Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United - Reading 4-0
Mayas debutdubbel sänkte Reading

Manchester United inledde Women’s Super League med att köra över Reading på Leigh Sports Village. Hemmalagets segersiffror skrevs till 4-0, med samtliga mål inprickade inom 35 minuter från avspark.

Debuterande mittbacken Maya Le Tissier öppnade målskyttet på hörna och vi trodde knappt våra ögon när hon sedan även nickade in 3-0. Därmed har Le Tissier redan gjort lika många mål för Manchester United som hon gjorde på 75 matcher för Brighton.

Mellan Le Tissiers mål placerade Katie Zelem, som slog båda hörnorna till Le Tissier, bollen i nät på straff. Målskyttet avslutades sedan av Alessia Russo på nick, efter förarbete av Ona Batlle.

Publiksiffran för dagen skrevs till 5315 åskådare (antalet sålda biljetter var 7217). Det innebär nytt publikrekord för en Unitedmatch på Leigh Sports Village. Det är också publikrekord i Women’s Super League för en match på en ordinarie hemmaarena. (Större publiksiffror har setts på matcher som har flyttats till herrlagens arenor, till exempel när United mötte Everton på Old Trafford i våras.) Det visar på det växande intresset för damfotbollen i England.

Marc Skinner valde en relativt väntad startelva, om än inte exakt den jag hade föreställt mig att han skulle satsa på. I backlinjen fanns det ingen plats för Aïssatou Tounkara. Istället bildade Le Tissier mittbackspar med Millie Turner, som gjorde tävlingscomeback efter lång frånvaro. På mittfältet tog Hayley Ladd platsen som öppnades efter Jackie Groenens flytt till Paris Saint-Germain. I anfallet var det Lucía García, inte Nikita Parris, som fick chansen till höger, precis som jag önskade men tvärtemot vad jag trodde.

Efter att ha spelat 4-3-3 under försäsongen återgick United idag till en 4-2-3-1-formation.

Inför matchen uppmärksammades att detta blev Katie Zelems 100:e match som Unitedspelare. Hon blev andra spelare – efter Ella Toone – att nå den milstolpen. Leah Galton (85 matcher, dagens inkluderad) och Millie Turner (84) har stor chans att göra duon sällskap i hundraklubben under säsongen. (Kirsty Hanson är för närvarande trea på listan med 90 matcher men hon är utlånad.)

Lagkapten Katie Zelem firade 100 matcher med att göra mål på straff. Hon bidrog även med två assists.

United var överlägsna från avspark och bollen befann sig nästan enbart på Readings planhalva. Det skulle ge tidig utdelning, då Le Tissier slog till på en hörna från Zelem. Hörnan är låg och Le Tissier möter med högerfoten och lättar bollen över målvakten, som inte kan vara nöjd med sin insats.

Ledningen dubblas innan kvarten är spelad, då Zelem placerar bollen i nät från straffpunkten. Straffen kommer sedan Alessia Russo rundat målvakten och gjorts ner.

Reading kunde då känna ett stort missnöje med domaren. Några minuter dessförinnan hade domaren vinkat avvärjande när gästerna ville ha straff för handboll på Turner. Samtidigt menar Reading att målvakten tog bollen innan hon gjorde ner Russo. Jag lutar åt att domaren gjorde fel i båda situationerna.

Le Tissiers drömdebut fortsätter mitt i första halvlek, då hon återigen gör mål efter en hörna från Zelem. Den här gången gör mittbacken mål på nick.

Uniteds fjärde mål – som är matchens snyggaste – kommer efter spanskt samarbete på högerkanten, då Ona Batlle väggspelar med García och sedan måttar ett perfekt inlägg. I straffområdet var det förstås en smal sak för Russo att göra mål på nick.

Ingen blev överraskad när Alessia Russo gjorde mål på nick.

Första kvarten av andra halvlek ökar United tempot i jakten på ett femte mål. Vi har en chans på chans men på något sätt lyckas Reading freda sitt mål från ytterligare påhälsning. Därefter börjar de många bytena och med det dör matchen ut.

Värt att notera är att Adriana Leon och Nikita Parris får debutera för United.

En viss besvikelse att vi inte utökar ledningen i andra halvlek. Matchen måste ändå sammanfattas som en utmärkt premiär. Första halvlek är fantastisk och det är naturligt att det blir mer av en transportsträcka efter paus.

I United kan alla spelare hämta ut ett betyg som bra eller bättre. På högerkanten samarbetar Ona Batlle och Lucía García mycket bra. Det är närmast obegripligt att debuterande García inte noteras i målprotokollet efter dagens insats. Vänsterkanten med Leah Galton och Hannah Blundell är också bra, om än inte lika bra som högerkanten.

På mittfältet är Hayley Ladd och Katie Zelem mycket bra. Zelem bidrar förstås med ett mål och två assists från fasta situationer medan Ladd hela tiden är alert för att snappa upp bollen när Reading ser ut att kunna kontra.

Alessia Russo och Ella Toone briljerar stundtals men båda kan bättre.

Maya Le Tissier är värvad för att försvara. I Manchester United-debuten utmärkte hon sig emellertid som målskytt två gånger.

Allra bäst i United är Maya Le Tissier. Inte bara för de två målen. Så värst mycket försvarsspel blev det inte för mittbacken idag. Hon hade emellertid mycket boll och imponerade med ett högklassigt passningsspel. Kort och gott en fantastisk debut!

Manchester United – Reading 4-0 (4-0)

Women’s Super League, 17 september


1-0 ( 4) Maya Le Tissier (Zelem)
2-0 (14) Katie Zelem (straff)
3-0 (25) Maya Le Tissier (Zelem)
4-0 (35) Alessia Russo (Batlle)


Uniteds lag: Earps; Batlle, Le Tissier, Turner, Blundell; Zelem, Ladd (Moore 72); García (Leon 64), Toone (Boe Risa 72), Galton (Parris 77); Russo (Thomas 71)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK

Res med oss till Manchester!