Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Det här är Lucía García, Adriana Leon och Aïssatou Tounkara
Internationell flärd för backlinjen och anfallet

På lördag är det säsongsstart för Manchester Uniteds damlag. Fram till säsongsstarten ska vi givetvis presentera sommarens sju nyförvärv. Vi har nu kommit till den sista delen där vi ska titta närmare på våra internationella nyförärv Lucía García, Adriana Leon och Aïssatou Tounkara.

United reser till London för match mot Tottenham på Tottenham Hotspur Stadium. Det är avspark klockan 13.30 i en match som visas på Viaplay.

Lucía García

Den spanska – eller ska vi säga baskiska – ytterforwarden Lucía García kommer till Manchester United i ett perfekt skede av karriären. Hon är fortfarande bara 24 år gammal och ska således ha sina bästa dagar framför sig. Samtidigt har hon stor erfarenhet av seniorfotboll, med 211 ligamatcher och 78 mål i Spanien. De fyra senaste säsongerna har hon varit Athletic Bilbaos ledande målskytt.

Hon har spelat Champions League, EM och VM. Hon har dubbla EM-guld som ungdomsspelare och en silvermedalj från U20-VM.

Lucía García (till höger) och Ona Batlle vann U17-EM tillsammans 2015 och U19-EM ett par år senare. Nu är de lagkamrater både i spanska landslaget och i Manchester United. Här inför VM-kvalet mot Ukraina för några dagar sedan.

En mycket fin meritlista, men samtidigt otvivelaktigt i karriärens början.

Lucía García ska vara redo att explodera nu. Hon är typen av anfallare som är så enkel att uppskatta. García älskar att utmana. En kreatör som också är målskytt, en spelare som kommer att ge motståndarna problem gång på gång.

Läser jag Marc Skinner rätt kommer García inleda säsongen på bänken. Av sommarens träningsmatcher att döma ser jag framför mig att hon inom kort kommer ha en plats i startelvan.

Skinner har pratat om García som en spelare som kan luckra upp lågt sittande försvar. Hon är samtidigt användbar i omställningar.

Snabb, livlig, underhållande. Det här kommer bli bra!

Lucía García

Adriana Leon

OS-guldmedaljören Adriana Leon blir vår första kanadensiska spelare. Flytten till Manchester blev dock inte överdrivet lång, då hon de senaste tre och en halv säsongerna har spelat för West Ham.

Tittar vi Leons statistik i West Ham så imponerar den inte alls. Det blev nio ligamål och en assist under tiden i Londonklubben.

Men det var i ett West Ham som inte gjorde många mål alls. Spelar du för Manchester United får du fler chanser.

Adriana Leon, då i West Ham, i duell med Maria Thorisdottir.

Leon, som fyller 30 år om några veckor, kan spela över hela anfallslinjen. Hon är ett energiknippe med mycket spring i benen som är utmärkt en mot en. Samtidigt kompetent när motståndarna har bollen.

Det Leon visade upp under sommaren träningsmatcher lovar gott. Ännu mer lovar det hon har uträttat för Kanada den senaste tiden. Senaste veckan har hon skjutit Kanada till två vinster mot Australien.

Det indikerar att hon har triggats att flytten till United.

Jag ser ändå framför mig att Leon primärt kommer att fungera som inhoppare i United. Hon kan mycket väl bli förstareserv till Alessia Russo som toppforward. Samtidigt kommer hon alldeles säkert kastas in på kanterna mot trötta försvar.

Adriana Leon

Aïssatou Tounkara

Mittbacken Aïssatou Tounkara har till och från varit lagkapten för det franska landslaget. Det är förstås en merit i sig.

Ledaregenskaperna är en anledning till att United ville ha henne. Hennes stora erfarenhet är en annan anledning. Fortfarande bara 27 år gammal har Tounkara spelat VM, EM och Champions League. Hon har även en ligatitel från Spanien.

Tounkara kommer även med god fysik och 174 centimeter lång kommer hon bli nyttig på fasta situationer. Där har United tidigare varit väldigt sårbara.

Nu är hon inte bara bra på att försvara. Hon är en bollskicklig mittback som fattar bra beslut och sällan blir stressad.

Vår första fransyska är hämtad för att leda backlinjen.

Något annat än att Tounkara tar en ordinarie tröja från första dagen har jag svårt att föreställa mig. Hon har potentialen att höja nivån på vårt försvarsspel. Det är de förväntningarna vi ska ha.

Aïssatou Tounkara