Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget | Ungdomslagen

Lånekollen
Álvaro Fernández – Från Ferrol till Preston

Preston North End låter på intet sätt som det mest sexiga alternativet för en ung, offensiv, spanjor på väg ut i seniorkarriären. Álvaro Fernández verkar strunta rätt blankt i det och gör den här hösten Preston till sitt. Tillsammans med Ethan Laird visar yttern att det går att hitta rätt klubbar neråt i seriesystemen i England.

Vi har diskuterat det förr, vikten av att välja rätt klubb när man väl ska ut på lån. Nu är det ju inte enbart spelaren själv som rår för klubbvalet, men i flera fall de senaste åren har man fått fundera om spelaren eller klubben alls tänkt till. Fall där spelaren, och klubben, verkar ha tänkt till är Álvaro Fernández och Ethan Laird. Den senare diskuterade vi en del ifjol medan fokus den här gången läggs på en viss ung spanjor.

Álvaro Fernández, Preston North End

Ja, det var kanske inte nödvändigtvis i Preston Álvaro Fernández såg sig själv hösten 2022 om han hade fått staka upp sitt fotbollsliv för något år sedan. Men, i Preston är han och i Preston går det förhållandevis bra. Skadeperioden tidigare i höst är som vi tidigare konstaterat glömd och Fernández har gjort sig bofast på vänsterkanten i det fyra man starka mittfält som tränare Ryan Lowe allt som oftast ställer ut.

Den uppmärksamme noterar förstås att Fernández kan anses spela på fel position då han i grunden är vänsterback. Preston spelar så gott som alltid med en trebackslinje vilket av naturliga skäl flyttat upp spanjoren i banan. Då offensiven är vassare än defensiven faller det sig rätt naturligt att han agerar ytter. Det enda kruxet just nu är poängproduktionen. Det har ”bara” blivit två assist på 13 framträdanden hittills.

Övriga spelare

Dean Henderson, Nottingham Forest

Fortsätter få förtroendet och i helgen som gick betalade han tillbaka med råge. Henderson hade den goda smaken att nolla Liverpool på hemmaplan och sett till vad han visade upp där och då måste han vara en het kandidat till en av platserna i VM-truppen. Känslan är ändå att Southgate väljer Pope och Ramsdale bakom nollan Pickford.

Alex Telles, Sevilla

Sevilla har bytt tränare, med viss framgång. Det brukar inte genomgående vara bra för inlånade spelare. För Telles del verkar tränarbytet dock inte inverka negativt, än. Har startat tre raka matcher och alternerar mellan mittfält och backlinje.

Eric Bailly, Marseille

Startade i 1-0-förlusten mot PSG, men fick bryta skadad efter 43 minuter. Inte med mot Lens därefter.

Dermot Mee, Altrincham

Figurerar inte i Altrinchams matchtrupper då bägge ordinarie målvakterna är tillbaka.

Hannibal Mejbri, Birmingham City

Två matcher från start och ett inhopp sedan senast lånekoll. Spelar i regel på det centrala mittfältet i ett Birmingham som sladdar. Speltiden viktig om Mejbri ska vara ett namn för VM-truppen i november. Prisades i lokalpressen för sina insatser senast. 

Ethan Laird, Queens Park Rangers

Ethan Laird förefaller att ha en förmåga att välja rätt klubbar då han går på lån. Ifjol handlade det om Swansea och Bournemouth, i år är han ordinarie högerback i ett Queens Park Rangers som toppar serietabellen. Skulle inte peta Diogo Dalot just nu, men måste på allvar ses som en reell framtida högerback i United.

Amad Diallo, Sunderland

Gjorde sin blott andra match från start för Sunderland i helgen som gick och tackade för förtroendet med ett mål. Sunderland föll med 4-2 och verkar, kanske, falla tillbaka lite efter en bra start.

Will Fish, Hibernian

Väljer Ethan Laird rätt klubbar väljer Will Fish fel. Bofast på bänken i Skottland.

Ethan Galbraith, Salford City

Startat på det centrala mittfältet i Salfords två senaste matcher. Utbytt i den senaste, varnad i bägge. Väldigt mycket Ethan Galbraith över det.

Charlie Wellens, Oldham Athletic

Inte med i truppen då Oldham tog en för säsongen sällsynt trepoängare senast.

Matej Kovar, Sparta Prag

Stod över cupmötet med Domazlice men var tillbaka mellan stolparna mot stadsrivalen Slavia. Fick kröka rygg fyra gånger. Första större plumpen i Kovars protokoll denna höst.

Utlånade damspelare

Ivana Fuso, Bayer Leverkusen

Såg 1-0-förlusten mot Meppen från bänken och fanns sedan inte med i truppen i 3-2-förlusten mot Freiburg.

Carrie Jones, Leicester City

Spelade 56 minuter när Leicester fick stryk med 4-0 mot Manchester city. Inte med i truppen i 1-0-förlusten mot United, på grund av utlåningen.

Tara Bourne, Birmingham City

Hoppade in i 68:e minuten istället för Mollie Greene när Birmingham föll med 1-0 mot Southampton förra måndagen. Matchandet förefaller vara glest i andraligan.

Emily Ramsey, Everton

Bänkad mot både Chelsea (förlust 3-1) och Aston Villa (vinst 1-0).

Kirsty Hanson, Aston Villa

Från start när Villa föll mot West Ham (2-1) och Everton (1-0). Håller till som vänsterytter. Nyttiga minuter som tickar in.

Chloe Williams, Blackburn

Inte med då Blackburn spelade oavgjort, 2-2, mot Charlton.

Niamh Murphy, Blackburn

Inte med då Blackburn spelade oavgjort, 2-2, mot Charlton.