Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför Ligacupfinalen 2023: Manchester United - Newcastle United
En chans som man måste ta

Då var det äntligen dags. Imorgon har Manchester United chansen att ta sin första titel på sex år och Erik ten Hag har chansen att ta hem en titel i sin första säsong som tränare för Manchester United. Denna chans måste man ta, för det är tveksamt om det kommer att uppstå någon bättre denna säsong.

Manchester United

Det blev en fantastisk torsdagskväll för United som tog sig vidare i Europa League-slutspelet efter att ha slagit ut Barcelona med totalt 4-3 över två matcher. Nu behöver man dock snabbt skifta fokus och göra sig redo för morgondagens batalj, som är betydligt mycket viktigare.

Ja, trots att man alltså slog ut tabellettan i La Liga så är morgondagens match i mitt tycke ännu viktigare. En titel hade betytt så otroligt mycket för fansen, men också för klubben och spelarna, och det är tveksamt om man kommer att ha en bättre chans än den man har imorgon. Vi ser redan ett Manchester United som är på uppgång, men skulle en seger imorgon kunna vara startskottet på något ännu bättre?

Marcus Rashford verkade inte vara helt hundra när han byttes ut i torsdags och är därmed tveksam till spel imorgon. Dock tror jag att det ska mycket till för att Rashford inte ska stå på Wembleys gräsmatta när David Coote blåser igång matchen. Utöver det så har Erik ten Hag bekräftat att Anthony Martial inte är redo för spel.

Spelar Marcus Rashford imorgon?

Någon rotation kommer det inte bli tal om. Ten Hag kommer såklart att ställa ut sin starkaste elva på plan imorgon, och den är i mitt tycke densamma vi såg från start mot Barcelona (med Antony istället för Weghorst). Det finns dock några positioner där det skulle kunna ske förändringar, men då främst på grund av taktiska anledningar.

Ett exempel skulle kunna vara Diogo Dalot istället för Aaron Wan-Bissaka, men med tanke på att Allan Saint-Maximin med stor sannolikhet kommer att finnas på Newcastles vänsterkant så tycker jag att Wan-Bissaka är det bästa alternativet.

Mittfältet skulle också kunna ändras om lite, och då handlar det om vem av Fred och Marcel Sabitzer som startar jämte Casemiro. Fred var en av Uniteds klart bästa spelare i torsdags och på så sätt har han i mitt tycke förtjänat starten imorgon. Men samtidigt så vet vi att brassen kan vara väldigt upp och ner i sitt spel, vilket skulle kunna öppna dörren för Sabitzer.

Även framåt kan, och bör det ske en ändring där Antony i mitt tycke måste ersätta Weghorst.

Så startelvan imorgon tror jag kommer att se ut på följande vis. 

I mål är David de Gea given. Som sagt så tycker jag att Wan-Bissaka är ett bättre alternativ mot Saint-Maximin än vad Dalot är, så därför kommer backlinjen se likadan ut som den gjorde i torsdags, alltså Wan-Bissaka, Raphaël Varane, Lisandro Martinez och Luke Shaw.

Även om Sabitzer är ett rimligt alternativ på mittfältet så tror jag att vi får se Casemiro och Fred igen, vilket i mitt tycket är helt rätt.

Sedan så hoppas jag att Antony ersätter Weghorst, vilket skulle innebära att Rashford spelar på topp istället för på vänsterkanten. På kanterna blir det istället Jadon Sancho till vänster, Antony till höger och Bruno Fernandes i mitten.

Möjlig startelva:

Newcastle United

Det stora diskussionsämnet kring Newcastle är att man kommer att vara utan sin förstamålvakt Nick Pope, men även utan sin andramålvakt Martin Dúbravka som är otillgänglig då han redan spelat i cupen med Manchester United. Det betyder att den före detta Liverpool-målvakten Loris Karius kommer att vakta målet.

Utöver det så är man inte i sin bästa form för tillfället. Man har inte vunnit någon av sina tre senaste matcher, där den senaste slutade i en 2-0 förlust mot Liverpool. Men med det sagt så förväntar jag mig att man kommer vara välorganiserade och svåra att bryta ned.

Som nämnt ovan så är både Nick Pope och Martin Dúbravka otillgängliga. Utöver det så har man några tveksamma som dock ska ha en hyfsad chans att vara redo inför imorgon. Dessa är Joe Willock och Joelinton.

En fördel för Newcastle är att man haft en hel veckas vila, och därmed lär vi får se en stark trupp från Eddie Howe imorgon. I mål blir det som nämnt ovan Loris Karius. När det kommer till backlinjen så är den ganska given. Kieran Tripper kommer att starta till höger, Fabian Schär och Sven Botman i mitten, och Dan Burn till vänster.

På mittfältet så kommer man att ha tillbaka Bruno Guimaraes från avstängning, och han bör gå rakt in i startelvan. Om Joelinton är redo för spel så kommer även han att starta, och den tredje mittfältaren tror jag kommer att vara Sean Longstaff.

Framåt så tror jag att Alexander Isak kommer att starta på topp, och på kanterna blir det Miguel Almiron och Saint-Maximin.

Möjlig startelva:

Historik

United har inte förlorat mot Newcastle på de senaste sex mötena, men man har inte heller vunnit någon av de två senaste, som båda slutat oavgjort. De två senaste matcherna har också varit väldigt målsnåla, där lagen bara gjort ett mål vardera.

Visste ni att…

 • Newcastle har släppt in minst mål i ligan denna säsong med bara 15 stycken.
 • 1955 var senast som Newcastle vann en cuptitel.
 • Senast lagen möttes i Ligacupen var 2012. Då vann Manchester United med 2-1.

Matchinformation

Manchester United
Newcastle United
Turnering: EFL Cup, final
Tid: Söndagen den 26 februari 2023, 17.30
Plats: Wembley Stadium, London
Domare: David Coote
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Martial (skadad, inget datum)
 • Eriksen (fot, tidigast slutet april)
 • Van de Beek (knä, juli)
 • Jones (skadad, inget datum)
 • Mengi (hamstring, inget datum)
 • Greenwood (otillgänglig, tills vidare)
Tveksamma:

 • Rashford (oklar status)
FORM
V4/2C PalaceHPL2-1
O8/2Leeds UnitedHPL2-2
V12/2Leeds UnitedBPL2-0
O16/2BarcelonaBEL2-2
V19/2LeicesterHPL3-0
V23/2BarcelonaHEL2-1

Newcastle United

Skador och avstängningar:

 • Pope (avstängd, en match)
 • Krafth (knä, inget datum)
 • Dúbravka (cup-tied)
Tveksamma:

 • Willock (lår)
 • Joelinton (lår, stor chans)
FORM
O21/1C. PalaceBPL0-0
V24/1SouthamptonBLC1-0
V31/1SouthamptonHLC2-1
O4/2West HamHPL1-1
O11/2BournemouthBPL1-1
F18/2LiverpoolHPL0-2

United mot Newcastle

Totalt:17490-41-43343-243
Neutral plan:44-0-011-1
Ligacupen:32-0-19-5
SENASTE MÖTENA
V2021-02-21HPL3-1
V2021-09-11HPL4-1
O2021-12-27BPL1-1
O2022-10-16HPL0-0
MATCHER PÅ NEUTRAL PLAN
V1909-03-27NFA1-0
V1996-08-11NCS4-0
V1999-05-22NFA2-0
V2005-04-17NFA4-1