Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United - Manchester city
Den stora upp till bevis-matchen

Då vi ser fram emot det första derbyt av tre på en halv månad… Vänta? Jag dubbelkollade precis semifinallottningen i Ligacupen. Där står det att Manchester United ska möta Inte Manchester city. Utgår från att det står fel. Liksom jag utgår från att jag läste fel när jag läste att Southampton gjorde två mål och Manchester city noll i kvartsfinalen. Det måste vara tvärtom. Det förstår jag ju. Men de där sekunderna när jag inbillade mig att det faktiskt var Southampton som vann var det kul.

Nåväl, semifinalderbyn i Ligacupen kan förvisso vara alldeles underbara. Fråga år 2010.

Men det är förstås i ligan det gäller på riktigt.

Manchester United går in i morgondagens derby i toppform. De fyra senaste ligamatcherna är de fyra ligamatcher vi har den här säsongen med bättre än 2,0 i xG. Då skriver vi dessutom in de tre senaste matcherna bland våra bästa matcher i xGA också.

Så det är inte bara en känsla av att vi spelar bra just nu. Det backas också upp av statistiken.

Men Nottingham, Wolves och Bournemouth får ursäkta. De ska besegras. De ska besgras enkelt.

Manchester city är något annat. Det fick vi uppleva i höstas, då vi blev ordentligt piskade.

Nu är vi ett bättre lag. Det är inte Manchester city. De kanske inte sämre, för all del, men de är definitivt inte bättre nu än då. Så skillnaden mellan lagen ska vara mindre nu.

Frågan är om vi rent av kan vara ungefär lika bra? Mer än något annat handlar dagens derby och slå fast var vi står.

Kan vi mäta oss med laget som allmänt anses vara Europas bästa?

(Notera anses. Du kan spela hur mycket bra fotboll du vill. Först när du har vunnit Champions League har du rätt att säga att du är bäst i Europa.)

Dagens startelva kändes ganska given men skadan på Anthony Martial gör det hela något mer ovisst.

Den post-VM:ska hanteringen av Lisandro Martínez förbryllar. Men nog måste det vara världsmästaren som kliver ut bredvid Raphaël Varane idag?

Det kan inte gärna bli Harry Maguire, det visade han i veckan. Och Victor Lindelöf tycks vara sist i mittbackshierarkin nu. Då är Luke Shaw alternativet. Det går bort på grund av att det betyder Tyrell Malacia som vänsterback. Han har redan haft ett mardrömsderby och hans form nu är bedrövlig.

David de Gea, Aaron Wan-Bissaka och Varane skriver vi in som givna. Högerbacken kunde ha varit oviss men när Diogo Dalot klev ut mot Charlton försvann hans chans.

Offensivt har Fred istället för Antony lyfts som ett alternativ. Ja, Fred skulle förstås inte spela högerytter men ska Fred in i startelvan för att vara en jobbig jävel så är det Antony som får lämna startelvan.

Jag ser argumenten för Fred. Ändå tror jag att det blir bänken för honom. Erik ten Hag tycks inte ha det största förtroendet för Fred. Det största argumentet mot Fred är ändå att det skulle skicka ut Bruno Fernandes på kanten. Där har Bruno sällan imponerat och Brunos betydelse för detta lag är underskattad. Vi kan titta på matcherna och tänka: Fan Bruno, han gör dumma saker hela tiden. Sen kan vi kolla på höjdpunkterna efter matchen och se att Bruno är involverad i varenda bra grej som hände.

Men visst, det kan tänkas att Ten Hag väljer en mer pragmatisk elva den här gången. Särskilt med överkörningen i senaste derbyt i minnet. Men då hade vi inte Casemiro (i startelvan). Det har vi nu.

Lyssnar vi på vad Ten Hag sa efter matchen var han också tydlig med att det inte var taktiken som var fel utan prestationen.

Inte bara har vi Casemiro nu. Vi har även Marcus Rashford. Visst, Rashford spelade i det senaste derbyt. Men det var inte samma Marcus Rashford som vi har nu.

Vi har kanske Martial också. Han missade senaste derbyt (jaja, han hoppade in i andra halvlek, som United vann). Spelar han inte nu blir det förstås Rashford på topp. Frågan är om Alejandro Garnacho då får chansen till vänster eller om det öppnar för Fred (med Bruno då som vänsterytter, förstås).

Kvar i startelvan men ännu icke nämnd är Christian Eriksen. Han spelar bredvid Casemiro.