Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om Martin Dubravka
Han skulle kunna peta De Gea men det sker förstås inte

Martin Dubravka kommer spela i Manchester United den här säsongen efter att ha lånats ut från Newcastle United. Men ja, frågan är väl egentligen hur mycket han faktiskt kommer spela. Här går vi igenom vad redaktionen tycker och tänker. 

Manchester Uniteds sista värvning under fönstret blev den slovakiske målvakten Martin Dubravka, som ansluter på ett säsongslångt lån från Newcastle United. Dina tankar?

Jonathan Gren: Har inga starka åsikter kring det. Känns som att han värvas in för att vara andramålvakt, även om jag tror att det finns en liten chans att han konkurrerar ut De Gea.

Peter A Lilja: Det är bra, en backup till De Gea behövs, särskilt om det blir skador.

Elias Hallström: Ett tecken på att målvaktssituationen i United just nu är väldigt skev. Hade Dubravka värvats som tredjeval hade det varit en grej men som back-up till De Gea, när Heaton redan finns? Heaton har gjort typ en miljon matcher i Premier League, så varför slänga in en jämnbra målvakt jämte honom? Jag svamlar mest nu, men jag förstår inte riktigt.

Mikael Österdahl: Jag känner ingenting.

Initialt rör det sig alltså om ett lån men såväl en köpoption som köpobligation finns inskrivet i kontraktet. Det senare gör att United måste köpa ut Dubravka om han spelar ett visst antal ligamatcher för klubben. Vad tänker du kring upplägget?

Jonathan Gren: Tydligen så ska han behöva spela ganska många matcher för att obligationen ska aktiveras, och om han gör det så beror det ju på att han spelar bra. Därför tycker jag väl ändå att upplägget är helt okej.

Peter A Lilja: Antalet matcher är väl inte öppet men lär inte bli någon miljardaffär oavsett. Dubravka kan behövas både på kort och lång sikt. Jag tycker det är en fin värvning.

Elias Hallström: Att han inte kommer spela så långa ligamatcher som krävs, vilket gör att det blir som ungefär vilket lån som helst. Bra att kunna slänga in i Europamatcher emellanåt.

Mikael Österdahl: Jag är helt nollställd.

I målvaktsuppsättningen finns, först och främst, redan David De Gea och Tom Heaton. Vilken roll ser du Dubravka ta?

Jonathan Gren: Andramålvakt som får spela i cupmatcher. Eventuellt några ligamatcher.

Peter A Lilja: Han tar andrafiolen och kommer visa sig nyttig tror jag. Han ser väldigt fin ut med fötterna!

Elias Hallström: Alltså, trots att jag inte riktigt förstår tanken bakom värvningen så ska det ju sägas att Dubravka är en bra Premier League-målvakt. De Gea må ha avsevärt högre status men min spontana tanke är att Dubravka är bättre med fötterna och som bollstoppare är de ungefär lika bra. Jag menar inte att Dubravka kommer ta De Geas plats men han skulle tekniskt sett kunna vara fullt kapabel att göra det.

Mikael Österdahl: Sägs ju att han ska vara bra med fötterna och då borde han peta De Gea, för vi har sett hur lidande spelet blir av en målvakt som är livrädd för att få en passning.

Vad har du för förväntningar på Dubravka i United?

Jonathan Gren: Typ inga.

Peter A Lilja: Jag tycker det är en bra målvakt, har gjort det bra tidigare i Newcastle och ser som sagt väldigt mycket bättre ut än De Gea med fötterna.

Elias Hallström: Att han agerar stabil back-up till De Gea och gör ett gäng bra matcher i typ Europa League/inhemska cuper.

Mikael Österdahl: Inga alls.

Om du får gissa fritt, hur många matcher gör 33-åringen för United den här säsongen?

Jonathan Gren: 10

Peter A Lilja: Omöjlig fråga men säg 8 då.

Elias Hallström: Åtta

Mikael Österdahl: Ingen aning.