Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United - Aston Villa 5-0
United krossade Villa på Old Trafford

Manchester United krossade Aston Villa inför rekordpublik på Old Trafford. Katie Zelem, Leah Galton, Alessia Russo, Ona Batlle och Rachel Williams gjorde målen i en 5-0-seger, där Ella Toone var bäst på planen.

Publiksiffran på Old Trafford skrevs till 30.196 åskådare. Det är nytt publikrekord för Uniteds damlag på hemmaplan.

I senaste matchen på Old Trafford startade United nervöst men några sådana tendenser fanns inte idag. United inledde matchen klart bäst och efter en halvtimme var matchen effektivt över. Katie Zelem höll sig framme på en retur för matchens första mål och sedan hittade Leah Galton rätt på Ella Toones framspelning.

Villa avslutade första halvlek bra och hade en boll i mål som, förmodligen felaktigt, blev bortdömt för offside. Måhända kunde det ha förändrat tillställningen.

Istället städade United enkelt av motståndaren efter paus. Toone hittade Alessia Russo för 3-0 och sedan stänkte Ona Batlle in fyran. United blev rånade på ett femte mål av domaren men slutresultatet skrevs ändå till 5-0, då Rachel Williams fick göra sitt första mål som Unitedspelare.

Marc Skinner gjorde som väntat inga förändringar i startelvan jämfört med segern mot Arsenal. På bänken noterade vi emellertid Adriana Leon till förmån för Jade Moore.

Vad som däremot var nytt var att United ställde upp i svarta shorts. Huruvida detta är en permanent förändring – Skinner har bekräftat att United har varit i diskussion om att byta ut de vita shortsen – eller om det berodde på att Villa kom till spel i ljusa shorts får framtiden utvisa.

United tog kommandot från start och hade stor kontroll på tillställningen under första halvtimmen. Villa oroade däremot när de kontrade, då Uniteds försvarsspel inte alltid var helt påkopplat. Gästernas chanser att skapa stora chanser brändes dock av slarviga passningar.

Knappa kvarten var spelad när målskyttet öppnades. Toone hittade Batlle till höger och på spanjorskans inlägg skapade Russo stora problem för Villas försvar. Det lämnade till slut Zelem med öppet mål.

United dubblade ledningen efter en halvtimme. Russo drar på sig försvarets uppmärksamhet, vilket ger Toone stor yta och hon serverar Galton, som inte gör något misstag framför mål.

Leah Galton är säker framför mål.

Några minuter senare får Villa sin första målchans, då Freya Gregory tvingar Mary Earps till en bra räddning. Detta tycks väcka gästerna och de dominerar sedan spelet under slutet av halvleken.

De har också en boll i mål genom Alisha Lehmann, men det blir bortdömt för offside på Gregory. Förmodligen felaktigt. Ett Villamål där kunde kanske ha förändrat matchbilden. Åtminstone skulle det ha skapat viss nerv.

United är nära att utöka ledningen precis före paus, då Russo – förmodligen i offsideposition – nickar efter en frispark från Zelem. På returen har United att bud på straff, då Hayley Ladd görs ner.

Direkt efter paus borde United ha gjort mål, men Toone och Galton tänker olika, i ett läge där Galton borde ha fått öppet mål.

Det tredje målet dröjer dock bara några minuter och kommer efter ett mönsteranfall. United rullar upp på högerkanten där Toone tar vid efter samarbete mellan Batlle och Nikita Parris. Toone hittar sedan Russo fri framför öppet mål.

Alessia Russo gjorde förstås mål på Old Trafford!

Mitt i halvleken får Earps visa upp sig igen, med ett par räddningar, sedan Zelem och Millie Turner slarvat med bollen. Det är egentligen allt som Villa har efter paus.

Batlle stänker in Uniteds fjärde mål, då hon löpt in i straffområdet på Thomas passning. Avslutet går i mål via ribba och stolpe.

Ona Batlle firar sitt mål.

United blir sedan rånade på ett femte mål, då domaren blåser frispark för Galton. Problemet med det är att Galton då var fri framför mål och fortfarande hade full kontroll på bollen, vilket hon visade genom att sätta bollen i nät. Inte bara misslyckades domaren med att ge en självklar fördel, hon gjorde även misstaget att inte visa ut Villaspelaren.

Vi får ändå ett femte mål i matchens absoluta slutskede. Vilde Boe Risa slår en superb passning till Batlle och hon spelar in till Rachel Williams, som får öppet mål för sitt första mål som Unitedspelare.

Segern ger United en tillfällig förstaplats i tabellen, på bättre målskillnad än Chelsea. Sannolikt kommer United att avsluta dagen som tvåa eller trea, beroende på om Arsenal vinner med mer än 2-0 mot Everton (Arsenal har 1-0 i paus och kommer säkerligen vinna matchen). Dessutom kommer Chelsea (som ligger en match före i spelschemat) med största sannolikhet städa av Leicester senare idag.

Det viktiga är hur som helst att United tog tre poäng och att laget gjorde det på ett överlägset sätt. United var genomgående mycket bra idag. Framför allt Ona Batlle och Ella Toone utmärkte sig positivt. Även Maya Le Tissier, Alessia Russo och Leah Galton förtjänar stort beröm.

För United väntar nu Everton i Ligacupen på onsdag. Nästa veckas stora uppgift är ändå derby mot Manchester City på söndag. Där har United en utmärkt chans att skapa sig ett tryggt avstånd ner till City.

Målen

Manchester United – Aston Villa 5-0 (2-0)

Women’s Super League, 3 december


1-0 (13  ) Katie Zelem
2-0 (28  ) Leah Galton (Toone)
3-0 (51  ) Alessia Russo (Toone)
4-0 (76  ) Ona Batlle (Thomas)
5-0 (90+3) Rachel Williams (Batlle)


Uniteds lag: Earps; Batlle, Le Tissier, Turner, Blundell; Ladd, Zelem, Toone (Williams 85); Parris (Thomas 63), Russo (García 77), Galton (Boe Risa 85)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK