Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Sunderland - Manchester United
Cupäventyret inleds med en förväntad promenadseger

Vi har kommit till omgång 4 i damernas FA-cup, vilket innebär att det är dags för topplagen att gå in i cupen. För Manchester Uniteds del inleds cupäventyret med en bortamatch mot Sunderland, som befinner sig på nedre halvan i andradivisionen.

Reglerna i FA-cupen på damsidan är ungefär som på herrsidan. Det enda undantaget är att det inte finns några omspel i damcupen (samt att topplagen går in en omgång senare). Vid oavgjort efter ordinarie tid gäller förlängning och straffar.

Som vi nästan har vant oss vid den här säsongen gäller att det blir ett nytt publikrekord för hemmalaget den här matchen. Därmed inte sagt att det blir någon jättepublik. Sunderlands Eppleton CW rymmer nämligen bara 2500 åskådare.

Matchen visas på MUTV (med reservation för icke-kommunicerade regionala begränsningar), med avspark klockan 14.00 imorgon.

Läget i laget

Marc Skinner pratade med media redan i onsdags och utöver information om nyförvärven fick vi ingen information om statusen på spelarna i truppen. Leah Galton har inte spelat efter årsskiftet men beskedet förra veckan var att hon skulle vara tillbaka till den här matchen, så vi utgår från det.

Jade Moore var inte med i matchtruppen senast och har idag lämnat på lån (mer om det i en egen artikel senare idag).

United har plockat in tre nyförvärv i januari: Estelle Cascarino, Lisa Naalsund och Jayde Riviere. Cascarino anslöt på lån och Skinner bekräftade i onsdags att hon är tillgänglig för spel och att hon troligen kommer vara involverad.

Cascarino har primärt spelat i backlinjen i Paris Saint-Germain men Skinner säger att hon i United “ses mer som en mittfältare”.

Däremot får vi vänta ett tag innan vi får se Naalsund och Riviere i spel. Naalsund har varit matchledig sedan i mitten av november. Därmed har hon i praktiken försäsong nu och Skinner indikerade att det lär dröja fem-sex veckor innan hon är redo för spel.

Riviere var långtidsskadad i höstas. Hon är nu ute på planen men fortfarande i rehabiliteringsfasen. Först i mitten eller slutet av mars förväntas hon vara redo för spel.

Med de tre värvningarna samt Lucy Staniforth (permanent), Grace Clinton (lån) och Moore (lån) ut är det mest troligt färdighandlat för Uniteds del i januari.

På presskonferensen inför matchen sa Skinner att han inte nödvändigtvis kommer att rotera laget. Det tror jag är skitsnack. Mot ett lag från andradivisionen förutsätter jag att i princip samtliga reserver får en chans till välbehövlig speltid. Vi kan också ta med oss att Skinner uttalade sig på liknande sätt inför matcherna i Ligacupen och då blev det alltjämt reserverna varenda gång.

En som borde ligga bra till för spel är mittbacken Aoife Mannion. Det blir i så fall hennes första tävlingsminuter på nästan ett år. (Hennes senaste match var mot Chelsea den 2 februari.) Gissningsvis får Mannion bilda mittbackspar med Aïssatou Tounkara medan Maria Thorisdottir torde ta en ytterbacksplats. Backlinjen kompletteras i så fall av Ona Batlle eller Hannah Blundell.

I mål borde vi få reservmålvakten Sophie Baggaley.

På mittfältet torde Vilde Boe Risa vara självskriven. Sedan är frågan om Cascarino bedöms vara redo att gå in från start direkt. Jag gissar att svaret på den frågan är nej. Det betyder i så fall att Boe Risa får sällskap av två ordinarie spelare.

Anfallet skulle kunna utgöras av Martha Thomas, Rachel Williams och Adriana Leon. Gissningsvis får Galton göra comeback som inhoppare.

Har vi tur får någon av klubbens många lovande ungdomsspelare chansen. Alyssa Aherne, Keira Barry och Jess Simpson ligger nog bäst till. Men det är näppeligen tal om mer än inhopp.

Kort om Sunderland

Sunderland ligger för närvarande åtta av tolv lag i andradivisionen Championship. De har dock spelat en match mer än både Blackburn och Durham, som ligger precis bakom. Så vi kan slå fast att Sunderland är ett av de sämre lagen i divisionen, även om de inte behöver oroa sig för nedflyttning, då Coventry United är divisionens slagpåse.

Sunderlands stora problem är defensiven, där de är tredje sämst i serien. Deras 16 gjorde mål är däremot fjärde bäst i serien. Emily Scarr har gjort sju av lagets mål i ligaspelet, vilket ger en delad förstaplats i skytteligan i Championship.

Formen är bra, med fyra vinster på de fem senaste.

Tidigare möten

United och Sunderland har aldrig mötts på damsidan.

Sunderland – Manchester United

Turnering: Women’s FA Challenge Cup, omgång 4
Datum: 29 januari
Avspark: 14.00
Teve: MUTV