Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågelåda: Halvtidsrapport 2022/23 del 1
Upp och ner – kanske som det ska se ut med en ny manager?

Halva säsongen är visserligen inte spelad ännu, vilket vi skyller VM på, men vi närmar oss årsskiftet med stormsteg och tycker därför att det är läge att halvtidssummera säsongen 2022/23 med lite tankar från oss på redaktionen. 

Ett kalenderår har snart passerat samt en dryg tredjedel av säsongen i Premier League 2022/23. Vad tycker du har varit bra och mindre bra med det här Unitedåret?

Axel Klöfwer: Om vi börjar med det positiva så tror jag verkligen att vi äntligen hittat rätt huvudtränare för att leda oss framåt, det är också väldigt spännande att det äntligen snackas om ett ägarbyte inom hyfsat snar framtid. Hela våren var ju ett stort grått moln för klubben, Haaland-showen på Etihad var ju inte superrolig heller.

Mikael Österdahl: Ralf Rangnick och Cristiano Ronaldo skriver vi in på det som har varit mindre bra och det som är bra är att de två nu är borta! Generellt känns det i största allmänhet mer optimistiskt nu än på länge, även om det är långt kvar att vandra. Mest positivt är ändå att det nu tycks finnas en riktig chans att ägarna försvinner.

Jonathan Gren: Mindre bra var väl egentligen hela andra halvan av förra säsongen. Sedan tycker jag att det mesta har varit bra sedan Ten Hag tog över, bortsett från några matcher.

Adam Andersson: Det som varit bra är att Erik ten Hag kommit in med ett tydligt ledarskap. Han är inte rädd för att fatta tuffa beslut och den kompetens har saknats i Manchester United tidigare. Från och till har spelet sett bra ut, även om det naturligtvis är en bit kvar. Det går inte blunda för att Ronaldo-soppan dominerat nyhetsvärlden. Känner också en frustration kring Jason Sancho. Vad händer där egentligen?

Elias Hallström: Går väl att dela upp året i två ganska tydliga skikt. Första halvan var miserabel på alla sätt och vis. Från sommaren och framåt har en optimism sakteliga växt fram och det beror till stor del på att vi har fått in en seriös manager samt ett gäng kompetenta fotbollsspelare.

Peter A Lilja: Försvarspelet känns såklart mer stabilt än tidigare vilket känns skönt. Framåt är det inte tillräckligt effektivt, och det bör väl ses som just mindre bra eller något med utvecklingspotential. Soppan med Ronaldo också trist.

Ser vi till Uniteds säsong så här långt har man spelat 14 matcher och plockat 26 poäng. Målskillnaden är noll och upp till ligaledaren Arsenal är det elva poäng. Dina tankar om säsongen hittills?

Axel Klöfwer: Det är blandade känslor men jag känner mig optimistisk, vi spelar stundtals riktigt bra fotboll och har slagit många av ligans bästa. Det har också varit roligt att se hur många spelare har utvecklats positivt under säsongen. Vi har fortfarande en lång väg att gå men det känns ganska bra. Att Arsenal leder ligan känns roligare än om Liverpool eller Man city hade gjort det.

Mikael Österdahl: Höga toppar och djupa dalar, som väntat. Över tid vill jag ändå påstå att utvecklingen går i rätt riktning.

Jonathan Gren: Bortsett från de två första matcherna och matchen mot City så tycker jag att säsongen har varit godkänd hittills. Det jag är mest glad över är sättet man spelar på, vilket förhoppningsvis leder till bra saker i framtiden.

Adam Andersson: Inte bra. Inte heller fullständig katastrof. Upp och ner – kanske som det ska se ut med en ny manager?

Elias Hallström: Typ som förväntat. Något mellanting. Inte jättebra, inte katastrof. Några poäng till och bättre målskillnad hade varit önskvärt.

Peter A Lilja: Lätt att i första läget vara missnöjd med elva poäng upp till serieledaren och en femte plats för närvarande. Trots det har det sett bättre och bättre ut så det får ses som en godkänd första tredjedel med mersmak.

Det blev spel i Europa League den här säsongen och United tog sig planenligt vidare från sin grupp. Härnäst väntar Barcelona i turneringen. Hur ser du på Uniteds prestation i Europa, och hur långt tror du att man når?

Axel Klöfwer: Det kommer att bli intressant att se hur vi matchar upp mot Barca. Prestationen i Europa League har varit det man förväntade sig såhär långt. Jag tror att vi kan gå väldigt långt, även fast konkurrensen är hög.

Mikael Österdahl: Prestationen är väl inte mycket att säga om. Vi förlorade förstaplatsen i gruppen på en horribel straff. Jag tycker dock att Ten Hag var för feg i laguttagningarna mot Sheriff och Omonia. Framtiden är oviss, för nog är turneringen betydligt svårare att vinna nu än när vi vann den.

