Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Aston Villa - Manchester United 1-1, 4-3 straffar
Gamla synder upprepades när Villa straffade United

Manchester Uniteds nolla mot Aston Villa är inte längre intakt. När Ligacupen inleddes stod United för en bedrövlig insats och efter full tid stod det 1-1. I en parodisk straffläggning, där hälften av de 14 straffarna missades, tog Villa extrapoängen.

United hade en bra period under avslutningen i första halvlek. Det såg laget ta ledningen efter dryga kvarten, då Nikita Parris gjorde sitt första mål som Unitedspelare. Ett mycket snyggt avslut från distans lämnade målvakten chanslös.

Utöver det var det en mycket dålig match av United. Framför allt i andra halvlek var laget extremt slarvigt. Att United fick med sig en poäng var mer än United förtjänade.

Detta ger oss också hemska minnen av förra säsongen, då United återigen skänkte bort en ledning. Sedan Marc Skinner tog över United har vi spelat oavgjort i elva matcher (träningsmatcher inkluderade). En av dessa slutade mållös och i en gjorde United kvitteringsmålet. Övriga nio har kommit sedan United låtit motståndarna kvittera.

Som väntat roterade Marc Skinner kraftigt när det var dags för Ligacupen. Jämfört med de två ligamatcherna gjordes nio byten och de två kvarvarande spelarna bytte position, så effektivt var det en helt ny startelva.

Aïssatou Tounkara fick som väntat debutera i mittförsvaret. Hon tog plats som höger mittback, medan Maya Le Tisser flyttade över till vänster i mittförsvaret. Kantbytet till trots fick Le Tissier spela med Ona Batlle som närmaste ytterback. Spanjorskan tog för dagen hand om kaptensbindeln. Maria Thorisdottir, som helst spelar mittback, vikarierade som högerback. Att hon gjorde det indikerar månne var hon står i försvarshierarkin. Men Thorisdottir blev kvar på planen hela matchen, medan Tounkara blev utbytt efter en timme (då Thorisdottir flyttade in som mittback).

Sophie Baggaley tog givetvis plats i mål medan mittfältet utgjordes av Jade Moore och Vilde Boe Risa bakom Lucy Staniforth. I anfallet tog Nikita Parris plats till höger och Adriana Leon till vänster, med Martha Thomas centralt. Inga konstigheter, då vi har fått den trion som inhoppare på de positionerna i de två ligamatcherna.

Nikita Parris gjorde sin första match från start som Unitedspelare. Hon tackade för förtroendet genom att öppna målskyttet.

Föga överraskande medförde de många förändringarna att United inledde skakigt och slarvigt. Den första stora chansen i matchen föll till Villa, då Rachel Daly prickade ribban efter försvarsmisstag i United.

United växte in i matchen efter hand och öppnade målskyttet genom Parris. Målet är mycket snyggt, då Parris avlossar en kanon som lämnar målvakten chanslös. Förarbetet till målet stod Batlle för, då hon drev bollen över hela planen.

Därefter tog United hand om taktpinnen i allt större utsträckning och vi borde ha adderat något mål till före paus. Framför allt Leon var involverad som avslutare.

Inför andra halvlek kom Katie Zelem in istället för Staniforth. Oklart om det var planerat på förhand eller om Staniforth – som inte var med i matchtruppen i senaste matchen – har något problem. Att det skulle vara prestationsbaserat har jag svårt att se.

Det som lovade gott under första halvleks avslutning skulle emellertid inte följa med in i andra halvlek. Uniteds prestation efter paus var rent ut sagt horribel. Vi bjöds på en lång rad av felpassningar och ingenting stämde i United. Efter att ha varit Uniteds bästa spelare under säsongens fem första halvlekar var Batlle och Le Tissier de kanske största syndarna.

Daly borde ha kvitterat men Baggaley räddar bra. Strax därefter prickar Laura Blindkilde stolpen och på returen räddar Baggaley på nytt.

Skinner agerar med ett trippelbyte efter en timme, då Hannah Blundell, Hayley Ladd och Lucía García kommer in. Det hjälper föga och Uniteds svaga spel fortsätter.

Till slut straffar det sig. En omarkerad Daly kvitterar på nick efter en frispark från mittplanen.

Villa är ytterst nära att avgöra i matchens slutskede. Baggaley får handen på ett avslut som styrdes på en försvarare, men inte tillräckligt för att styra den bort från mål. Bollen tappar dock tillräckligt med fart för att Blundell ska kunna rensa på mållinjen. Förmodligen, jag vågar inte utesluta att bollen faktiskt var över linjen.

Aningen överraskande får United sedan två chanser att avgöra. Först har García ett tung avslut tätt utanför. Sedan agerar García framspelare med en utmärkt genomskärare som ger nyss inbytte Ella Toone friläge. Toone avslutar dock inte bättre än att målvakten kan rädda.

Därmed gick det till straffar och i en parodisk straffläggning drog Villa det längsta strået, för extrapoängen. Baggaley räddade tre av sju straffar, men det räckte inte. Ladd, Toone, Blundell och Batlle slog svaga straffar som Villas målvakt kunde rädda. Framför allt Toones straff var notabelt svag, så pass att målvakten kunde klistra avslutet.

Villa placerar sig nu i förarsätet för att ta förstaplatsen i gruppen. United har inte längre avancemanget i egna händer, även om tre vinster på de återstående matcherna förmodligen räcker.

För United måste det sammanfattas som en rent bedrövlig match. Vi var bra i en halvtimme i första halvlek, utöver det var det uselt. Såväl individuellt som kollektivt var det oerhört svagt och inte blev det bättre när de ordinarie startspelarna kastades in.

Värt att notera är att den unga vänsterbacken Jess Simpson – som den här säsongen är utlånad till Burnley på dual registration – idag var med i matchtruppen för första gången i en officiell match.

Däremot ingen Grace Clinton i matchtruppen idag heller. Hon var förkyld i förra veckan men har sedan rapporterats vara spelklar, så det förbryllar något. Vi hade en vakant plats på bänken, så att hon bara var petad kan vi nog utesluta.

Aston Villa – Manchester United 1-1 (0-1), 4-3 straffar

FA Women’s League Cup, gruppspel, 1 oktober


0-1 (16) Nikita Parris (Batlle)
1-1 (72) Rachel Daly


Straffar Villa: Lehmann mål, Corsie mål, Daly miss, Dali miss, Mayling mål, Harding miss, Pacheco mål
Straffar United (först): Zelem mål, Ladd miss, Boe Risa mål, Le Tissier mål, Toone miss, Blundell miss, Batlle miss


Uniteds lag: Baggaley; Thorisdottir, Tounkara (Blundell 63), Le Tissier, Batlle (Ladd 64); Moore, Boe Risa; Parris (Toone 83), Staniforth (Zelem 46), Leon (García 64); Thomas


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK