Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Presskonferens med Ten Hag och Shaw
Två klubbar med stora utmaningar, men som är på rätt köl

Igår kväll höll Erik ten Hag, tillsammans med Luke Shaw, presskonferens inför kvällens möte med Barcelona i Europa League. Det pratades naturligtvis om kvällens drabbning, viktiga spelare och skadeläge, om United och Barcelonas välbefinnande i dagens fotbollsvärld, och så lite Johan Cruyff. 

För Luke Shaw var kanske det mest intressanta att få höra om mittbackspositionen, som han så tydligt visat att han behärskar. Frågan är om han spelar där ikväll…

Ten Hag om…

Skadeläget i truppen

Gällande skadeläget för Antony, Scott McTominay, och Anthony Martial säger Ten Hag att det ser lovande ut.

“Scott och Antony är på väg tillbaka. Mot slutet av veckan kanske Scott kan vara tillbaka och veckan efter Antony.”

Laguttagning

“Den match som kommer näst är alltid den viktigaste, men man måste alltid planera olika inför varje match.”

Martinez avstängning

Lisandro Martinez är som bekant avstängd, vilket öppnar för att Shaw kommer ta platsen bredvid Raphaël Varane i mittlåset. Varken Ten Hag eller Shaw (se nedan) avslöjar emellertid något om kvällens tankar.

“Vi har många alternativ i truppen för att lösa det. Luke kan spela mittback, till exempel. Inför varje match kan vi alltid se till att hitta en lösning.” 

Uniteds och Barcas status i Europa

“Det är en fantastisk utmaning att få möta Barcelona. Det finns så många bra spelare och fin historik, så det ska bli roligt att möta dem.”

“Statistiken talar till deras fördel. Det är imponerande. De försvarar sig bra, men jag tror deras främsta skicklighet ligger i att de har så mycket bollinnehav,” säger Ten Hag och fortsätter med att citera Cruyff:

“När du har bollen kan inte motståndaren göra mål.” 

Att både United och Barcelona nu spelar i Europa League säger väl dock något om att det finns mer att önska från klubbarna?

“Det är sanningen. Både är i EL, men har ambition om att vara i CL. Bägge klubbarna har behövt lite av en återställning, men är på väg i rätt riktning. Men det är också sådana här utmaningar [att möta varandra] som gör att man utvecklas och blir bättre.”

Xavis arbete i Barcelona

Barcelonas manager har berömt arbetet som Ten Hag har lagt ner i United och det nederländaren har lyckats åstadkomma på så pass kort tid. Så här säger Ten Hag om berömmet.

“Barcelona är också en klubb som har stora utmaningar. De spelar sin bästa fotboll på länge. Jag tror det ligger i andan som Johan Cruyff skapade. Det gör fortfarande avtryck.”

Om Frenkie De Jong

“Laget vi hade 2019 i Ajax spelade med stor fascination och när han [De Jong] kom till Spanien blev han ännu bättre. Det var en ära att få jobba med honom. För vilken klubb som helst i världen hade han gått in och gjort nytta.”

Om Premier League och La Liga

“Det är sant att det spelas högintensiv fotboll i Premier League, men La Liga är också en stark liga. Det är också hög intensitet, så jag tror inte det kommer bli någon markant skillnad mellan lagen.” 

Luke Shaw och Erik ten Hag under gårdagens presskonferens i Spanien. 

Luke Shaw om…

Uppgiften imorgon

“Det är en stor match och kommer bli ett stort test. Kommer visa var vi står, men vi är redo för uppgiften.”

Att spela mittback imorgon

“Helt ärligt, jag är inte helt säker än. Vi får vänta till imorgon (läs igår). “

Utvecklingen under säsongen

“Laget var inte där vi ville vara de första matcherna under säsongen. Men vi har vuxit både individuellt och som lag. Det hjälper också med en manager som tror på en. Mitt sätt att betala tillbaka managerns förtroende är att stå för bra insatser och hjälpa laget så mycket som möjligt.”

Casemiros inverkan

“Han gör stor skillnad. Det märks speciellt när han inte spelar. Som back ger det en trygghet att ha honom framför. Han älskar att vinna boll och tacklas.”