Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United - Chelsea 1-3
Jämna steg i en timme, sedan skänkte vi bort det

Chelsea var klassen bättre än Manchester United på Leigh Sports Village. United höll jämna steg i en timme men bjöd sedan Chelsea på matchens första mål. Därefter hade vi inget svar, även om Alessia Russo reducerade till 2-1. Segersiffrorna blev till slut 3-1.

Sett över 90 matcher går det inte att protestera mot att Chelsea vann. Gästerna dominerade matchen och United lyckades inte skapa tillräckligt många kvalificerade anfall.

Det United gjorde bra i en timme var defensiven, undantaget en del slarv. Det var just slarv som dödade matchen, då Millie Turner skänkte bort bollen när Chelsea tog ledningen. Bara några minuter senare dubblades ledningen genom den före detta Unitedspelaren Lauren James.

United reducerade från ingenstans, efter högklassigt samarbete mellan Ella Toone och Russo. Men vi var egentligen aldrig nära något kvitteringsmål.

Marc Skinner gjorde en förändring i startelvan jämfört med senast, då Alessia Russo ersatte Lucía García. Russo tog förstås platsen som toppforward, med Nikita Parris som högerytter.

García var inte med i matchtruppen, på grund av skada. Även hennes landsmaninna Ona Batlle var utanför matchtruppen, då hon fortfarande inte bedömdes vara redo efter hjärnskakningen.

United fick den första stora chansen i matchen. En långboll hittade Russo till höger och på hennes inspel är det ytterst nära att United kan göra mål. Först är Ella Toone nära, med ett skott som styrs och sånär ställer målvakten, och på returen är det Nikita Parris som hotar.

Annars var det Chelsea som var dominanta före paus. United hade ytterst få etablerade anfallsspel under halvleken.

Samtidigt försvarade sig United bra och Chelseas målchanser var, dominansen till trots, lätträknade. De hade ett starkt bud på straff när Guro Reiten föll i en duell mot Maya Le Tissier. Utöver det en bra möjlighet efter slarv av Millie Turner, men det slarvades i sin tur bort av anfallarna. Mary Earps mest notabla ingripande före paus var när hon styrde undan ett missriktat inlägg.

United flyttar upp positionerna efter paus. Det är då Chelsea tar ledningen. Målet kommer efter en oförlåtlig passning av Turner. Detta utnyttjar Chelsea och Sam Kerr kan sätta matchens första mål. Inte bara är det en horribel passning från Turner, den kommer också i ett skede då en sådan passning inte får slås. United är nämligen reducerade till tio spelare, då Hannah Blundell behandlas för skada.

Kort därefter dubblas ledningen, då Chelsea springer förbi Uniteds försvar. Det slutar med att Kerr hittar in till Lauren James som nätar. Däremellan hade Chelsea ytterligare en stor målchans.

Chelsea har sedan en boll i stolpen för 3-0. Känslan är då att det kan rinna iväg till en riktig utklassning.

Men från ingenstans får United en livlina. Toone snappar upp en felpassning och serverar Russo, som gör precis det hon ska framför mål.

En chans, ett mål för Alessia Russo. Sedan blev hon utbytt.

Plötsligt känns Chelsea skakade. Då fattar Marc Skinner det obegripliga beslutet att byta ut Russo. Med det dör i princip Uniteds chans att hitta ett kvitteringsmål. Det närmaste vi kommer är ett skott högt över av Hayley Ladd.

Istället är det Chelsea som skapar stora chanser. Till slut ger det gästerna ett tredje mål på tilläggstid.

Över 90 minuter är det inte tu tal om att Chelsea är det bättre laget. United har genomgående svårt att få till något ordnat anfallsspel. Det mesta vi skapar är på slump, uppstår från motståndarslarv eller individuellt arbete av Alessia Russo.

Just Russo gör väldigt mycket med det lilla hon får att jobba med. Skinner sa efter matchen att hon inte var redo för 90 minuter. Men Russo var genomgående den som hotade offensivt för United och det var tydligt att Chelsea blev stressade när hon fick bollen. I kvitteringsjakt i en så viktig match tycker jag att du måste chansa.

Utöver Russo tycker jag framför allt att Maya Le Tissier gör en bra match. Hon stoppar många anfall på egen hand. Le Tissiers mittbackskollega Millie Turner har emellertid en match att glömma. Hon bjuder Chelsea på matchens första mål och det var inte hennes första misstag av den typen i matchen. En mycket blev insats. Måhända är det dags för Aïssatou Tounkara nästa match.

Maya Le Tissier var bra i Uniteds försvar.

Nu väntar landslagsuppehåll för damerna. Nästa damlagsmatch är lördagen den 19 november, då vi möter Arsenal på bortaplan. Återstår att se om United kan prestera bättre då.

Målen

Manchester United – Chelsea 1-3 (0-0)

Women’s Super League, 6 november


0-1 (60  ) Sam Kerr
0-2 (64  ) Lauren James
1-2 (71  ) Alessia Russo (Toone)
1-3 (90+2) Erin Cuthbert


Uniteds lag: Earps; Blundell (Staniforth 64), Le Tissier, Turner, Thorisdottir; Ladd (Leon 87), Zelem; Parris (Thomas 78), Toone, Galton; Russo (Williams 79)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK