Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Arsenal - Manchester United
Titelhopp eller ej?

Ett snöpligt kryss senast avslutade Uniteds segersvit, mycket pågrund av små marginaler och trötta fotbollsspelare. Imorgon så reser vi tillbaka till London för att möta ligatopparna Arsenal. The Gunners har bara förlorat en match på hela säsongen, det var på Old Trafford den 4:e september. En vinst skulle svepa in oss i en oväntad titelkamp medans en förlust skulle ta ned oss på jorden igen. 

Manchester United

Innan veckans mardrömskryss mot Crystal Palace så kände vi oss ganska ostoppbara. Vi har vunnit match efter match och tog till och med revansch på grannarna för en vecka sedan. Derbyt i all ära men Erik ten Hags största test hittills väntar på Emirates Stadium imorgon eftermiddag.

Tungt matchande betyder trötta spelare, något som var tydligt senast mot Crystal Palace. Något att trösta med är ju att det smäckade spelschemat gäller för nästan alla lag, Arsenal inkluderat. Den riktiga frågan är bara om vi har truppen för att kunna utmana på alla fronter.

Vilket lag som Ten Hag än väljer att ställa upp med imorgon så kommer den kanske viktigaste pjäsen saknas. Casemiro drog på sitt femte gula kort för säsongen och är därmed avstängd. Ett väldigt tungt avbräck och det finns alltså därför ett stort hål att fylla på det defensiva mittfältet och där är väl Scott McTominay den naturliga ersättaren. Dock så hoppas jag att vi får se Lisandro Martinez vikarera på den positionen då han visat på klassigt passningsspel och borde passa i rollen väl.

Kan vi få se Lisandro Martinez i en ny roll imorgon?

Ifall Martinez skulle hoppa upp ett steg i planen så skulle vi förmodligen se Luke Shaw tillbaka på mittbackspositionen med Malacia till vänster. Kanske Crystal Palace-matchens bästa spelare Aaron Wan-Bissaka kommer även att finnas med från start då Diogo Dalot fortsatt finns på skadelistan.

Erik ten Hag har efter höstens förnedrings-derby mot Man city valt att ställa upp med ett mer defensivt mittfält i de stora matcherna. Därför så tror jag att det blir ett liknande upplägg imorgon med Fred brevid Casemiros ersättare och Eriksen framåt. Offensivt så förväntas vi se Bruno Fernandes tillbaka på högerkanten då han spelade rollen väl mot Man city.

Snabbhet kommer att krävas där uppe så därför kommer Marcus Rashford att spela en stor roll. Han hade det svårt senast men det känns konstigt att skriva bort hans fina form. Anthony Martial är fortfarande tveksam och ifall han inte finns tillgänglig så kan det vara dags för Alejandro Garnacho att starta. Wout Weghorst hade ingen dunderdebut mot Crystal Palace och hans brist på snabbhet skadar hans chanser att starta denna match. Ifall det skulle bli Garnacho och Rashford framåt så startar självfallet den sistnämnde på striker-positionen.

Vi får hoppas att de tappade poängen i veckan eldar upp spelarna till att prestera ännu bättre i denna match. Vi är fortfarande i bra form, frågan är bara om vi orkar med att spela oss förbi Mikel Artetas lag.

Möjlig startelva:

Arsenal

Arsenal svävar på moln just nu och går in i denna match som storfavoriter. London-laget är fortsatt obesegrade på hemmaplan denna säsong och har bara förlorat en ända match i ligaspelet. Senast så gick dem segrande ur derbyt mot Tottenham och sitter just nu fem poäng över ligatvåan Manchester city och åtta poäng över Manchester United på tredjeplats. En vinst här för Arsenal skulle gå en lång väg för att fortsätta sitt titelsprång, dock så skulle en förlust öppna upp kampen om bucklan.

När vi tittar på laget som Mikel Arteta mest troligt kommer att ställa upp med så hittar vi formstarka och farliga spelare över hela planen. Bakåt så finns Aaron Ramsdale mellan stolparna. Engelsmannen ligger tvåa när det kommer till flest hållna nollor i ligan (9), bara Newcastles Nick Pope har fler (11). Mittbackslåset kommer mest troligt att bestå av Gabriel och William Saliba, med Oleksandr Zinchenko och Ben White på kanterna.

Mittfältet är kanske den starkaste delen av Arsenals elva, med en förväntad trio av Thomas Partey, Granit Xhaka, och en av ligans just nu vassaste spelare Martin Ødegaard. På högerkanten så hittar vi ännu en av lagets bästa spelare Bukayo Saka, som gjorde Arsenals ändå mål i förlustmatchen mot United i höstas. Till vänster så blir det förmodligen Gabriel Martinelli, som även gjorde mål i det första mötet mellan lagen, dock så dömdes det målet bort på grund av ett regelbrott.

Lagets förstaval som forward Gabriel Jesus är fortsatt långtidsskadad och därför så blir det nog Eddie Nketiah i den positionen. Arsenal har även nyligen gjort klart med Brighton om Leandro Trossard, dock så förväntas inte Belgaren göra sin debut redan mot United, men man vet ju såklart aldrig.

Möjlig startelva:

Historik

Höstens möte mellan lagen slutade 3-1 till Manchester United tack vare ett debut-mål av Antony och en dubbel från Marcus Rashford.

Förra säsongen så triumpherade Arsenal när lagen möttes på Emirates, Cristiano Ronaldos kasse var inte nog då hemmalaget gjorde tre mål i en stabil seger.

Visste ni att…

 • Första gången lagen möttes var 1894, då spelade dock lagen under namnen Newton Heath och Woolwich Arsenal.
 • Arsenal har vid denna punkt på säsongen fler poäng än vad The Invincibles hade vid samma punkt. Vilket lag var det som till slut satte stopp för Arsenals obesegrade svit? Manchester United såklart.

Matchinformation

Arsenal
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 21
Tid: Söndagen den 22 januari 2023, 17.30
Plats: Arsenal Stadium, London
Domare: Anthony Taylor
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Casemiro (avstängd, en match)
 • Van de Beek (knä, juli)
 • Tuanzebe (skadad, inget datum)
 • Jones (inte registrerad, tidigast januari)
 • Mengi (hamstring, inget datum)
 • Greenwood (otillgänglig, tills vidare)
Tveksamma:

 • Martial (skadad, liten chans)
 • Dalot (skadad, liten chans)
 • Sancho (matchform, liten chans)
FORM
V31/12WolvesBPL1-0
V3/1BournemouthHPL3-0
V6/1EvertonHFA3-1
V10/1CharltonHLC3-0
V14/1Man CityHPL2-1
O18/1C PalaceBPL1-1

Arsenal

Skador och avstängningar:

 • Jesus (knä, mars)
 • Nelson (lår, inget datum)
Tveksamma:

 • Elneny (smäll)
FORM
V12/11WolvesBPL2-0
V26/12West HamHPL3-1
V31/12BrightonBPL4-2
O3/1NewcastleHPL0-0
V9/1OxfordBFA3-0
V15/1TottenhamBPL2-0

United mot Arsenal

Totalt:23799-53-85360-335
Borta:11230-20-62139-219
Premier League:6126-18-1785-67
SENASTE MÖTENA
O2021-01-30BPL0-0
V2021-12-02HPL3-2
F2022-04-23BPL1-3
V2022-09-04HPL3-1
SENASTE BORTAMATCHER
F2019-03-10BPL0-2
F2020-01-01BPL0-2
O2021-01-30BPL0-0
F2022-04-23BPL1-3