Jonathan Gren: Kan man slå Barcelona så tror jag att man kan gå en bit, men det är absolut inte givet. Tycker att man gjort en godkänd insats i gruppspelet. 15 poäng brukar ju räcka till gruppseger men så blev inte fallet denna gång.

Adam Andersson: Det har väl varit en ok prestation utan att jag brytt mig speciellt mycket om Europa Leagues gruppspel. Tyvärr åker United ut mot Barcelona.

Elias Hallström: Svårt. Vill tro att vi har bra chans mot Barcelona men samtidigt ska man komma ihåg att lagen i Europa League generellt är väldigt starka. Vinst mot Barcelona och jag tror det kommer satsas på att gå hela vägen.

Peter A Lilja: Upp och ned än så länge. Tror de kan göra det bra mot Barcelona, 50-50 att gå vidare. Går de vidare kanske det är titeln att ta.

Erik ten Hag är ny på managerposten sedan i somras och det känns faktiskt som att United har prickat rätt i rekryteringen den här gången. Dina tankar om Ten Hags först halvår i klubben?

Axel Klöfwer: Vår nya manager har inte haft det lätt i början av sin Unitedkarriär, mycket tack vare att en viss Cristiano Ronaldo har komplicerat holländarens jobb under hösten. Utvecklingen av spelarna har varit kul att se och spelet på planen kommer bara att bli bättre. Jag hoppas nu verkligen att Ten Hag får backningen han behöver i transferfönstret.

Mikael Österdahl: Överlag är jag mycket positiv. Finns förstås en del att anmärka på men i stort är det mer rätt än fel.

Jonathan Gren: Mycket positivt. Jag tycker att allt från rekrytering till spelet ser bra ut. Jag tycker även att han hanterade Ronaldo-situationen utmärkt.

Adam Andersson: Framför allt positiv till att han vågar fatta obekväma beslut. Jag tror stenhårt på honom!

Elias Hallström: Han har verkligen gett laget och klubben ett lyft. Det jag framför allt gillar är hans integritet och förmåga att få spelartruppen med sig. Det finns också en idé om att implementera ett spelsätt som sakta börjar ta form, känns det som. Det finns en metod och till slut tror och hoppas jag att den kommer bära frukt. Den här säsongen är nog för tidigt att hoppas dock.

Peter A Lilja: Känns som det finns en plan för utveckling och små steg i taget. Trenden är uppåtgående och bakslag under tiden förväntas så ja, det känns rätt än så länge.

United värvade friskt i somras och plockade in den relativt okände Tyrell Malacia, miljardmannen Antony, spelbegåvningen Christian Eriksen, slaktaren Lisandro Martinez, generalen Casemiro, och sist men inte minst den erfarne slipsen Martin Dubravka. Vem eller vilka tycker du har utmärkt sig, såväl positivt som negativt?

Axel Klöfwer: Det är kul att kunna säga att alla nyförvärv har uttryckt sig positivt under säsongen men de två som utmärkt sig mest måste vara Casemiro och Lisandro Martinez. Vi visste ju nästan att det skulle bli bra med Casemiro men Lisandro kom in med många frågetecken kring hans fysik och han besvarade det på planen med många riktigt bra prestationer.

Mikael Österdahl: Martínez, Casemiro, Eriksen och Antony – framför allt de tre första – har klivit in och blivit bärande spelare direkt. Det är bra betyg på ett transferfönster. Malacia blandar mer men är också för framtiden. Dúbravka finns bara som ett quizsvar om några år.

Jonathan Gren: Skulle säga att alla förutom Dubravka har utmärkt sig positivt. Malacia gjorde det bra i början av säsongen men har haft det lite tuffare därefter. Eriksen visar sin klass i varje match, likaså Casemiro. Antony har kommit in och bidragit med viktiga mål och sist men inte minst så har Lisandro Martinez varit helt fantastisk på alla plan.

Adam Andersson: Casemiro har till slut fått visa sin storhet som fotbollsspelare. Eriksen har varit bra och är troligtvis säsongens fynd, sett till att han kom gratis. Antony har blixtrat till men ser ut ungefär som jag trodde.

Elias Hallström: Tre ganska självklara i Eriksen, Casemiro, och Martinez. De två förstnämnda har i sig kanske inte varit så värst utmärkande, eftersom vi vet sedan tidigare vet vilken kvalitet de besitter. Att de ser så bra ut är nog mer en konsekvens av att United inte haft något mittfält de senaste åren. Vidare till Martinez så har hans smarthet och vänsterfot varit väldigt tongivande. Svår att inte gilla (läs älska).

Peter A Lilja: Eriksen visste man var bra men betydelsen är nog större än väntat, trots allt. Frågan är nu om han håller nivån i de allra största matcherna. Casemiro och Martinez också väldigt bra och kommer bli än mer viktiga framöver. Antony måste visa mer.