Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Barcelona - Manchester United
Det är bättre att vinna än att vila

Det har blivit dags för playoffrundan i Europa League. Där borde varken Manchester United eller Barcelona vara med. Men inte bara är lagen där, de ska dessutom möta varandra. Bra för Europa League, sämre för de båda klubbarna.

Ser vi till nuvarande form ska varken United eller Barcelona vara i Europa League. Båda lagen hör hemma i Champions League och hade haft alla möjligheter att gå riktigt långt där i vår.

Men lagen är där de förtjänar att vara. Ja, efter fjolårssäsongen förtjänar United egentligen inget Europaspel alls. Och Barcelona klarade inte gruppspelet i Champions League.

En tanke som har slagit mig är att det kanske skulle vara bra för United att förlora dubbelmötet mot Barcelona. Vi har en tämligen tunn trupp och det skulle inte sitta fel med några luckor i schemat i vår. Och det är många matcher i Europa League-slutspelet.

Men de tankarna stöter vi förstås bort. Inför varje match måste du gå in för att vinna.

Det är ju också så att lagen som spelar väldigt många matcher gör det för att de är framgångsrika. Och klyschan berättar att framgång föder framgång.

Om vi besegrar Barcelona över två matcher ger det oss en boost. Jag tror att den positiva boosten är värd mer än de extra matcherna i kalendern kostar.

Erik ten Hag kommer givetvis ta uppgiften på största allvar. Det visade han redan i gruppspelet.

Så full satsning är det givetvis som gäller.

Då och då förs det fram argument om att Manchester United minsann inte ska vara i Europa League. Men det är turneringen vi har förtjänat att vara i. Du får inte bestämma vilken turnering du ska spela i. Drar vi det argumentet vidare innebär det att United skulle strunta i Championship ifall laget blev nedflyttat från Premier League. För vi hör ju hemma i Premier League.

Nej, det är bättre att satsa på Europa League än att vara bitter över att vi inte spelar Champions League.

I Europa gäller inga bortamål längre. Eller, det gör de förstås. Men de är inte utslagsgivande om det är oavgjort efter två matcher. Det känns lite konstigt. Det är svårt att tänka bort att oavgjort med mål skulle vara ett väldigt bra resultat i den inledande bortamatchen. Nu är det nog så att alla oavgjorda resultat är okej. Men seger är alltid bättre.

Barcelona är bra. Tvivelsutan ett av de allra bästa lagen i Europa. Bland de neutrala gäller spanjorerna som favorit i dubbelmötet.

Framför allt är Barcelona väldigt bra defensivt. I ligan har de 7 insläppta på 21 matcher. Det är inte att leka med. Däremot sprudlar kanske inte offensiven på det sätt som Barcelona kanske associeras med. Det är många 1-0-vinster i resultatraden.

Erik ten Hags bästa elva ikväll (det är sån där tidig avspark) kommer inte vara det absolut bästa United kan ställa upp med. Lisandro Martínez är avstängd, Marcel Sabitzer likaså. Christian Eriksen, Antony och Anthony Martial är skadade.

David de Gea i mål förstås. I mittförsvaret borde det vara Raphaël Varane och Luke Shaw. Att Martínez började på bänken mot Leeds kan väl bara ha berott på att Ten Hag ville mittbacksöva Shaw? Då blir det Tyrell Malacia på vänsterbacken per automatik. Till höger kan det vara dags för Aaron Wan-Bissaka igen.

Casemiro och Fred blir mittfältsduo, det är självklart.

Mindre självklart är vilka två som gör Bruno Fernandes och Marcus Rashford sällskap i frontfyran. Jag lutar nog åt att det blir Wout Weghorst och Jadon Sancho. Sen får Alejandro Garnacho springa in från bänken och springa förbi trötta försvarare.