Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Everton - Manchester United
Blå scousers är också scousers

Är inte Everton en ganska irriterande klubb? De finns alltid där. Men vilken nytta gör de? Som stadsrival till Liverpool kunde en ju tänka sig att de åtminstone skulle göra livet surt för Liverpool då och då. Men icke.

Everton har en (1) vinst mot Liverpool sedan 2010.

Tar poäng av United alldeles för ofta gör Everton också. Vi förlorar relativt sällan mot Everton. När jag säger att vi bara har förlorat 2 av de 16 senaste mot Everton så blir du nog förvånad. På de 31 senaste har vi emellertid bara vunnit 15. Inte ens hälften alltså. Det sträcker sig hela vägen tillbaka till 2008. Så det är inte bara att vi har varit usla under perioden. Självaste Sir Alex Ferguson vann bara 5 av de 11 sista mot Everton.

Ytterligare en anledning att ogilla Everton.

De spelar också i blått. Och blått är fult. (Förutom när United har blått reservställ. Då är blått vackert. Men bara på Unitedkläder.)

Everton var inte alltid så meningslösa som de har varit egentligen under hela Premier League-eran och en bit dessförinnan. Everton har varit i högstadivisionen sedan 1954. Med det är de den klubb som har längst tid i högstadivisionen sedan de kvalificerade sig på sportsliga meriter. (Arsenal har varit längre tid i högstadivisionen, men fuskarna tog sig inte dit på sportsliga meriter utan på fusk.) Men Everton har inte slutat topp 3 sedan de senast vann ligan (1987). De har lite halvt varit inblandade i någon nedflyttningsstrid. Men mest är det bara mellanmjölk.

Deras snittplacering sedan ligatiteln 1987 är 10,0. Det vill säga mitt i tabellen.

Goodison Park är förvisso en trevlig och historisk arena. Så den ska Everton förstås riva.

Visste ni förresten att Everton en gång huserade på Anfield? Sedan blev de bortjagade av en girig affärsman. Utan klubb till arenan blev affärsmannen tvungen att bilda sin egen klubb. Den fick heta Liverpool Football Club och är alltså – i motsats till vad deras supportrar gärna vill påstå – en väldigt tydlig symbol för etablissemanget. Ja, Liverpool är typ den ursprungliga rikemansklubben.

Men idag är det ju Everton vi ska möta. Och de är scousers fast de är blå. Så vi hatar Everton. Bara inte lika mycket som vi hatar Liverpool.

I början av säsongen såg det ut som att det skulle kunna bli bottenstrid för Everton. Men sedan snubblade de in några poäng och nu tycks det vara självklart att de ska sluta någonstans mitt i tabellen. Snark.

Men oavsett om det slutar i mitten eller i mitten så ska de slås. Det gör vi nog lämpligast med Anthony Martial och Marcus Rashford i startelvan.

Sen blir det förstås Scott McTominay igen?

Däremot är det väldigt märkligt med avspark klockan 20.00 en söndag. Det är liksom bara fel.