Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United - Everton 4-2
Målfest och seger till ingen nytta

Manchester United besegrade Everton med 4-2 i FA Women’s League Cup. Detta till trots blir det inget avancemang för United i cupen, då andra resultat gick emot.

Kvällens match inleddes i ett ursinnigt tempo och Vilde Boe Risa öppnade målskyttet i den första matchminuten. Efter en halvtimme stod det 4-1 till United. Boe Risa blev tvåmålsskytt medan även Rachel Williams och Jade Moore skrev in sig i målprotokollet. Därefter följde en mållös timme, innan Everton kunde reducera på tilläggstid.

Som väntat valde Marc Skinner maximal rotation till den här matchen. Ona Batlle och Millie Turner blev kvar i startelvan jämfört med senast, detta i brist på alternativ. Sophie Baggaley vaktade målet och Aïssatou Tounkara bildade mittförsvar med Turner medan Maria Thorisdottir tog platsen som vänsterback. Mittfältet utgjordes av Lucy Staniforth, Jade Moore och Vilde Boe Risa medan Martha Thomas, Rachel Williams och Lucía García var kvällens anfallstrio.

Varken Grace Clinton eller Adriana Leon var med i Uniteds matchtrupp. Oklart varför, men det fanns en vakant plats på bänken.

United fick en drömöppning på matchen, då Boe Risa nickade in 1-0 innan minuten var spelad. Att Ona Batlle slog inlägget överraskar ingen.

Matchen var inte ens en minut gammal när United tog ledningen genom Vilde Boe Risa.

Ledningen dubblades innan kvarten var spelad. Staniforth hittade Thomas, vars inlägg borde ha sparkats bort av Evertonförsvararen. Sparken blev dock missriktad med Williams i tät press och bollen letade sig till Lucía García. Spanjorskan spelade in till Williams som avslutade instinktivt.

Staniforth till Thomas låg bakom Uniteds tredje mål, som kom innan halva halvleken var spelad. Den här gången var en Unitedspelare först på bollen i straffområdet och Boe Risa noterades för sitt andra mål för kvällen.

Everton kom in i matchen fem minuter senare, då Jess Park rullade in bollen i öppet mål. Hon blev helt ren – i mycket misstänkt offsideposition – på en långpassning. Hennes mottagning blev misslyckad men resulterade i att Baggaley – som var långt ute – enkelt kunde passeras och reduceringen var ett faktum.

Målfesten fortsatte ett par minuter senare. Bollen studsade runt i Evertons straffområde efter en Unitedhörna och Moore var hungrigast. Hennes första avslut blockerades, men rakt på Moore och studsade precis över linjen.

Därefter blev det inga fler mål före paus. Däremot fick vi i halvlekens slutskede en varning på Uniteds tränare Skinner.

Skinner gjorde ett trippelbyte inför andra halvlek, då Katie Zelem, Hannah Blundell och Maya Le Tissier ersatte Moore, Batlle och Turner. Bytena på Batlle och Turner var säkerligen planerade, medan Moore tycktes vara besvärad av något problem.

Everton dominerade inledningen på andra halvlek. Park hade ett skott i ribban och Nicoline Sorensen tvingade Baggaley till en bra räddning.

Pressen gav emellertid ingen utdelning och spelet böljade sedan fram och tillbaka, utan att överdrivet mycket hände i en match som effektivt var avgjord.

Everton fick en reducering på hörna på tilläggstid. United kan argumentera för att det borde ha blivit frispark för en knuff på Zelem men lagets försvarsarbete var undermåligt där.

I slutändan spelade det ingen större roll, United vann med 4-2.

I matchens absoluta slutskede sänktes Thorisdottir av en boll mitt i nyllet. Hon behövde vård men kunde sedan vandra av planen utan hjälp, så förhoppningsvis är det ingen fara med norskan.

Segern blir tyvärr betydelselös, då både Aston Villa och Manchester City vann ikväll. Därmed har United ingen chans att gå till kvartsfinal.

I United tycker jag framför allt att mittfältarna Vilde Boe Risa och Lucy Staniforth förtjänar beröm. Martha Thomas hårda arbete ska också framhållas.

Lucy Staniforth gjorde en bra match på mittfältet.

För United är det nu ligan och FA-cupen kvar att kämpa för, även om vi ska avsluta Ligacupen med en match mot Sheffield United den 18 december. Dessförinnan, på söndag, väntar en betydligt större uppgift, nämligen Manchester City på bortaplan i ligan. Det blir en oerhört viktig match.

Uniteds mål

Manchester United – Everton 4-2 (4-1)

FA Women’s League Cup, 7 december


1-0 ( 1  ) Vilde Boe Risa (Batlle)
2-1 (12  ) Rachel Williams (García)
3-0 (20  ) Vilde Boe Risa (Thomas)
3-1 (25  ) Jess Park
4-1 (27  ) Jade Moore
4-2 (90+2) Karen Holmgaard


Uniteds lag: Baggaley; Batlle (Blundell 46), Tounkara, Turner (Le Tissier 46), Thorisdottir; Staniforth, Moore (Zelem 46), Boe Risa; Thomas (Toone 79), Williams (Galton 84), García


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK