester United nu. Summan 1 miljard är svår att ta in samtidigt som vi också vant oss vid den här typen av övergångar, både initierade av United och andra stora klubbar.

Det tvistas på sociala medier om den unge brasilianaren är vad United behöver för att ta sig tillbaka till fornstora dagar, om det blir flipp eller flopp verkar vara sådär 50/50 om man läser opinionen.

Antony är uppväxt i området som kallas inferninho eller ”det lilla helvetet” i en förort till Sao Paulo i Brasilien. Han lär därför ha gått den hårda skolan på riktigt. En artikel i The Telegraph beskriver hans uppväxt som omgiven av  gängkrig, poliser som stormar hus och många fler dramatiska händelser än de flesta av oss har upplevt. En tatuering på Antonys arm avspeglar hans bakgrund med orden, ”han som kommer därifrån vet vad jag gått igenom”. Antony dos Santos fick dock chansen att välja en annan väg, nämligen fotbollen. 

Hans fullständiga namn är Antony Matheus dos Santos, född i delstaten São Paulo 2000. Det är också São Paulo som är den första adressen för hans fotbollskarriär. En av hans tidiga mentorer i São Paulo menar att Antony alltid varit smart och att hans familj gett honom support. För det fick de snabbt en belöning. Som 18-åring befäst i seniorlaget kunde han köpa familjen ett tryggare hem. 

Antony i moderklubben São Paulo

Redan 2019 ryckte Manchester City (senare även Chelsea och Liverpool) i den unge talangen men han var inte redo för England redan då. 2020 anlände istället Antony till Ajax där han relativt snabbt blev en startspelare under Erik ten Hag. I sitt första framträdande 2020 gjorde hans matchens enda mål mot Sparta. Karriären i Ajax har varit fin. Under säsongerna i Nederländerna har Antony lyckats göra 25 mål på 82 matcher och han kan stoltsera med två ligatitlar och en cuptitel. 

En vänsterfotad högerytter som på filmklipp ser oerhört teknisk ut, vänder och vrider och dribblar fram och tillbaka i straffområdet. En ung Zlatan-lookalike eller Sancho med spets så att säga, eller en trollkarl som Bojan Djordic benämnde honom i gårdagens Viasat-studio.

Naturligtvis har han också börjat acklimatisera sig i Brasiliens landslag. Efter ett OS-guld 2021 där Antony var en regelbunden startspelare har han funnits med i landslagstruppen och gjort det bra. Så sent som i mars 2022 spelade han från start och lyckades göra två assist mot Chile i segern med 4-0.

Nu får han alltså kampera i klubblaget med polarna Fred och Casemiro. Kan det bli annat än bra det här? Vad är det egentligen belackarna baserar sin kritik på? Man får ta varningssignalerna som kommer här och där med en nypa salt och låta tiden visa vad som sker. 

Antony i den brasilianska landslagströjan.

Det åter står naturligtvis att se om Antony kan ta med sig sina magiska trollkonster till Manchester och Premier Leauge. Han lär ganska omgående utmana om en plats till höger där vår egen Antony (Elanga) har fått förtroende flera gånger om nu. Och hur spännande den unge svenska talangen än är lär han nog få svårt att konkurrera ut trollkarlen från São Paulo.

Premier League är dock Premier League, här väntar hårda krigare av typen Kyle Walker och Virgil van Dijk snarare än Phillip Mwene (PSV) och Jacob Rasmussen (Feyenoord). Ändå ser vi med intresse fram emot ännu en sydamerikan långt upp i plan. 

Antony dos Santos verkar också utgöra en mycket bra kombination med Ten Hag, på bilder ser de samspelta och trygga ut med varandra. Det är såklart ingen slump att Ten Hag ville ha den brasilianske stjärnan till Manchester. Vad kan egentligen vara bättre än en trollkarl från det lilla helvetet i Red devils trupp.

Erik ten Hag välkomnar Antony till Manchester United.