Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Krönika
Ett väntat avslut på relationen – är ni verkligen förvånade?

Cristiano Ronaldo har talat ut – och han valde att göra det hos Piers Morgan och The Sun. Portugisens citat och kängor han kastade mot Manchester United har dominerat fotbollsvärlden under veckan. Är ni verkligen förvånade över den här situationen? 

I över 15 år har Cristiano Ronaldo varit världens bästa fotbollsspelare och öst in mål i sin klubb. Hans sinnessjuka leverans på planen har helt enkelt slätat över portugisens stora ego. Jag har flertalet gånger under åren funderat i banorna: Hur kommer det egentligen bli när egot och personligheten inte längre räddas upp av fotbollskvaliteterna?

Nu, när verkligheten kommit ifatt portugisen, har jag fått svaret – och det blev ungefär som jag misstänkte. Cristiano Ronaldo är inte spelaren/människan som accepterar en roll som inhoppare i Englands femte bästa lag. Hans ego är alldeles för stort för att han ska kunna ta den rollen.

Nu har Ronaldo berättat ”sin sanning”, och det är framför allt tre aspekter jag vill lyfta.

Det första är naturligtvis timingen. Klipp från intervjun kablades ut några timmar efter Manchester Uniteds sista match på sex veckor – och det var Piers Morgan och The Sun (!) som fick intervjun. Hur ska vi tolka det? Enligt mig är det lättolkat. Cristiano Ronaldo har spelat sin sista match för United och Piers Morgan har känt sig bortglömd på slutet. Ibland behöver man inte överanalysera saker…

”Jag har ingen respekt för dem som inte respekterar mig” sa Ronaldo och syftade på Erik ten Hag.

Jag är djupt imponerad över hur nederländaren hanterat hela den här situationen, men det är några beslut som går att diskutera huruvida det faktiskt blev rätt.

Mot Manchester City valde ten Hag att inte byta in Ronaldo av respekt för portugisens fina karriär. Visst, jag köpte argumentet där och då. Men när United ledde med 2-0 mot Tottenham ville han byta in Ronaldo precis i slutskedet. Jag förstår att det är en skillnad att bytas in i ledning mot Tottenham kontra i en pinsam derbyförlust mot City, men så tänker ju inte Cristiano Ronaldo – och det var troligen anledningen till att han vägrade hoppa in och istället stormade ut från Old Trafford. Efter så många år vet vi att han antagligen inte bryr sig om laget vinner eller förlorar, så länge hans namn står uppskrivet som målskytt efter matchen.

Att ge portugisen kaptensbindeln i matchen på Villa Park var så klart helt galet – och ett felbeslut som vi inte behöver analysera vidare.

Det absolut värsta – och det jag reagerade starkast på var det personliga påhoppet mot Wayne Rooney. Att ge sig in i en diskussion om att han ser bättre ut än engelsmannen ringar in portugisens personlighet och ego väldigt väl. Att Ronaldo använde sig av ”utseende-kortet” i den här intervjun visar faktiskt vilken stukad människa vi har att göra med – och framför allt att hans ego fått sig en rejäl törn den här säsongen.

Ronaldo och Rooney.

Med facit i hand skulle klubben naturligtvis aldrig kapat Ronaldos övergång till City, men jag förstår att de agerade och jag hyllade värvningen där och då. Men vad händer nu?

Cristiano Ronaldo har spelat sin sista match för Manchester United och jag bryr mig ärligt talat inte vart portugisen spelar till våren. Låt honom gå till Liverpool eller Chelsea om det är så. Manchester United är mitt uppe i en förändringsprocess och Cristiano Ronaldo, med ett skadat ego och halvtaskig personlighet, ska inte vara en del av den processen.

Ronaldos avslut på karriären håller på att förstöra hans legacy som fotbollsspelare. Så kan det gå när prestationerna blivit väldigt mycket sämre – och när det skadade egot och den halvtaskiga personligheten är det enda som finns kvar.

Och om vi ska vara ärliga, är vi förvånade? Trodde vi att relationen mellan Manchester United och Cristiano Ronaldo skulle ta slut på annat sätt än så här? Det gjorde inte jag.

Vi har en fantastisk manager som kommer ta tillbaka klubben där den hör hemma. In med en ung, hungrig och löpstark anfallare så kommer det här bli riktigt bra.

Alla vet vad Cristiano Ronaldo gjort för Manchester United, och om ett tag kommer vi säkert kunna minnas tillbaka på det. Men här och nu stänger vi det här dystra Ronaldo-kapitlet och går vidare utan portugisen – och det kommer bli hur bra som helst.