Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Krönika
David de Gea: nu en Unitedlegend

Dagens match mot Newcastle blev David de Geas 500:de för Manchester United. Då domare Pawson blåste igång bataljen blev så spanjoren del av ett mycket exklusivt sällskap.

Tio spelare före David de Gea har nått milstolpen. Och samtliga av dem har varit hemmahörande på de brittiska öarna.

David de Gea blir alltså inte bara den första spanjoren att nå 500 spelade matcher för Manchester United, utan också den första som lärt sig köra bil på rätt sida vägen.

Senast att spela sig till det magiska numret var Wayne Rooney i december 2015. Totalt blev det 559 framträdanden för Uniteds meste målgörare.

Övriga medlemmar av detta högaktade sällskap är: Ryan Giggs (963), Sir Bobby Charlton (758), Paul Scholes (718), Bill Foulkes (688), Gary Neville (602), Alex Stepney (539), Tony Dunne (535), Denis Irwin (529) och Joe Spence (510).

Om du vill läsa ett detaljerat porträtt av de som gjort skäl för att ingå i Manchester Uniteds egna Hall of Fame, signerat Mikael Österdahl, så kan du göra det här.

Här håller vi oss till den nyaste medlemmen.

Manchester United v Wolverhampton Wanderers - Premier League

Madridsonen

Den 7:e november 1990, i ett fjortongradigt Madrid, föddes David de Gea Quintana. Hans mor arbetade som hembiträde, hans far var en före detta fotbollsmålvakt.

Uppväxten spenderades i Illescas, en mindre kommun ungefär tre mil söder om den spanska huvudstaden.

Tack vare föräldrarnas förhållandevis goda ekonomi kunde de sätta sonen i en av landets bästa fotbollsakademier – med kopplingar till Atlético Madrid. Som trettonåring anslöt han till klubben, där han kom att spendera åtta år.

Medan han klättrade genom akademins olika nivåer blev den unge De Gea gång på gång uppvaktad av engelska klubbar. Bland annat QPR och Wigan aviserade sina intressen av spanjorens tjänster.

Men han stannade i sitt Atlético. Så i slutet av säsongen 2009-2010 blev han A-lagets förstaval på målvaktspositionen efter att kollegan Segio Asenjo stått för ett antal dyra misstag.

Därför var det De Gea som gavs förtroendet att stå mellan stolparna då Atlético Madrid vann Europa League-finalen mot Fulham samma år.

20-åringens prestationer gjorde följaktligen väsen av sig på den internationella scenen. Och redan i början av den efterföljande säsongen ryktades det om att en viss sir Alex Ferguson rest till Spanien för att personligen se den unge målvakten i skarpt läge.

Manchester United-karriären

Den 29:e juni 2011 bekräftades den då dyraste Premier League-transfern av en målvakt någonsin: Atlético Madrid skulle kompenseras 18.9 miljoner pund för att säga adjö till David De Gea.

Det första framträdandet i Manchester United-dressen gjordes i en vänskapsmatch mot Chicago Fire.

Debuten i ett tävlingssammanhang blev i Community Shield mot Manchester City. Matchen slutade med en 3-2 seger för den goda sidan av staden.

Säsongen kom att innehålla några minnesvärda matcher, som 8-2 vinsten mot Arsenal. Och några matcher som vi helst av allt skulle vilja glömma – inte minst en där tidigare nämnda Manchester-granne förekom.

Den engelska pressen, som sällan drar sig för att slå på den stora trumman när det gäller Manchester United, var givmilda i sin kritik av den unge De Geas misstag.

Trots detta var hans företrädare, Edwin van der Sar, full av lovord.

“De Gea är lång, har bra fötter, kommer med auktoritet och är vig … han har allt för att bli en av de bästa målvakterna under de kommande tio åren.”

Under den efterföljande säsongen hade David De Gea hunnit bli mer bekväm i den engelska högsta ligan, något som gick att bevittna i hans prestationer på planen. Säsongen slutade med spanjorens första, och hittills enda, Premier League-titel.

Och med att Sir Alex Ferguson lade sitt tuggummipaket på hyllan.

Följaktligen inleddes klubbens mörkaste period på årtionden. Få saker fungerade som de skulle, som vi alla vet.

Men en konstant var David De Gea, något som kan bevisas av att han vann årets spelare i Manchester United tre år i rad.

Trots att den ökända faxmaskinen satte käppar i hjulet för Madridsonens återkomst till den spanska huvudstaden under sensommaren 2015, så har David De Gea betraktats av många, undertecknad inkluderad, som lojal.

Under de många dystra perioderna sedan den senaste ligatiteln har David De Gea funnits där. Och han har presterat bättre än bra oftare än sämre än dåligt.

Det är mer än vad man kan säga om många av dem som utgjort hans medspelare.

Han är en av klubbens bäst betalda spelare, ja. Men till skillnad från många andra har han ofta presterat bra även om laget inte har gjort det.

Dessutom har han varit ärlig när det gått dåligt; pratat utifrån frustration snarare än efter ett inövat mediamanus.

Bästa matcher

Man ska inte sticka under stol med att också De Gea har haft sina dåliga dagar – milt uttryckt – han också. Inte minst under säsongen 2020/2021, då han såg sig bänkad av Dean Henderson.

Senaste gången han stod för ödesdigra misstag var i slutet av sommaren mot Brentford.

Men.

Han har också producerat några otroliga resultat – och overkliga räddningar.

Det är först då man sätter sig för att skriva en krönika som man inser precis hur många räddningar av det overkliga slaget som han faktiskt åstadkommit.

Alla har sannolikt en personlig #DaveSaves som sticker ut. För somliga är det kanske den senaste. Andra minns en väldigt specifik aktion.

Min favorit är då en ung David De Gea räddar en poäng på Stamford Bridge 2012. Paul Scholes obstruerar David Luiz, varpå Chelsea tilldöms en frispark några meter utanför straffområdet.

Det är den första övertidsminuten – och det står 3-3.

Juan Mata, då blåklädd, kliver fram till bollen. Han har storspelat och redan producerat ett frisparksmål den här dagen.

Som han träffar bollen går den i en perfekt båge över muren. Den är på väg mot krysset. Och David De Gea står för nära sin högra stolpe för att hinna dit.

Eller?

Sett till prestationer under en hel match finns det andra aktioner att välja mellan. Och få är kanske lika passande som mötena med de bägge Liverpool-lagen på Old Trafford under hösten 2014.

Att det blev vinst mot Everton kan i mångt och mycket De Gea tackas för.

Mot Liverpool hade han visserligen inte behövt storspela – men det är ju alltid trevligt att hålla nollan.

Ett sista bidrag är då Mourinhos Manchester United reste till London och Emirates Stadium.

När matchen var slut hade Arsenal genomfört 562 passningar. United 147. Arsenal förvaltat tolv hörnor, United en. Och Arsenal haft 33 skott mot Uniteds åtta.

Hur matchen slutade?

1-3 till gästerna. Och det kunde vi tacka David De Gea för.

En klubblegend?

Vad definierar en legend?

Antal gjorda mål? En viss mängd otroliga prestationer? Ett hjärta för klubben? Eller bara en stark karaktär?

Sannolikt skulle en lista av Manchester United-legender se olika ut beroende på vem man frågar.

Men några som sannolikt skulle förekomma på en majoritet av sammanställningarna är: George Best, Denis Law, Mark Hughes, Eric Cantona, David Beckham, Rio Ferdinand, Edwin van der Sar.

Och sannolikt många fler.

Jag skulle dock argumentera för att ytterligare en variabel är relevant: antalet spelade matcher.

Följaktligen skulle samtliga av de tio – förlåt, elva – som spelat över 500 matcher för klubben också kvala in.

David De Gea har som sagt varit en konstant under Manchester Uniteds värsta period på decennier. Det har stormat mycket och få har lyckats borra ned dobbarna tillräckligt djupt i marken för att inte blåsa med.

Men det har, i mångt och mycket, David De Gea.

Om spanjoren hade anslutit till oss under en annan, mer framgångsrik, period av klubbens historia är jag övertygad om att han hade betraktats som klubbens kanske främsta målvakt någonsin.

Istället har han tvingats försöka hålla ihop ett försvar som under stora delar av de senaste tio åren varit katastrofalt.

Man skulle kunna säga att han därför har tvingats till att storspela. Och det stämmer väl. Samtidigt har han också gjort det – agerat enmansmur gång efter annan.

Sannolikt är det få, om några, målvakter som hade gjort bättre ifrån sig givet omständigheterna.

Därför är pojken från Illescas, åtminstone i mina ögon, en Manchester United-legend.

Res med oss till Manchester!